Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 08:42
14953 citiri
Uitati-va la noi! Suntem generatia '80. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8
Foto: Fundatia Caesar

Romania a evoluat: s-au schimbat oamenii, orasele, perceptiile, comportamentele. Din pacate, e de parere Dan Hodos, nu suntem un popor vizionar si nu avem ambitii de neam. Planificam viata pe termen lung, dar la nivel individual vrem sa ne "capatuim", sa avem realizari personale, dar nu extindem acest lucru la nivel colectiv, ca popor si tara.

Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale. Studiile in Stiinte Politice si Administrative si le-a consolidat in Madrid, iar in ultimii zece ani a acumulat o experienta vasta lucrand in vanzari, management si consultanta pentru companii multinationale si romanesti.

Cand era student la Madrid, Romania era inca privita ca o tara din blocul estic, desi romanii incepeau sa devina una dintre comunitatile importante din Spania si ibericii cunosteau radacinile noastre latine, asa cum sunt ele, cu bune si rele.

"Sa nu uitam ca intre timp doua evenimente majore au scurtat distantele dintre cele doua tari, cel putin la nivel de proceduri si integrare comunitara. Ma refer la momentele cand Romania a devenit membru UE si NATO.

Pe de alta parte, pot sa spun ca, din partea mea, Romania se vedea cu speranta. Si, chiar asa a fost. Acum, cand trebuie sa raspund la aceasta intrebare, realizez ca, ce speram si planuiam atunci sa facem, s-a intamplat in mare parte.

La capitolul 'nerealizari', mai avem de lucrat la reforma in administratie publica, exact ceea ce eu am studiat atunci in Spania. Aici pot sa spun ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult, desi inca din anii 2000 se puneau bazele Institutului National de Administratie si se anunta adaptarea structurilor si procedurilor la cele europene", a declarat Dan Hodos, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Pentru o cariera internationala de succes, e nevoie de munca, talent si noroc. Toate au rolul lor si se completeaza. "Se zice ca norocul ti-l mai faci si cu mana ta, dar tot e nevoie si de el. Dintre toate trei, cel mai important ingredient mi se pare munca. Talentul si norocul nu te ajuta la nesfarsit, munca te poate ajuta o viata intreaga", sustine Dan.

Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani

Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!

Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!

Romania dezvoltata, democratica si demna. Acum este momentul, acum e sansa noastra!

Nu-i de ajuns sa ne indignam. Trebuie sa conducem Romania pe un fagas mai bun!

Incotro ne indreptam?

Eu sustin mereu ca s-au schimbat multe lucruri in bine. Nu sunt un optimist, privesc doar cu realism si patriotism lucururile. Si observ ca Romania a evoluat, asa cum si era normal.

In bine s-au schimbat oamenii, orasele, perceptiile, comportamentele si multe alte lucruri masurabile sau mai putin masurabile. In bine s-au schimbat multe lucruri atat in tara, cat si in lume.

Ma gandesc acum doar la evolutia tehnologica care a impactat fundamental evolutia societatii romanesti. Iar faptul ca noi avem acces azi la informatie este rezultatul acestor schimbari.

Dan Hodos Avem valori solide, chiar daca nu sunt mereu reliefate proeminent, puncteaza Dan: "Una dintre ele e statornicia. Noi nu ne lasam pamantul, suntem aici de peste 2000 de ani, chiar daca peste noi au trecut multe valuri si greutati. Multe de tot.

Avem o filosofie de viata simpla si arhaica, puternic inradacinata in pamant si suflet. E o concluzie pe care nu pierd ocazia sa o discut cu prietenii 'occidentali', carora le amintesc ca popoarele din estul Europei sunt unele din cele mai uniforme ca religie si origine etnica, chiar daca avem si noi minoritati si ne-am incrucisat cu unii si altii, care au trecut pe aici. Acest lucru se vede in gena noastra, pentru asta am inventat cuvantul dor".

Romanii sunt oameni superficiali in aparenta, dar profunzi in esenta, continua Dan, precizand ca, desi de cele mai multe ori majoritatea oamenilor de rand nu constientizeaza lucrul asta, il intuiesc, pe undeva.

Romanii au un fel de "a sti sa traiasca". Chiar asa e vorba: "noi asa am fost invatati sa traim". E o asumare neconditionata a sortii, care de cele mai multe ori nu a fost cea mai buna.

