Ziare.com

De la cititori Cand se oftica ospatarii...

Sambata, 28 August 2010, ora 18:34

   

De la cititori Cand se oftica ospatarii...
Inca o situatie ce se pregateste sa zdruncine din temelii intreaga fundatie sociala romaneasca a aparut zilele acestea. Cu toate acestea se pare ca lumea devine incet, incet, imuna la asemenea inconstante legale.

Este vorba despre inca o numire pe o functie mai mult decat inalta a unui incepator in ale managementului. D-nul El Hayes Arthur Roland, pe numele sau mic, El, a fost investit cu functia de Director General in cadrul furnizorului de energie electrica Electrica Furnizare Transilvania Nord. Desi la prima vedere nu pare nimic obisnuit, in urmatorul moment aflam varsta d-nului El si avem si onoarea de a-i lectura stufosul CV.

Sincer sa fiu, varsta nu e neaparat un impediment in calea ascensiunii, dar ma asteptam ca in CV-ul stimabilului sa vad o facultate puternica, sa vad un Harvard sau un Oxford. Daca nu chiar facultatea, atunci cel putin un master facut pe la aceste universitati.

Nu ca nu as aprecia UBB-ul, dar totusi deocamdata fara nici un regret spun ca sistemul universitar romanesc pe langa faptul ca nu e altceva decat o afacere, mai este si pus la pamant. In consecinta, nu am nici un motiv sa am incredere in valorile produse de universitatile romanesti.

Ei bine, revenind la stimabilul domnul El, in cadrul CV-ului sau nu gasim prea multe informatii impozante legate de capacitatile sale. Nu exista nici macar un MBA trecut pe acolo, chiar si unul on-line. Ca o parere personala, pentru o asemenea functie, este imperios necesar cel putin un MBA. De ce spun asta? Legatura dintre un manager care a facut un MBA si realizarile pe care le va avea in viitor este trecutul managerial al acestuia.

Pentru a face un MBA, in general se solicita ca si nivel eliminatoriu dovedirea existentei unei anumite experiente manageriale (intre 2-5 ani, depinzand aici de prestigiul MBA-ului). In consecinta, activarea pe un asemenea post ar fi cerut aceasta experienta.

Dar surpriza este ca stimabilul d-nul El dovedeste ca are si experienta manageriala necesara! Are mai bine de trei ani de functii de conducere, printre care ultimul an ca si director comercial in aceeasi companie pe care acum urmeaza sa o conduca. Cu toate acestea, poate ca va intrebati: care este problema?

Ei bine, problema consta in modul in care asemenea oameni ajung in astfel de pozitii, in detrimentul celor care intradevar au capacitatea, cunostintele si expertiza necesara de a conduce o astfel de companie. Problema consta in pregatirea mai mult decat precara pe care acesta o dovedeste prin intermediul CV-ului.

Problema consta in ceea ce multa lume cunoaste, adica propulsarea din pozitii din cadrul primariilor sau consiliilor in pozitii strategice doar pe criteria politice. Problema este ca vom resimti existenta acestor manageri ca si stimabilul domn EL in urmatorii ani, cel mai probabil in pretul usturator al energiei electrice, cost pe care se va vedea nevoit sa il ridice pentru a putea acoperi pierderile uriase cauzate de managementul deficitar.

Spun acest lucru pentru ca nu este singurul in aceasta situatie. Doua exemple concludente sunt Rares Rusu, sef la Transelectrica Cluj, si Bogdan Olteanu, vice-guvernator BNR, care la fel nu aveau expertiza necesara care sa ii plaseze in aceste functii. Si pe langa ei mai sunt atatia altii...

Am scos aceste cutume in evidenta pentru ca ele conlucreaza la viitorul incetosat care se intrevede. Economia nu va putea fi niciodata adusa pe plus cu oameni care nu pot sa isi conduca departamentele pentru simplul motiv ca nu au cunostintele si expertiza necesara.

Citeste mai multe despre numire director general Electrica
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1400 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

stimate colaborator...

ma uit numai in gradina dumitale.. si nu mai departe
chit ca in general asa ne place noua romanilor sa ne preocupe gradina vecinului.. ziarist fiind.. sau colaborator, ma rog.. mai citeste macar o data pana sa publici... cum vi se pare penultimul paragraf? cu "expertiza necesara"?

 

Expertiză

Nu am inteles ce vă deranjează stimate domn. Ideea de a avea oameni in pozitii pe care nu le inteleg sau pozitiile in sine, pozitii care cer anumite cunostinte si experientă?

Ca autorul nu da dovada de talent scrii toricesc deosebit nu are prea mare importanta, dar ca subliniaza o problema cu adevarat grava asocietatii romanesti e intr-adevar important! Numirea pe criterii politice a unor manageri si uneori a unor experti

nu poate face decat rau societatilor comerciale!
Daca imi aduc bine aminte a mai fost si o cerere expresa a UE ca personalul din administratie sa fie APOLITIC!
Dar partidele nu au acceptat acesata cerere care le-ar fi diminuat posibilitatile de a-i multumi pe membrii si simpatizantii lor!
E trist!

 

Talent

Am mai spus la un moment dat că datorită celor ca si dumneavoastră o să incerc să imbunătătesc constant calitatea articolelor pe care le postez. In ceea ce priveste situatia managementului romanesc...este la pămant, la fel ca si majoritatea companiilor conduse de acesti presupusi manageri!
Intrebarea mea e dacă se mai poate face ceva in această privintă, sau incetut, intreg patrimoniul statului va fi ruinat?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor