De la cititori: De ce n-a fost frig in vara, cand era cald?

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 14:03
1425 citiri
De la cititori: De ce n-a fost frig in vara, cand era cald?
Foto: Arhiva

Indiferent de vreme, lumea circula, calatoreste, vrea sa afle cum va fi vremea acolo unde traieste si acolo unde vrea sa ajunga, cu masina, cu trenul sau avionul.

Si ca sa stie, omul constient deschide televizorul, unde informarea se face des, din ora-n ora sau, dupa caz, si mai des pentru ca e iarna, e frig, e ger si ninge, sunt zile cand ninge mult, des, cu fulgi mari si grosi, ca in povestile copilariei. Si stratul de zapada se formeaza, alb stralucitor, pufos si moale ca o catifea.

Dar cine mai vede poezia unei zile de iarna, cand vocea agresiva a prezentatoarei e parca anume croita sa creeze panica si gesturile-i disperate si privirile-i ratacite arata ca si cum s-ar afla in fata unui cataclism, a unui fenomen inedit, pana acum, nemaiintamplat.

Si imaginile despre efectele negative ale iernii, pe care esti invitat s-o percepi ca pe un dusman de neevitat, curg una dupa alta.

Masini rasturnate, drumuri inzapezite, trenuri oprite pe traseu, soferi nervosi si grabiti, oameni degerati, altii care aluneca pe zapada si-si rup membrele, cabinetele medicilor pline de bolnavi raciti...

Autoritati locale blamate, condamnate ca nu curata strazile, desi imaginile filmate prezinta oameni si masini la treaba, dar zapada curge nemilos si jucaus spre disperarea lor, a autoritatilor, precum apa la robinete si tocmai bine muncitorii trebuie s-o ia de la capat. Munca de Sisif.

Nimic nou. Tot ce ni se arata la televizor se intampla iarna, in toata lumea, nu numai la noi, dar numai la noi se face o adevarata odisee din ceea ce trebuie privit si primit ca un dar si nu ca o povara.

In loc de atatea acuze aduse unui fenomen natural in plina manifestare si imagini naucitoare care fac mai mult rau decat bine, o avertizare ar fi fost de ajuns si de mult mai mare folos sfaturile avizate ale unor specialisti despre cum sa se circule in conditii de iarna, cum sa se imbrace oamenii ca sa nu se mai imbolnaveasca, dar, mai ales, cum sa se incalte, ce fel de incaltaminte sa poarte, ca sa nu mai alunece, daca tot au de gand sa iasa din casa.

Pentru tot ce se intampla rau, nu iarna-i vinovata, ci oamenii care ori nu stiu ori uita sa-si ia masuri de precautie specifice anotimpului alb. De aceea, ca si buletinul meteo, si sfaturile adresate populatiei ar trebui transmise din ora in ora.

Si totusi, iarna isi are frumusetea si bucuriile ei, dar astea nu trebuie asteptate de la televizor. Cel mai mult se bucura copiii si ca sa le vedeti fetele imbujorate de joc cautati-i si-i veti vedea in curtea vreunei scoli, inaltand un om de zapada, in fata blocului, batandu-se cu bulgari si chiuind de placere sau undeva, pe vreun delusor, dandu-se cu sania.

Cand aud si vad cat de blamata-i iarna si cum pentru fiecare fulg de nea care se pregateste sa cada se mai da un cod galben, imi vine sa strig cu ciuda de ce n-a fost frig in vara, cand era asa de cald?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#conditii meteo iarna, #pregatiri iarna Romania, #probleme iarna Romania , #romani