Criza politica fara sfarsit

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 23:46
5980 citiri
Criza politica fara sfarsit

De ce o fi Romania blestemata ca la doua decenii dupa decembrie'89 sa nu mai aiba, practic, nicio varianta politica viabila si datatoare de speranta?

Ne aflam, de fapt, in cea mai grava criza politica din aceste doua decenii si, mai grav decat atat, o criza din care nu se intrevede nicio iesire.

Mereu, din 1990 incoace, a existat cel putin o forta politica, partid sau coalitie, care sa concentreze asteptarile celor care, tot mai multi de la an la an, voiau despinderea reala de comunism, voiau anticoruptie, profesionalism si moralitate. Fostii comunisti condusi de Ion Iliescu dominau copios tara, de sus pana jos, insa speranta schimbarii era vie. Mai intai i-au purtat flacara PNL, PNTCD, CDR.

Guvernarea haotica a Conventiei si esecul lamentabil al lui Emil Constantinescu au adus prima mare dezamagire, contabilizata copios de aceiasi neocomunisti si de extremisti. Dar speranta n-a murit.

A venit randul Aliantei DA si al lui Traian Basescu sa preia faclia, iar dupa ce PNL s-a aliat cu PSD, asteptarile s-au concentrat in PD-L si Traian Basescu. Au dezamgit crunt si ei, dovedindu-se tributari fix acelorasi tare impotriva carora, pe vremuri, pareau refugiul.

Toate, dar absolut toate partidele au sucombat in clientelism, coruptie, incompetenta, nepotism. Cu PD-L cercul s-a inchis.

Lipsa alternativei de acum este incununarea unui esec de proportii, esecul democratiei romanesti, de fapt.

In acest moment nu mai exista niciun partid sau politician de anvergura credibil, necompromis prin fapte, vorbe sau anturaj, care sa dea senzatia unei competente reale si a unei seriozitati datatoare de incredere.

PNL, PSD, PD-L, UNPR sunt scufundate in populism si politicianism ieftin, sunt incapabile sa emite solutii articultate si fezabile.

Daca e sa privim fatalist, am spune ca, din timp in timp, Romania ajunge in crize fara solutii interne. O astfel de situatie a impus, cu mai bine de un secol in urma, aducerea pe tron a regelui Carol I. Dar vremurile s-au schimbat si, din nefericire as zice, o asemenea solutie salvatoare nu mai este acum posibila.

Realist vorbind insa, explicatia acestei crize politice fara sfarsit trebuie cautata in decembrie 1989, cand puterea a fost acaparata de comunisti si securisti.

Ei au croit noul stat si noua clasa politica dupa chipul si asemanarea lor, contaminand si ceea ce era curat.

Tinerii intrati in politica in toti acesti ani ori aveau din start mentalitate de vajnici utecisti, ori au invatat-o docili de la seniori. Daca nu s-au dat pe brazda, au fost trecuti pe linie moarta si s-au retras.

Dar nu numai lipsa de caracter a fost criteriu de ascensiune politica, ci si mediocritatea profesionala. Cu timpul, oamenii valorosi s-au convins ca nu au nicio sansa sa-si faca un drum curat in politica si au abandonat orice eventuala pornire in acea directie. Elita a ramas in afara clasei politice menita sa croiasca viitorul Romaniei.

N-a avut loc de tot felul de impostori si ratati, care, neavand sansa in propria meserie, s-au reprofilat pe ceva simplu si banos.

Tot felul de ingineri ramasi someri, de doctori de doi bani, de profesori fara vocatie si chiar de preoti raspopiti au luat soarta Romaniei in mainile lor.

Exceptiile sunt putine si, in general, foarte trecatoare tocmai pentru ca nu se pot adapta lichelismului. Exista, ce-i drept, in politica si avocatii foarte valorosi si oamenii de afaceri prosperi, care insa actioneaza strict dupa propria agenda.

Asta e ce am semanat, asta e ce adunam acum. Caci o vina are si electoratul care, la randul sau, a cultivat lichelismul si non valoarea, s-a lasat ametit cu promisiuni aberante, doua pungi de faina si trei galeti.

Romania va avea probabil o sansa reala doar atunci cand va avea macar un politician dispus sa spuna "nu pot oferi nimic altceva decat sange, truda, lacrimi si sudoare", atunci cand nu e nimic altceva de oferit, si sa fie votat in detrimentul celui care promite doar lapte si miere, atunci cand aceastea nu au de unde sa curga.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criza Romania, #partide Romania criza, #criza politica Romania , #romani