De la cititori: Revolta decreteilor

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 09:48
2076 citiri
De la cititori: Revolta decreteilor

In sfarsit, isi face loc in prim-plan o generatie mai hotarata, aceea a decreteilor. Preferatii epocii de aur s-au nascut la comanda ceausista intre 1966 si decembrie 1989, ca urmare a Decretului 770, cel ce interzicea avorturile.

Din 1972 si 1985 devenise mai permisiv. S-a abrogat abia dupa Revolutie. Efectele sale au fost peste asteptari: inghesuiala in crese, gradinite si scoli, strazi pline de copii, mai ales la orase, fiindca proportiile aplicarii la tara au fost ceva mai reduse. Arareori clasele aveau efective sub 45 elevi.

In Romania, cei 24 ani alcatuiesc o generatie, numita "a decreteilor", una neastamparata, curioasa si inteligenta care va ramane in istorie. Generatia de suflet a carierei mele de dascal. Ca si actuala.

N-a fost vorba de baby boomers, un fel de explozie demografica, ci de crestere fortata a productiei de pui de om la hectar, fiindca cincinalul in 4 ani si jumatate prevedea masuri pentru inmultirea populatiei. Ca la ferma. Cu pretul vietii a cel putin 10 000 de mame si a altor cateva sute de mii schilodite. Exista, de asemenea, un background behavioral care permite identificarea membrilor acestei generatii.

Intre caracteristicile lor identitare nu se afla nicidecum "violenta genetica si criminalitatea", cum se pronunta psihosociologii politiei italiene, luand exceptia drept regula. Rusinos pentru un om de stiinta. Proportional, infractionalitatea romaneasca inca nu o egaleaza pe cea peninsulara.

Nici presa noastra nu priveste cu seriozitate consecintele social-culturale ale natalitatii silnice de atunci, divagand intre tragic-lacrimogen si misto. Cine vrea sa descopere dimensiunea si virtutile decreteilor n-are decat sa patrunda in mediile cibernetico-informatice si in blogosfera unde ei fac legea.

Copii nedoriti de majoritatea genitorilor, s-au catarat in coate si genunchi pentru a-si motiva lorusi ambitia de a ajunge cineva, mai ales ingineri profesionisti, sa dovedeasca celorlalti ca le merita increderea. Si-au verificat maturitatea intr-o izbanda rasplatita cu ofranda gloantelor eliberatoare si apoi intr-o lume pe care o cunosteau doar din carti citite cu nesat, ori din filme, muzica si blugi de contrabanda, iar mizerabila realitate social-politica postdecembrista le-a devenit indata suspecta.

Ultimul lot al decreteilor se afla inca in amfiteatre, cei mai multi pentru a invata temeinic, restul, pentru diplome; nu acestia vor schimba lumea. O minoritate a prins gustul puterii politice si al afacerilor, la lumina zilei ori ba, dar majoritatea a incasat sudalmile si bastoanele minerilor sau ale jandarmilor de la Revolutie, la Duminica Orbului '90 si Piata Universitatii, pana la Costesti '99, a rabdat si inghitit in sec doua decenii de gogosi, si-a votat increzatoare politicieni considerati luminati.

Insa, votul nu le-a adus decat rareori satisfactii - multi dintre cei ridicati prin sufragiile lor si-au tradat idealurile si comilitonii, amestecandu-se in marea masa a politrucilor oportunisti si ipocriti. Urmasi de daci si de romani, in scoala romaneasca nu invatam morala, fiind la mare pret descurcaretii si teparii.

Dupa 2008, au inceput sa-si strige disperarea, mai intai pe forumuri, apoi in mediile orale si scrise, ca acum sa iasa in strada. Impreuna cu batrani si copii. Nu s-au mai vazut altadata bunicute si mamici cu prunci mitingisti in carucioare. Nici bunei bagand in boala autoritatile ori calcati in picioare pentru ca-si cer dreptul de a beneficia de propria contributie de-o viata. Caci pensionarii si-au depus ca salariati bani albi pentru zile negre in seifurile guvernului. Care i-a cheltuit pe cai verzi sfidand orice norma constitutionala.

Protestele insa nu provoaca dureri de cap politicului: au fost pasnice, civilizate, asa cum au vazut ei in capitalele Occidentului. Nereusind sa-si uite copilaria nefericita, generatia scolarilor cu cheia la gat va imparti cu bunicii putinul ramas in vreme criza, dand vina pe neputinta diriguitorilor. Cosmarul l-au mai trait. Intre ei si conducatori s-a creat din nou o falie urat prevestitoare.

Acum au senzatia ca le cade sandramaua in cap. Dupa 20 de ani de politici fara viziune si strambe, in care institutiile statului de drept si-au risipit autoritatea, ani de jaf al "bunurilor intregului popor", de alegeri manipulate in fel si chip, trucate prin legi si privilegii personalizate, furate prin softuri smechere si matrapazlacuri, cu minciuni, galeti, plicuri, mita etc., vor sa se schimbe acest mod de a administra tara.

Orice ar spune, orice ar face, fruntasii natiei, salvatorii neamului nu mai au aureola si tupeul de altadata, dau din colt in colt, increderea in actul de conducere consumandu-se demult. Numai ca politichia damboviteana e catana batrana, hoata si mojica, aplicand din vreme strategia stalinista a decapitarii si spurcarii elitei lor: unii au fost nevoiti sa ia drumul strainatatii pentru a ocupa posturi pe masura valorii in universitati, administratii, industrii si servicii de calitate, pregatite sa-i integreze si sa beneficieze de darurile lor intelectuale, iar cei fara chef de duca, la fel de merituosi si de muncitori, sunt tinuti departe de putere si decizia politica. De aceea si-au luat tara in spate, au iesit cu ea in strada si, deocamdata, privesc maniosi in jur. Nu mai poate fi vorba de conflicte intre generatii. Au o rafuiala cu prezentul.

Lucrurile iau o turnura usor de anticipat. Cine crede ca dupa valul de manifestatii se va mai face cu larghete politica bunului plac de pana acum se insala. Diriguitorii isi vor ascunde ipocrizia, egoismul, necinstea si incompetenta tot mai greu, sporovaiala despre cate vor face ei si vor drege isi va imputina numarul de fraieri gata sa le ia de bune palavrele. Mita electorala va aduce voturi mai putine, iar politicienii vanatori de imagine vor pieri pre limba lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#razboi decretei, #copii nascuti inainte 1989 , #romani