Cu cat creste consumul de vin de sarbatori si care sunt preferintele romanilor

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 18:59
3518 citiri
Cu cat creste consumul de vin de sarbatori si care sunt preferintele romanilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Consumul de vin creste cu peste 50% in perioada Sarbatorilor de iarna fata de o luna normala, romanii preferand insa vinurile rosii in luna decembrie, cu toate ca de obicei aleg vinurile albe, a declarat directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

"In perioada Sarbatorilor de iarna comertul cu vin creste cu peste 50% fata de o luna normala si in special creste consumul de vinuri rosii, romanii alegand de obicei vinurile albe, circa 60% din total vinuri. Desi nu exista studii de piata, consumul total de vin in decembrie este estimat la 50 de milioane de litri, insa numai 40% provine din piata fiscalizata", a spus Gheorghe.

Patronatul National al Viei si Vinului estimeaza productia de vin de anul acesta in media ultimilor ani, cu putin peste 4 milioane hectolitri, insa din punct de vedere calitativ, anul de recolta 2015 a fost unul atipic, cu variatii de calitate si cantitate medie la hectar de la o regiune la alta.

"Paradoxal, desi am avut o vara si o toamna propice culturii de vita de vie, cu precipitatii suficiente si cu perioada prelungita de insolatie, tocmai acest aspect, in general favorabil obtinerii vinurilor de calitate ridicata, a creat probleme viticultorilor in anumite regiuni viticole (in special Moldova, Vrancea).

Temperaturile foarte ridicate au blocat in anumite parcele viticole procesul de fotosinteza si a incetinit acumularea zaharurilor in struguri.

Aceasta situatie nu este insa cu impact relevant la nivel national deoarece, din informatiile culese de noi de la producatorii de vin, exista asteptari importante referitor la calitatea vinurilor de la producatorii consacrati care au urmarit cu atentie aplicarea corecta si la timp a tratamentelor fitosanitare", a explicat Gheorghe.

La nivel european, Romania se situeaza in parametrii productiilor tarilor importante din punct de vedere vitivinicol, liderul mondial fiind insa Italia, cu o productie de 48,9 milioane hectolitri in 2015, urmata foarte aproape de Franta cu 47,4 milioane hectolitri.

Conform datelor publicate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), productia de vin a Romaniei s-a majorat cu 9% in 2015, pana la 4,069 milioane hectolitri, de la 3,750 milioane hectolitri in 2014, tara situandu-se pe locul 13 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin.

Consumul anual de vin in Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor si reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, in Franta se consuma 58 litri/cap de locuitor, iar in Italia 53 de litri/cap de locuitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani consum vin sarbatori, #romani preferinte vin, #productie vin , #romani
Comentarii