Sa ne amintim: Viata maresalului Antonescu

Duminica, 01 August 2010, ora 09:03
15303 citiri
Sa ne amintim: Viata maresalului Antonescu

Ion Antonescu este una dintre personalitatile cele mai influente ale Romaniei interbelice, a participat in cel de-al doilea razboi balcanic si in Primul Razboi Mondial, a intrat deseori in conflict cu regele Carol al II-lea afectandu-i cariera, dar in acelasi timp propulsandu-i imaginea publica si in calitate de prim-ministru al tarii a pus tara intr-o coliziune directa cu fortele armate ale Rusiei sovietice pentru a recupera Basarabia si Bucovina.

Crescut intr-o familie cu o traditie militara, tanarul Ion Antonescu a calcat pe urmele tatalui sau. A absolvit scolile militare de la Craiova si Iasi si cea de Cavalerie.

In timpul rascoalei taranesti din 1907, comanda un detasament de soldati care apara intrarea in Galati. I-a convins pe taranii ce fortau intrarea in oras sa renunte, fara a fi nevoit a face uz de arma, primind felicitari din partea superiorilor sai, dar si din partea viitorului monarh, Ferdinand Hohenzollern-Sigmaringen.

A participat in cel de-al doilea razboi balcanic, fiind sef al biroului de operatii al Diviziei 1 Cavalerie si odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial a creat planul de aparare a Bucurestiului in urma avansurilor armatelor Puterilor Centrale in 1916.

Dupa caderea Capitalei, administratia si armata s-au retras in Moldova. A fost numit sef al statului major al generalului Constantin Prezan. Aici a ajutat la crearea planurilor prin care ofensiva germana a fost oprita in timpul bataliilor de la Marasesti.

A avut un rol important in infrangerea armatei comuniste ungare si mai apoi in ocuparea Budapestei de catre armata romana si a primit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

A fost atasat militar intre anii 1922 si 1926, comandant al Scolii Superioare de Razboi intre 1927 si 1930, seful Marelui Stat Major al armatei in perioada 1933, 1934 si Ministru al Apararii intre 1937 si 1938.

Antonescu la putere

In urma anilor de instabilitate si de subrezire a democratiei, culminand cu pierderile teritoriale, domnia lui Carol al II-lea este contestata din ce in ce mai mult. Pe 3 septembrie se declanseaza proteste de strada si in incercarea de a redresa situatia, Carol al II-lea ii ofera lui Ion Antonescu mandatul de a forma un guvern de uniune nationala.

In seara de 5 septembrie, Antonescu ii cere sa renunte la tron, pe fondul protestelor anticarliste din ce in ce mai nuantate. Dupa consultari cu Antonescu si restul liderilor partidelor, regele abdica, se expatriaza si ii lasa tronul fiului sau, Mihai. Ion Antonescu fiind izolat pe scena politica, membrii partidelor istorice neimplicandu-se suficient, intra in alianta cu legionarii, una dintre cele mai puternice forte politice din tara la acel moment.

Romania astfel devine stat national-legionar la conducerea caruia se afla Ion Antonescu si legionarii condusi de Horia Sima.

Antonescu si miscarea legionara

Garda de Fier, imprumutand tacticile S.A. si S.S. impun un climat instabil si promoveaza teroarea. Dupa luni de violente, acestia incearca sa il dea jos pe Antonescu, insa pe 23 ianuarie rebeliunea lor este invinsa, Antonescu primind sprijinul lui Hitler pentru a ramane la putere.

Pe 27 ianuarie, se formeaza un nou guvern din militari si tehnocrati. Dupa acel moment, Antonescu renunta la denumirea de stat national-legionar, izoleaza casa regala, interzice activitatea politica, dar nu stinghereste legaturile dintre partidele istorice, presa este strans controlata si se construiesc tabere de munca pentru someri.

Perioada anilor 1941-1944

Pe plan extern, Romania a semnat Pactul Tripartit pe 23 noiembrie 1940, prin care se alia cu puterile Axei, ca in iunie 1941 sa se porneasca razboiul impotriva Uniunii Sovietice. In august, odata cu restabilirea granitelor estice a primit prin decret regal titlul de Maresal, pentru meritele sale.

Poate una din cele mai dezbatute decizii ale sale a fost cea de a trece Nistrul, continuand razboiul. Mai apoi, regiunea transnistreana nou cucerita a fost si locatia primara a holocaustului din Romania, iar actiunile impotriva evreilor au continuat pana in toamna anului 1942, cand s-a luat decizia de a amana pe termen nedefinit deportarea lor.

Pe masura ce luptele in est se precipitau, Antonescu mareste efectivele romanesti la cererea lui Hitler. Acum aproape 500.000 de soldati romani luptau pe frontul de est.

Odata cu infrangerea de la Stalingrad, armatele germano-romane au batut in retragere si s-a cautat sa faca pace cu Aliatii. Henry Wilson, comandantul teatrului mediteranean, a prezentat un ultimatum Romaniei, dar Maresalul, dupa o noua vizita la Hitler, a decis continuarea razboiului alaturi de Reich.

Sfarsitul lui Antonescu

In august 1944, a inceput Batalia pentru Romania. Cucerirea tarii fiind iminenta, fortele politice romanesti s-au coalizat sub regele Mihai I si pe data de 23 august 1944, monarhul l-a chemat pe Ion Antonescu pentru o intrevedere.

Aici el i-a cerut Maresalului sa scoata Romania din Axa, Antonescu a refuzat, moment in care a fost arestat. Din toamna lui 1944 pana in primavara lui 1946 a fost in detentie in URSS sub interogatoriul autoritatilor sovietice. A avut si o incercare de sinucidere dupa un interogatoriu mai dur, dupa aceea avand o paza constanta.

Predat de sovietici noului regim din Romania, a fost acuzat de crime de razboi si condamnat la moarte. Este executat la 1 iunie 1946.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#istorie Ion Antonescu, #despre Ion Antonescu, #Ion Antonescu , #romani