De ce cred romanii ca s-a rupt USL si pe cine dau vina - sondaj INSCOP

Luni, 10 Martie 2014, ora 14:20
5483 citiri
De ce cred romanii ca s-a rupt USL si pe cine dau vina - sondaj INSCOP
Foto: ziaruloval.ro

Cei mai multi dintre romani considera ca pentru ruperea USL sunt vinovati Crin Antonescu si Victor Ponta in egala masura. In plus, majoritatea romanilor este de parere ca motivul destramarii aliantei e lupta pentru putere.

Astfel, cei doi fosti parteneri de guvernare impart vina ruperii USL, in opinia a 33,4% dintre participantii la sondujul realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevarul.

De asemenea, 23,4% considera ca vinovat pentru destramarea aliantei este doar Crin Antonescu, in timp ce 17,1% ii atribuie vina numai lui Victor Ponta. 7,7% dintre participantii la studiu sustin ca Traian Basescu se face vinovat de ruperea USL, iar 1,3 cred ca Uniunea s-a dizolvat din cauza altcuiva.

Dragnea: Antonescu a fost convins sa iasa de la guvernare, pretextul Iohannis a fost o minciuna

"Culpa pentru ruptura USL este relativ egal distribuita cu un usor plus de vinovatie atribuita liderului PNL Crin Antonescu, probabil si in contextul in care decizia finala de iesire a PNL de la guvernare a apartinut liberalilor, ostilitatile fiind conduse de presedintele PNL", a declarat directorul INSCOP, Remus Stefureac.

Intrebati ce partid va avea cel mai mult de pierdut, majoritatea celor intervievati, respectiv 33,2%, a raspuns ca ambele formatiuni politice. In schimb, 27,1% cred ca PNL este marele pierzator, in vreme ce 14,3% considera ca PSD va avea mai mult de suferit. Totusi, 10,8% dintre participantii la sondaj au spus ca niciunul dintre cele doua partide politice nu va avea de pierdut.

Voiculescu: Antonescu este cauza ruperii USL. PNL se va retrage de la guvernare

De asemenea, cei mai multi dintre repondenti, si anume 41,6%, considera ca PNL a vrut sa iasa de la guvernare in mod voluntar, din ratiuni politice, pentru a intra in Opozitie, insa 28,8% nu sunt de acord cu aceasta idee. 29,6% nu au raspuns la aceasta intrebare.

In plus, 57,6%, identifica drept cauza principala pentru ruperea USL lupta partidelor pentru mai multa putere (pentru functii). 24% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie si considera ca alianta s-a destramat din cauza neintelegerilor pe fondul schimbarilor ministeriale.

Sondajul a fost realizat in perioada 27 februarie - 4 martie 2014, avand la baza 1.055 de persoane. Acesta este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#rupere USL sondaj, #vina rupere USL, #motiv rupere USL, #motiv rupere USL sondaj , #romani