Sa ne amintim: Comisarul de fier

Duminica, 08 August 2010, ora 12:21
5922 citiri
Sa ne amintim: Comisarul de fier

Bucurestiul la jumatatea anilor '40 suferea de pe urma incapacitatii sistemului judiciar de a face fata unui val de criminalitate fara precedent. Gasti precum cele conduse de Nicolae Purecica Petre Silberschmied sau Gica Cioc faceau legea in cartierele rau famate ale orasului.

Razboiul isi lasase amprenta asupra stabilitatii sociale din Bucuresti, iar politicienii si oamenii de ordine corupti slabeau puterea institutiilor politienesti, devenind incapabile de a restabili ordinea pe strazi. Jafuri, talharii, crime, toate acestea faceau parte din peisajul acelei vremi, iar vinovatii erau mereu eliberati din lipsa de dovezi sau martori.

In acest moment apare in scena Eugen Alimanescu. Fost soldat in razboiul impotriva Uniunii Sovietice, la intoarcerea sa in tara cere sa se alature fortelor de politie din Bucuresti si este numit comisar-sef.

Lui ii erau arondate cartierele Rahova, Sebastian, Petre Ispirescu si Ferentari, zonele din care actionau cele mai temute si cunoscute organizatii criminale ale vremii.

Fiind martor la prima mana a coruptiei din Politie si a neputintei de a aduce in fata legii marile grupari infractionale decide sa rezolve problema printr-o metoda proprie.

A recrutat 22 de oameni alaturi de care a infiintat unitatea de lupta impotriva crimei organizate numita "Fulger". Ei nu operau arestari, deseori criminalii urmariti sfarsind sub focul comisarului sau a echipei sale. Pentru a nu fi catalogat el insusi un criminal isi motiva actiunile prin rezistenta la arest a interlopilor.

Metoda lui de a trage mai intai si de a pune intrebari mai incolo a functionat, reusind sa anihileze foarte multe din retelele ce functionau in Bucuresti. Unele chiar se mutau in afara orasului pentru a scapa de comisar. Presa mediatiza pe larg actiunile comisarului ajutand la recladirea increderii populatiei in organele judiciare.

Coruptia din Politie

Intr-o incercare neortodoxa a Ministerului de Interne de a se folosi de infractori pentru a prinde altii de teapa lor, doi condamnati, Voinescu si Cairo, sunt cooptati in politie si devin comisari. Insa acestia revin la vechile obiceiuri si incep un lant de spargeri de banci lasand de fiecare data victime.

Alimanescu intra pe fir si afla de urmatoarea lor spargere si ii prinde intr-o ambuscada. Acestia se impusca reciproc pentru a nu intra pe mainile comisarului.

Cazul Argintaru

Comisarul a trebuit sa rezolve si cazul unei grupari ce reusise sa sparga un numar mare de banci si care facuse zeci de victime printre politisti. Indiciile l-au condus in final catre banda condusa de Petre Silberschmied sau "Argintaru".

In august 1945, acesta se pregatea sa dea o spargere cand au intervenit Alimanescu si "Fulger". A urmat o lupta armata ce a facut victime in ambele parti, dar la sfarsit numai Argintaru supravietuise. Este arestat, dar o incercare de evadare duce la moartea sa.

Razboi intre bande

Eugen Alimanescu a fost nevoit sa ancheteze moartea a zece oameni ucisi cu arme de provenienta sovietica in vara lui 1945. Desi initial pareau ca vinovatii sunt soldati sovietici, cercetarile ulterioare l-au condus catre gruparile lui Gica Cioc si Sandu Moise. Se pare ca intre ei izbucnise un conflict si acum se vanau.

Intr-un final, Moise este localizat intr-un restaurant de pe Calea Calarasilor, iar comisarul pleaca alaturi de agentii "Fulger" pentru a il confrunta, dar odata ajunsi descopera ca si Cioc descoperise ascunzatoarea. Cele doua grupari se anihilasera reciproc.

Cazul Lica Ciungu

Lica Ciungu a fost primul infranctor care a jefuit o casa cu bani cu totul. Aceasta se intampla pe strada Batistei din Bucuresti. Alimanescu urmareste firmele ce se ocupau cu transportul de echipamente grele si in acest fel descopera in cateva zile gasca lui Ciungu. El si colaboratorii sai sunt impuscati de comisar si membrii "Fulger".

Crimele din Oradea

In Oradea, zeci de oameni erau talhariti si dupa aceea transati. Problema era asa de grava incat comisarul a trebuit sa fie adus pentru a se ocupa de acest caz. In urma filajelor, agentii descopera ca faptasii sunt membrii diferitelor grupari din Bucuresti, ce au parasit capitala in urma actiunilor lui Alimanescu.

Intr-una din urmariri comisarul il recunoaste pe Nicolae Purecica, infractor foarte cunoscut in Ferentari. Acesta, alaturi de banda lui se pregatea de o noua crima, dar inainte sa actioneze este impuscat de Alimanescu si oamenii sai. Restul gruparilor din Oradea au aceeasi soarta.

Ultima ancheta

Cariera lui Alimanescu isi cunoaste sfarsitul dupa anchetarea unui jaf in Sinaia. Descopera ca autorii lui sunt niste ofiteri sovietici si drept urmare ii cheama pe acestia in casa pe care o sparsesera. Cu totii sunt impuscati.

Fapta comisarului a iritat autoritatile sovietice si dupa aceea Alimanescu este arestat si condamnat pentru crima cu premeditare. Conditiile in care el a murit inca sunt disputate, dar se pare ca acesta a "cazut" dintr-un tren in timp ce era transportat catre o inchisoare.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Comisarul de Fier, #comisar Eugen Alimanescu , #romani