Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce se calca romanii in picioare la cozi? - Interviu

Joi, 31 Martie 2011, ora 09:01
16204 citiri
De ce se calca romanii in picioare la cozi? - Interviu
Foto: Agenda.ro

Pentru unii romani cuvintele "promotie", "reducere", "gratis" sau "moaste" au un efect similar celui produs de o panza rosie fluturata in fata unui taur. Se calca in picioare, se injura, sparg geamuri daca e nevoie, doar pentru a ajunge cat mai repede in fata. Pentru ce? Nu conteaza, totul e sa fie primii.

Astfel de imagini la limita grotescului au fost prezentate in repetate randuri de televiziunile de stiri cu ocazii diverse, de la lansarea unor noi hipermarketuri sau magazine si pana la distribuirea unor produse alimentare din fonduri comunitare. Oamenii au stat toata noaptea la coada, uneori cu randul, au dat din coate, s-au bagat in fata, au lesinat, dar nu s-au lasat pana nu au ajuns la uleiul, zaharul, bluza sau bormasina mult-visata.

Batrane, barbati in toata firea, gravide sau tineri vizibil amuzati de aventura vietii lor au intrat in vartejul format la deschiderea magica a usilor magazinului si au dat navala catre rafturi, de multe ori nestiind de fapt ce doresc sa achizitioneze, daca e sa ne amintim numai de acel batran din Iasi care i-a marturisit unui reporter TV ca ia o friteuza, desi nu stie ce e si la ce foloseste.

Multi spun ca de vina pentru un asemenea comportament este saracia. Este doar una dintre explicatii si nu e cea mai buna. De multe ori castigurile nu sunt semnificative, iar in cazuri precum cel al friteuzei nu exista deloc. In plus, reparatia hainei sau a pantofilor rupti in timpul imbulzelii costa mai mult.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca mii de romani se comporta la fel si cu prilejul unor evenimente cu caracter religios, in care ar trebui sa dea dovada de mult mai multa smerenie.

Pentru a afla mai multe despre resorturile acestui comportament inexplicabil pentru multi dintre noi am discutat cu psihologul Mihaela Sahlean.

- De ce se calca in picioare romanii la cozi, de multe ori pentru un castig iluzoriu?

- Sunt cateva cuvinte care suna magic romanilor: "promotie", "gratis", "oferta", "pret exceptional". Sunt cuvinte care au o rezonanta magica in mintea foarte multor conationali, din pacate. Se trezesc foarte multi dintre ei cumparand "preturi" si nu "produse", pentru ca sunt tentati de a lua lucruri la preturi cat mai joase, dar ignora ceea ce e cel mai important si anume calitatea produselor respective.

Nu avem zone mai civilizate si zone mai putin civilizate in tara, asa cum ne-am astepta. Vedem ca exista oameni care se imbulzesc aproape la fel, au aproximativ aceleasi maniere si aceeasi disperare.

Daca ne amintim ca de foarte multe ori chiar si in biserica, unde ar trebui sa fie cu totul alt cadru, cand sunt aduse moastele unui sfant sau o icoana facatoare de minuni, se imbulzesc uitand total de sentimenul crestinesc, nu ne mai mira ca atunci cand exista niste cuvinte care au pentru ei rezonanta magica pot sa aiba asemenea comportamente care nu le fac cinste.

Un alt aspect care mie, personal, mi-a dat de gandit nu numai in calitate de psiholog este acela ca isi rup de pe ei haine sau incaltari care fac mai mult decat produsele cu care vin acasa.

Exista si un anumit fenomen de contagiune comportamentala. Haideti sa facem o diferenta intre disciplina pe care au dovedit-o japonezii si lipsa totala de conduita fireasca pe care o au romanii la reduceri sau promotii.

Foto: Japonezi la coada, dupa seismul si tsunamiul devastator din 11 martie

Nu putem spune ca toti romanii se comporta asa, dar exista un numar semnificativ, din pacate, de conationali care au asemenea maniere care ne intristeaza.

E trist sa vezi ca oameni din tara ta se pot comporta intr-un asemenea fel pentru niste produse care nici macar nu sunt, de multe ori, alimentare, sa poti spune ca au facut foametea sau... Nici macar pentru oameni care au trecut prin situatii foarte grele nu ar fi justificabil un asemenea comportament.

- Cum se explica lipsa de respect si de cuviosenie a multor credinciosi veniti la biserica sa atinga moastele vreunui sfant sau o icoana facatoare de minuni?

- Acolo este ignorata, in mod cert, fix trairea crestina. A fi crestin si a avea un comportament in consecinta nu inseamna sa dai din coate, nu inseamna sa-i impingi pe ceilalti care se afla in biserica, nu inseamna sa te consideri singurul care trebuie sa ajunga la icoana facatoare de minuni sau la moastele unui sfant.

Lipsa de toleranta nu are absolut nicio legatura cu comportamentul unui bun crestin. Acest lucru se explica prin faptul ca, pana la urma, cei care se comporta asa nu au un exercitiu al sentimentului crestinesc sau, oricum, nu l-au inteles in profunzime.

Nu poti sa faci rau aproapelui tau, doar ca tu sa ajungi primul sau mai repede. In niciun caz.

Comportamentul crestin si orice preot propovaduieste cu totul si cu totul alte valori, care, din conduita, vedem ca sunt in acest caz ignorate.

Presa relateaza frecvent despre astfel de situatii. Este o greseala? Cum poate fi schimbat acest tip de comportament?

- Faptul ca vedem franturi din realitate ne ancoreaza mai mult in realitate, nu ne face rau. Aceste situatii nu sunt creatii ale presei, presa arata aspecte din realitate si tot ceea ce vedem reprezinta, pana la urma, invitatii la gandire.

Nu putem modifica aceste lucruri, ceea ce putem modifica ar fi sa investim mai mult in educatie, educatia incepe la orice varsta, aratand mai mult aceste lucruri, discutandu-le si dezaprobandu-le, facand comparatii intre oameni care se comporta altfel si romani care se comporta altfel.

Pana la urma nu avem motive sa fim o natie disperata. Chiar daca suntem o natie saracita, asta nu inseamna ca trebuie sa fim intr-atat de disperati. Disperarea nu ne va imbogati niciodata, dimpotriva, ne va adanci in niste comportamente care nu ne fac cinste.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#romani coada, #romani ulei zahar, #cozi Romania , #romani