De la cititori: Bucuresti - o capitala care poate merita mai mult, dar are mai putin

Sambata, 21 August 2010, ora 17:39
1636 citiri
De la cititori: Bucuresti - o capitala care poate merita mai mult, dar are mai putin

De la prima sa atestare documentara 1459 si pana in prezent s-ar putea spune ca Bucurestiul a avut parte cam de toate. A avut parte si de edili priceputi care au lasat ceva in urma, dar si de oportunisti care au ocupat postul de primar, doar pentru ca "altceva mai sus nu s-a putut". Dezastrele naturale, fie ca a fost vorba de inundatii sau cutremure, nu au ocolit nici ele orasul Bucuresti.

In mod paradoxal insa, ultimul dezastru natural - am numit aici cutremurul din 1977 - a provocat insa un alt dezastru mai putin natural. A fost momentul cand tovarasul Nicolae Ceausescu si-a descoperit brusc, la batranete, pasiunea pentru arhitectura.

Asemeni unui copil nevrotic el a daramat mai intai ce nu-i placea si s-a apucat dupa cum l-a taiat capul, dar si cu complicitatea unor arhitecti dornici sa iasa din anonimat, sa regandeasca orasul.

Cu ce ne-am ales din aceasta isprava? In locul Spitalului Brancovenesc astazi se afla un bloc in fata caruia pe tarabe se vinde lenjerie intima; in locul unei parti insemnate a Cartierului Cotroceni astazi se afla un fel de parc - ala in care Madonna ne-a apostrofat (live) ca suntem intoleranti cu aia de care vorbeam mai sus ca vand pe tarabe; in locul mai multor biserici, dar mai ales in locul Manastirii Vacaresti ne-am ales astazi cu un proiect al unei "catedrale a neamului".

Ah, desigur nu pot uita Palatul Poporului (adica ca tine si ca mine) care este foarte mare si care dupa gustul unora, care au probabil acasa pe televizor un bibelou, este si frumos!!!

Dupa atatea experimente traumatizante se poate spune totusi ca Bucurestiul nu a avut parte de o gandire unitara in timp, gandire care sa apartina doar specialistilor. Un oras care si asa nu s-a bucurat de o sistematizare initiala, cu atat mai mult nu trebuia sa stea la bunul plac al oricui.

Dupa 1989, Bucurestiul nu a dus lipsa de primari. Fie insa ca ei au provenit dintr-un partid sau altul, ei nu au putut stopa inflatia de constructii abuzive. Invazia cladirilor inalte, construite desigur cu derogari de la PUG - Planul Urbanistic General este un astfel de exemplu.

Din sirul de intamplari nefericite prin care continua sa treaca Bucurestiul, poate cel mai revoltator lucru este insa soarta Centrului Istoric. Asa cum se poate constata din mica portiune terminata totusi din aceasta zona, el reprezinta un nucleu de imens interes pentru cei ce viziteaza Bucurestiul si nu numai.

Dupa ce s-a inceput - in fine corect - reconsiderarea acestei zone cu infrastructura - iar lucrarile ajunsesera intr-o faza destul de avansata - odata cu venirea la Primaria Capitalei a vesnic glumetului primar Oprescu, aceste lucrari s-au sistat. (daca preferati, s-au "oprescu").

Cu toate astea, anul trecut, cu ocazia aniversarii celor 550 de ani de atestare documentara, Primaria Capitalei afisa un aer foarte jovial. A mai trecut un an de atunci. In acest an, domnul Oprescu a fost foarte preocupat de anularea contractelor unor firme comerciale intrate abuziv in acea zona si nu in ultimul rand de culoarea scaunelor restaurantelor apartinad restaurantelor si cafenelelor.

In prezent in acea zona functioneaza un numar impresionant de mici cafenele, ceainarii, restaurante in marea lor majoritate amenajat cu bun gust. Acolo unde lucrarile stradale nu s-au terminat, patronii au amenajat podeste de lemn pe care sunt asezate mesele clientilor. Chiar si asa, zona se bucura de un imens succes comercial si ofera un farmec aparte zonei. Acest lucru pare insa sa lase indiferente autoritatile.

Dupa 1989 am vazut cum ne este cu primari care organizeaza concursuri de arhitectura pentru Bucuresti, doar ca sa le organizeze, am vazut cum este cu primari care in tinerete probabil se visau hingheri, am vazut cum este cu primari care printr-o scamatorie au facut sa dispara vechile borduri de granit. Imi doresc un primar care sa "reurnescu fara sa se oprescu" readucerea orasului la vechiul renume de micul Paris.

Imi mai doresc in fine arhitecti care sa se ridice la renumele unor arhitecti renumiti Albert Galleron, Paul Gottereau, Duiliu Marcu s.a. cu ale caror edificii si astazi Bucurestiul se poate mandri. Imi doresc prea mult?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#obiective turistice Bucuresti, #plan urbanistic Capitala, #arhitectura Bucuresti , #romani
Comentarii
Poza KOREKT
KOREKT
rank 2
COMENTARIILE LIPSA LA ARTICOLUL DVS ARATA DEZINTERESUL ROMANILO PT CAPITALA TARI LOR