Sa ne amintim: Novac cel vestit

Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:25
9150 citiri
Sa ne amintim: Novac cel vestit

Episcopul Nicolae Ivan, alaturi de Gheorghe Sion si Ioachim Craciun au picat de acord in 1935 pentru a ridica o troita in memoria celebrului haiduc Baba Novac.

In anul urmator, pe 21 mai, se ridica aceasta constructie pe care era inscriptionat urmatorul mesaj "In acest loc a fost tras in teapa Baba Novac, generalul lui Mihaiu Viteazul dupa ce a fost ars pe rug in Piata Clujului impreuna cu duhovnicul sau in ziua de 5 februarie 1601. Recucerind Ardealul voevodul Mihaiu a asezat aci intre 11-16 august 1601 un steag in cinstea marelui si viteazului sau slujitor".

Inceputurile razvratirii si anii de haiducie

Baba Novac, conform cronicarului Istvan Samoskozy, s-a nascut in satul Porec, aproape de Cetatea Severinului. Data lui de nastere nu este stiuta exact, dar se crede a fi in jurul anilor 1530. Cateva detalii se stiu despre familia din care provine, mama lui era de vita nobiliara fiind din familia Basarabilor, iar tatal, de origine sarbeasca, fusese pretendent la tronul Serbiei.

Cativa ani a studiat la manastirea din Porec si stia slavona, greaca si romana. Fiind nascut intr-o familie saraca, in ciuda originilor sale, cuplate cu abuzurile constante din partea autoritatilor turcesti l-au determinat sa isi manifeste deschis nemultumirea fata de acestia. A fost capturat de turci si inchis. Bataile aplicate de garzi l-au facut sa isi piarda toti dintii si invrajbit si-a gasit adapostul in valea Timocului. Aici intra in contact cu alti haiduci romani, sarbi si bulgari.

Urmeaza ani in care Baba Novac invata sa foloseasca diferite arme si tactici, isi cladeste reputatia printre haiduci si devine unul dintre cei mai cunoscuti luptatori antiotomani ai acelor vremuri. A luptat aproape o jumatate de secol impotriva otomanilor fara a se opri.

Amintirea lui a ramas in constiinta poporului roman si al popoarelor balcanice existand un numar mare de balade si cantece dedicate lui Baba Novac, fiilor sai Novacestii, dar si celui mai cunoscut dintre ei, Gruia, care a apucat sa lupte alaturi de tatal lui.

Haiducii lui Novac sunt descrisi de traditia populara ca oameni viteji si capabili si se spune ca atunci cand un haiduc se alatura lui Baba Novac trebuia sa jure razbunare impotriva turcilor pe un copac pe care era taiata o cruce.

Haiducii il apreciau si pentru marinimia lui, ranitii primeau mereu bucati mai mari din prada, era recunoscut pentru agerimea sa, ataca boieri si turci bogati, folosindu-se de diferite viclesuguri, deghizari si ambuscade si puterea sa fizica si vitalitatea iesita din comun permitandu-i sa lupte chiar si la aproape 70 de ani.

Luptele alaturi de Mihai Viteazul

Odata cu victoriile lui Mihai Viteazul in jurul lui incep sa se coaguleze elemente ale rezistentei antiotomane balcanice. Dupa atacul domnitorului roman asupra insulei dunarene aflate sub ocupatie turceasca, Ada Kaleh, Mihai Viteazul si capitanii sai sunt intampinati de conducatorii sarbi ce vroiau sa lupte impotriva otomanilor , printre ei si Baba Novac.

Acestia jura credinta domnitorului Tarii Romanesti si isi aseaza armele la picioarele lui Mihai Viteazul. Foarte impresionat de gestul lor acesta isi pune sabia peste palosurile lor. Baba Novac vede in domnitorul Tarii Romanesti un adevarat conducator si nu de multe ori i se adresa ca "Iubitul Meu Domnitor".