Cred ca romanii sunt, fundamental, supravietori, si se pricep foarte bine la acest lucru. Iar Romania, locul acesta, e motivul principal pentru care cautam sa supravietuim aici, in orice conditii.

Dan Hodos

Din pacate, insa, nu suntem un popor vizionar si nu avem ambitii de neam. Dan este de parere ca ne planificam viata pe termen lung, dar la nivel individual "vrem sa ne "capatuim", se avem realizari personale, dar nu extindem acest lucru la nivel colectiv, ca popor si tara. Ne mandrim cu varfurile care au reusit, si ne multumim cu succesele izolate.

E nevoie sa avem o viziune strategica, pe termen lung, care sa valorifice cat ma mult resursele de care dispunem. E nevoie sa avem un spirit colectiv si unit permanent, nu doar patriotism izolat si punctual. E nevoie sa ne identificam si sa ne reprezentam constiinta de neam si tara declarat si asumat. Asa vom castiga respect si vom prospera".

"Razboiul si colonizarea nu se mai fac cu ajutorul armatelor"

Dan Hodos mentioneaza ca inteligenta, bogatia naturala si frumusetea locurilor sunt factorii cei mai importanti care ne-au trasat drumul nostru ca natie.

"Cum spuneam si mai devreme, locurile in care am trait, istoric, au fost bogate si au asigurat traiul acestui popor de-a lungul mileniilor. A fost motivul principal pentru care am fost statornici si pentru care a trebuit sa ne luptam mereu, asa cum o facem si azi. Si azi multi incearca sa ne 'cotropeasca' resursele naturale, chiar daca nu o mai fac cu forta. Azi, razboiul si colonizarea nu se mai fac cu ajutorul armatelor", subliniaza Dan.

Daca ar avea putere de decizie in Romania, ar pleca in primul rand de la oameni: sa fie sanatosi, bine crescuti si educati.

"Oamenii sunt cei care fac o societate mai buna sau mai putin buna. Deci, as pleca, asa cum s-a mai discutat, de la sanatate si educatie. Sunt cei doi piloni de baza in existenta unei natiuni. Piloni care la noi, mai mult ca niciodata, au nevoie de restructurare si reforma.

Daca, in cazul sanatatii, efectele se pot face simtite pe termen scurt, cele care vor veni de pe urma unei educatii bine facute se vor simti mai tarziu, dar vor fi trainice.

Uitati-va la noi! Suntem generatia '80, aceia care aveam frica de invatator si respect pentru profesor. Am fost formati sa reusim, sa nu acceptam nota 8", spune Dan.

Ingredientul absolut necesar din viata cetatenilor

Acum, la mai bine de un sfert de secol de la Revolutie, societatea civila in Romania are o importanta foarte mare, mai mare ca niciodata.

"De fapt, daca ma gandesc bine, societatea civila acum se naste in Romania si acum incepe sa prinda contur si sa-si formeze actorii reprezentativi. Fara o societate civila prezenta si activa, societatea, in ansambu, isi pierde echilibrul. Arbitrajul civic este un ingredient absolut necesar in 'viata cetatii', iar lipsa lui atrage derapaje, care ne pot influenta si afecta viata de zi cu zi", adauga Dan.

Potrivit acestuia, viitoarea generatie trebuie sa inteleaga ca fiecare isi are locul in societate si ca fiecare e dator societatii.

"Implicarea activa va fi cheia unei societati solide, iar acest lucru va depinde de oricare dintre noi. Pentru viitoarea generatie va fi important sa pretuiasca munca, valorile autentice si sa urmeze exemplele potrivite".

Vad un viitor bun pentru Romania. Urmatorii 10 ani sunt aceia pe care generatia tinerilor profesionisti, din care fac si eu parte, ii vede ca fiind extrem de importanti pentru definirea viitorului tarii si pentru realizarea schimbarii necesare.

De asemenea, este si orizontul de timp de care avem nevoie, realist vorbind, pentru a indeplini schimbarea dorita. Un factor important, precizat de mine si in alte discutii, este rabdarea. Rabdarea este o virtute pe care o pierdem prea des si prea repede.

Nu in ultimul rand, acesti urmatori 10 ani reprezinta si o provocare pentru noi, ca popor.

Dan Hodos

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Dan Hodos Romania de Maine, #tineri viitor Romania, #campanie Romania de maine , #romani