De la cititori: Decembrie - o luna deosebita pentru romani

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 13:37
1482 citiri
De la cititori: Decembrie - o luna deosebita pentru romani

De vreo 20 de ani, pentru noi, romanii, luna decembrie a capatat si alte semnificatii, mult mai profunde, decat ca este ultima luna din calendar, spre sfarsitul careia sarbatorim Craciunul si numai dupa o saptamana intrarea intr-un an nou, de fiecare data cu credinta si speranta ca va fi mai bun si mai cu folos.

Acum, pentru noi, decembrie este este o luna incarcata de istorie, de aduceri aminte, de comparatii - atunci si acum - de vise si sperante, de iluzii si deziluzii, de nostalgii, pentru unii, si dezamagiri, pentru altii.

Incepem luna, iata, cu sarbatoarea Zilei Republicii, spre supararea multora ca e frig si nu mai pot iesi ca atunci, pe vremuri, la iarba verde cu mici si o bere. Despre semnificatia acestei zile nu prea se stiu multe, dar nu exista nici interes pentru informare. Oricum, pentru bugetari e inca o zi libera si asta conteaza.

Si, pentru cei care am trait si atunci, inainte de decembrie '89, revin amintirile - triste, cenusii, clipele de resemnare cand credeam ca nu se va mai schimba nimic niciodata. Multi spun ca atunci, in decembrie '89, a fost lovitura de stat. Nu-i contrazic dar, daca romanii ar fi avut cele necesare unui trai decent, n-ar fi iesit in strada, nu s-ar fi revoltat si nu ar fi fost atata varsare de sange nevinovat.

Romanii au iesit in strada pentru paine si pentru libertate. Si, am castigat si paine si libertate. Dar traim si crunte deziluzii pentru ca cei care atunci s-au asezat in fruntea tarii n-au iubit nici tara nici poporul, n-au fost conducatorii de care ar fi fost nevoie in acele momente pentru ca astazi sa nu mai existe nostalgii dupa traiul de odinioara.

Ca tara am castigat dreptul de a fi in UE si NATO, organizatii de elita si totodata dreptul de a circula liber intr-o Europa unita de aceleasi idealuri. Inca nu ne situam la nivelul tarilor dezvoltate din UE dar timpul nu-i pierdut si vom recupera ce inca nu am realizat.

Am capatat libertatea de a ne striga nemultumirile si dreptul de a ne informa, de a sti ce se intampla dincolo de granitile tarii. Acum, putem trai si noi precum europenii din tarile dezvoltate numai ca si la noi ar trebui sa se munceasca la fel ca la ei, cu seriozitate si raspundere pentru lucrul bine facut, pentru ca ei nu au ajuns la prosperitate personala asteptand cu mana intinsa la stat.

E trist insa, si nemultumitor ca si acum, dupa aproape 21 de ani de la decembrie '89, smecherii, profitorii, acaparatorii inca tin cu dintii de niste drepturi castigate datorita unor legi aberante, legi care-i face mai oameni si mai romani decat toti cei care au dus greul tarii si inainte si dupa '89.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Decembrie romani, #Ziua Nationala Romania , #romani