Romanii cu tendinte sinucigase, ignorati de autoritati - "Asa prevede legea", raspunde CNAS

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 09:21
4567 citiri
Romanii cu tendinte sinucigase, ignorati de autoritati - "Asa prevede legea", raspunde CNAS
Foto: Arhiva

In Romania, sinuciderile reprezinta 25 la suta din totalul mortilor violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca decesele survenite in urma accidentelor rutiere (28 la suta), se afirma intr-un recent raport al Institutului National pentru Medicina Legala.

Anul trecut, in noastra au fost inregistrate 2.784 sinucideri, media fiind de aproape opt sinucideri zilnic, potrivit aceluiasi raport.

O rezolutie a Parlamentului European adoptata in 2009 subliniaza ca sinuciderea ramane o cauza majora a mortii premature pe continent, numarul deceselor in UE ridicandu-se la peste 59.000 pe an.

Cu toate aceste cifre alarmante, potentialii sinucigasi nu fac parte din prioritatile autoritatilor, sistemul romanesc de sanatate ignorandu-i cu desavarsire.

Colegiul Psihologilor a organizat, recent, o conferinta de presa pentru a trage un semnal de alarma. "Cu toate ca statisticile nationale indica o crestere alarmanta a cazurilor de depresie, precum si a altor tulburari psihice grave, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu deconteaza sedintele de psihoterapie realizate de catre psihologi, punand in pericol sanatatea mintala a populatiei Romaniei", a declarat Laurentiu Stefan, purtatorul de cuvant al Colegiului.

Liliana Lukacs, director general CNAS, da vina pe legi. "Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, nominalizeaza in mod expres la art. 217 alin (2) si alin. (5) care sunt organizatiile ce sunt consultate la elaborarea Contractului-cadru si a normelor metodologice de aplicare a acestuia, respectiv: Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in Sistemul Sanitar din Romania, precum si organizatiile patronale si sindicale reprezentative din domeniul medical", a raspuns oficialul solicitarii Ziare.com.

"CNAS doreste ca, in Contractul-cadru 2013-2014, sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice", mai cere Colegiul Psihologilor.

De ce se sinucid romanii? - Interviu Ziare.com

Colegiul solicita si introducerea unor modificari in proiectul Contractului-cadru in care sa se precizeze in mod expres obligativitatea consultarii reprezentantilor sai la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cat si reglementarea serviciilor conexe actului medical.

"Propunerea Colegiului Psihologilor din Romania de introducere in Contractul - cadru a unor prevederi care sa precizeze in mod expres obligativitatea consultarii reprezentantilor Colegiului Psihologilor din Romania la elaborarea normelor de aplicare a Contractului - cadru excede dispozitiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare", le raspunde directorul CNAS.

Cu toate acestea, reprezentantii Colegiului pot formula propuneri de modificare/completare a legislatiei.

"Aceasta situatie prevazuta de lege, nu impiedica reprezentantii Colegiului Psihologilor din Romania de a formula propuneri de modificare/completare a Contractului-cadru, respectiv a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, propuneri ce sunt analizate de catre institutiile abilitate in ceea ce priveste elaborarea actelor normative mentionate anterior", sustine Liliana Lukacs.

De ce nu pot fi decontate serviciile psihologice si nu pot fi incheiate contracte cu cabinetele individuale? Simplu, pentru ca asa prevede legea. Ceea ce inseamna ca orice roman depresiv trebuie sa plateasca, daca cere ajutor medical.

"In cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, pot intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate numai furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, nu si furnizorii de servicii conexe actului medical (serviciile furnizate de psihologi sunt servicii conexe actului medical)", explica directorul CNAS.

Telverde pentru adolescenti cu tendinte sinucigase

In 2009, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alex. Obregia" din Bucuresti au anuntat deschiderea Centrului de Prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti si a liniei telefonice de urgenta pentru copiii si adolescentii cu comportament iminent autoagresiv. Pana in august 2012, la telverde 0800 080 100 au sunat 12.744 de persoane, specialistii centrului vorbind la telefon 47.048 de minute.

"In general, apelurile preluate releva o serie de motive invocate de adolescentii si tinerii respectivi: rezultate proaste la scoala, certuri cu parintii, certuri cu prietenul/ prietena, o despartire, lipsa comunicarii cu parintii plecati in strainatate sau prea ocupati cu serviciile pentru a le mai acorda si lor atentie, decesul cuiva apropiat", a precizat, pentru Ziare.com, Cosmina Simiean, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

"Decontarea serviciilor de consiliere psihologica/ psihoterapie ar putea contribui, cu siguranta, la ameliorarea situatiei celor care solicita ajutor specializat. De foarte multe ori insa, avand in vedere contextul socio-cultural in care ne gasim, populatia evita sa se adreseze fie psihiatrului, fie psihologului specializat in problematica aceasta, de teama sa nu fie catalogat drept 'nebun'.

Prin urmare, consideram ca o eventuala masura legala prin care sa se poata deconta serviciile de psihoterapie ori consiliere psihologica trebuie corelata cu o campanie de constientizare a efectelor benefice pe care aceste tipuri de interventie specializata le pot avea asupra sanatatii noastre mintale, precum si asupra faptului ca nu este nici o rusine sa apelezi la un astfel de specialist si, de asemenea, ca toate conversatiile sunt strict confidentiale", este de parere Cosmina Simiean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decontare servicii psihologice, #sinucideri Romania, #psihologi decontare Romania , #romani