Sa ne amintim: Rezistenta anticomunista

Marti, 27 Iulie 2010, ora 22:51
16669 citiri
Sa ne amintim: Rezistenta anticomunista

Odata cu sfarsitul ultimei conflagratii mondiale, armata sovietica a inceput impunerea unui regim stalinist opresiv in Romania. Nu mult dupa aceea, romani din intreaga tara, de la muncitori si avocati pana la ofiteri si generali au format grupuri de rezistenta pentru a lupta impotriva bolsevismului instalat in tara.

Incepand cu alegerile din 1946, fortele democratice ale tarii au inceput sa reclame incercarea de subjugare si de alipire a Romaniei la sfera de influenta a Uniunii Sovietice.

Drept raspuns, oamenii politici, impreuna cu elemente ale armatei regale formuleaza un plan de instituire si coordonare a unor grupari armate menite sa lupte impotriva noului regim comunist. Din pacate, acesta a fost dejucat de agentii Securitatii si, in primavara lui 1948, majoritatea liderilor si participantilor au fost arestati, in frunte cu Iuliu Maniu si Ion Mihalache.

In ciuda acestei lovituri date de comunisti, a existat o atitudine puternica de impotrivire fata de regim, oameni din intreaga tara formand grupuri inarmate pedepsindu-i pe cei ce colaborau cu sovieticii si confruntandu-se deseori cu fortele Securitatii.

Trasaturi ale rezistentei romane

Principalele grupari erau localizate in muntii Carpati, ele fiind si cele mai longevive, dar miscari de rezistenta s-au manifestat si in alte regiuni ale tarii, printre care si Dobrogea, Banat sau Oltenia.

Principala lor caracteristica era faptul ca nu depindeau de o conducere centrala asa ca era foarte greu pentru comunisti sa anihileze intreaga retea si foarte des locul lasat liber de vechea grupare era inlocuita de una noua. Au existat aproape 1.200 de astfel de miscari independente, totalizand peste 10.000 de luptatori ce erau sustinuti de circa 50.000 de oameni.

Reactia Securitatii

Fortele Securitatii incercau sa tina acest fenomen sub control prin orice mijloace, fie prin razii in muntii si satele controlate de rezistenta fie prin arestari si deportari in lagarele de munca.

Autoritatile comuniste aveau grija si sa reduca zvonurile si informatiile ce ajungeau la populatie pentru a impiedica ingrosarea randurilor partizanilor si extinderea insurectiei. Cateodata, gruparile erau tradate din interior, multi luptatori fiind dati in vileag de cunoscuti sau rude ce lucrau pentru Securitate.

Actiuni ale partizanilor

Un episod interesant al acestei perioade este cel al parasutistilor. Intre 1951 si 1952, au fost parasutati in zona muntilor Apuseni doisprezece romani recrutati din Franta avand misiunea de a intra in contact cu rezistenta. Securitatea stia de acest plan datorita spionilor infiltrati de NKVD in institutiile aliate si in 1953 acestia au fost arestati alaturi de colaboratorii lor.

Constantin Diamandi, evadand din Turda dupa ce fusese arestat, isi gaseste adapost pe muntele Baisoara. De acolo, impreuna cu alti partizani patrunde in comuna cu acelasi nume si reuseste capturarea jandarmilor si a aparatului de partid local cu ajutorul satenilor.

Ba mai mult, comuna a fost declarata independenta. In urmatoarea zi, armata a intervenit in forta si dupa o scurta confruntare cu partizanii lui Diamandi, acestia au trebuit sa se retraga. Din sat, mai mult de 500 de oameni au fost arestati.

Pe 12 ianuarie 1949, partizanul Anculia Moise fusese arestat si dus la sectia din Teregova. Spiru Blanaru, Gheorghe Ionescu, Anculia Petru si Ghimboase Nicolae au atacat postul si au reusit sa elibereze prizonierul. Tot de numele lui Spiru Blanaru se leaga batalia de la Pietrele Albe.

Trupe ale Securitatii sosesc in zona in urma ambuscadei asupra a doi agenti sub acoperire. Nu numai ca batalia a fost castigata, dar fortele trimise au fost decimate de partizani, fiind cea mai grea infrangere a Securitatii. Chiar ministrul de Externe al Uniunii Sovietice s-a plans de acest atac oficialilor O.N.U.

Unul dintre cei mai cunoscuti luptatori a fost Toma Arnautoiu, liderul Haiducilor Muscelului care, impreuna cu fratele sau Petre Arnautoiu, Maria Plop si Constantin Jubleanu au luptat timp de noua ani de zile impotriva comunismului. Initial a fost un grup de 16 oameni, dar care in timp s-a micsorat din cauza sciziunilor interne , dar si a confruntarilor dese cu Securitatea.

Pe 20 mai 1958, Toma si Petre sunt capturati dupa ce in bauturile lor este introdus un tranchilizant puternic in timp ce se aflau in casa unui cunoscut. La scurt timp, Maria Plop este capturata si ea, dar Jubleanu refuza sa se predea. In schimbul de focuri ce urmeaza, omoara si raneste cativa securisti, dar in final este ucis si el.

In anul urmator, Toma si Petre Arnautoiu alaturi de alti 14 colaboratori sunt executati la Jilava. A fost nevoie de aproape 14 ani inainte ca toate formatiunile anticomuniste sa fie innabusite, rezistenta romana fiind una dintre cele mai durabile din Europa de Sud-Est.

Printre cele mai cunoscute grupari de rezistenta mentionam Haiducii Muscelului, Sumanele Negre, Haiducii lui Avram Iancu, organizatia Vlad Tepes, Armata Alba si Garzile lui Decebal.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#rezistenta anticomunista Securitate, #Constantin Diamandi Securitate , #romani