Baba Novac impreuna cu cei 2000 de haiduci participa la Lupta de la Calugareni, la eliberarea orasul Targoviste, Bucuresti si Giurgiu in 1595. In acelasi an, Baba Novac impreuna cu 700 de haiduci trec Dunarea ajung in Muntii Balcani si acolo ataca si surprind oastea otomana condusa de Hassan Pasa.

Armata otomana este invinsa, multi turci fiind ucisi in lupta si multi altii in munti cand se retrageau. Acest atac a dus la aprecierea din ce in ce mai mult a haiducului de catre Mihai Viteazul si l-a transformat intr-unul din oamenii de baza ai domnitorului. In 1598 fortele sale s-au regrupat cu cele ale lui Mihai Viteazul, insumand aproape 20.000 si ataca si elibereaza Plevna, Rahova, Vidin si Florentin. Populatia oraselor eliberate au organizat sarbatori in cinstea invingatorilor.

In 1599, Mihai Viteazul porneste impotriva lui Andrei Bathory, voievodul Transilvaniei, iar Baba Novac si Fratii Buzesti trec Oltul pentru a il ajuta. Pe 16 octombrie are loc vestita Lupta de la Selimbar. Baba Novac porneste atacul si reuseste in a ucide toate capeteniile oastei unguresti, aducandu-i ca trofeu armurile lor lui Mihai.

Baba Novac este mai apoi trimis in Banat, unde obtine un sir de victorii si dupa aceea merge in Moldova si incepe urmarirea lui Ieremia Movila. Cucereste tara si ocupa orasul Iasi in 1600. In timpul bataliei de la Miraslau, Baba Novac cu haiducii sai au rezistat in timp ce restul armatei valahe se retragea in urma capcanei intinse de nobilimea maghiara sprijinite de Gheorghe Basta.

In urma rezistentei haiducului, Mihai Viteazul a putut sa treaca Muresul alaturi de trei soldati si astfel a evitat prizonieratul. Mai mult, Novac a fost alaturi de Mihai si in timpul refugiului sau la Viena incercand sa primeasca sprijin din partea imparatului Habsburgilor, Rudolf al II-lea.

Sfarsitul crunt

Georghe Basta, desi primise ordin de la Rudolf al III-lea in a il sprijini pe Mihai Viteazul il captureaza in secret pe Baba Novac si pe vechiul saul prieten, preotul Saska si sunt trimisi la Cluj. Acolo amandoi sunt judecati de catre Dieta si primesc pedeapsa cu moartea. Prin consemnarea cheltuielilor, ne-a parvenit informatia cu privire la chinurile sale, a fost schingiuit, torturat, fript si tras in teapa si lasat fiarelor salbatice.

Atunci cand Mihai Viteazul, ajutat de Gheorghe Basta, nestiind de tradarea acestuia, readuce sub legea sa Transilvania prin Lupta de la Guruslau si intra in Cluj, unii nobili maghiari fug de frica razbunarii domnitorului in timp ce altii incearca sa se descotoroseasca de vina si cauta sa castige binevointa lui Mihai.

Mihai Viteazul arboreaza un steag intru amintirea lui in locul unde a fost executat si a impus o amenda uriasa tuturor cetatenilor orasului Cluj. Mihai a oferit fiilor lui Baba Novac pamant langa Craiova, mosie peste care a fost construit in prezent cartierul Brazda lui Novac.

Haiducul era vazut atunci ca un aparator al celor slabi, un om corect si demn care s-a impotrivit in fata unui inamic cu aceeasi puternica determinare ca si el. Dar sfarsitul lui nedemn a fost regretat pana si de marele sau inamic, unul dintre sultani consemnand dezamagirea ca un astfel de om nu a murit pe campul de lupta, ci victima a tradarii.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#hadicul Novac cel vestit, #Mihai Viteazul haiduc, #haiduci Romania , #romani