Controale la azilele de batrani: Cladiri in stare jalnica si alimente expirate

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 21:27
2119 citiri
Controale la azilele de batrani: Cladiri in stare jalnica si alimente expirate
Foto: Flickr

Inspectorii de la Protectia Consumatorului au verificat, in luna mai, azilele de ingrijire a batranilor din toata tara. In unele azile, batranii erau ingrijiti in conditii greu de imaginat.

Cladirile vechi in care functioneaza azilele sunt insalubre si supraaglomerate, in multe unitati fiind gasite nereguli cu privire la depozitarea alimentelor.

Au fost verificate 182 de azile pentru batrani si au fost constate abateri la 85 din ele (la aproape 46% din unitatile controlate s-au gasit nereguli).

Au fost aplicate de 158 sanctiuni contraventionale: 134 avertismente si 24 amenzi in valoare de 157.000 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor. Aproape 300 de kilograme de produse alimentare au fost confiscate.

"Controalele in centrele pentru ingrijirea persoanelor in varsta sunt o sarcina dificila pentru comisarii Autoritatii. Cei care controleaza sunt uneori nevoiti sa faca alegeri imposibile, atunci cand stiu ca amenda aplicata poate inseamna mai putini bani pentru ingrijire", a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului.

S-a constatat ca o parte dintre operatorii economici nu functionau in legalitate: nu aveau autorizatie sanitara, nu erau acreditate sau nu aveau acordul Primariei pentru a functiona.

Unele unitati nu aveau completate corect contractele cu familiile batranilor sau nu afisau informatii pentru consumatori.

Azilele sunt supraaglomerate

Spatiile de locuit la unele azile erau degradate, neintretinute sau subdimensionate: inspectorii au gasit holuri cu peretii degradati, pereti patati in zona instalatiilor sanitare, cladiri vechi cu peretii deteriorati, bai degradate, zugraveala decolorata si exfoliata sau murdarie in camere.

Salile de mese din azile aveau spatiu si numar de locuri la masa insuficient, utilajele si vasele erau insuficiente si degradate partial, iar vesela era murdara si fetele de masa rupte.

In mai multe judete, alimentele cu care erau hraniti batranii nu aveau documente de provenienta, iar in unele cazuri chiar expirate.

Inteleg problemele cu care se confrunta zi de zi aceste unitati si efortul pe care majoritatea il fac pentru a asigura conditii decente batranilor. Ceea ce nu pot sa accept este neglijenta si nepasarea, mai ales atunci cand ele pun in pericol sanatatea unor oameni care nu au, din motive obiective, libertatea de a alege intre produse si servicii. Sunt de acord ca abaterile mai putin grave, acolo unde exista vointa de a fi remediate, sa fie sanctionate cu avertismente, dar nereguli de genul punerii in consum a alimentelor expirate trebuie pedepsite cu maxima severitate", a declarat Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#controale azile batrani, #azile batrani Romania, #alimente expirate azile , #romani