De la cititori: Sindromul "da, dar" si modelul jumatatilor de realitate

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 21:44
1638 citiri
De la cititori: Sindromul "da, dar" si modelul jumatatilor de realitate

Pare ca nimeni nu se mai raporteaza la probleme decat vizavi de un Celalalt, de cele mai multe ori nesuferit, inamic, recipient al tuturor relelor traite sau inchipuite de cel suparat.

Toata societatea este impartita intre cei cu drept la "ciocu' mare" si cei cu obligatia la "ciocu' mic", intre cei carora li se cuvine totul si cei carora li se da solidaritate cu strecuratoarea, intre cei care pretind ca stiu totul si cei carora cei dintai le pretind sa creada tot ce li se spune.

"Astia ne mint si ne fura!", auzi mai toata ziulica pe unde te duc trebile indeobste. "Dar ce, ailalti mint si fura mai putin?", vine tot de pe-acolo, cu filosofica superioritate, replica.

"Ai vazut ce-au facut portocaliii in Parlament cu legea pensiilor? Niste escroci patentati", se burzuluieste domnul cu palarie, incaruntit si putin adus de spate. "Nici vorba de asa ceva. Opozitia e de vina ca a plecat din sala", intervine duduia imbracata cu taiorul birocratului si cu brosa de partid la rever.

"Vintu punea la cale o lovitura de stat si voia sa-l elimine pe Basescu. Poate chiar fizic, mai stii? A zis Udrea la B1", spune un tulburat de stenogramele vanturate prin presa. "Ba s-avem pardon! Securistii si basistii ne-asculta convorbirile. Mama lui de stat politienesc!", urmeaza replica sfichiuita, ca un bici al memoriei recente.

Surprinzatoare - sau poate nu - este insa disponibilitatea cu care ambele segmente ale societatii isi strang randurile, intepenindu-se fie in turnul de fildes al privilegiilor obtinute, fie in lehamitea mormaita, fara a se mai preocupa de substanta evenimentelor ce le traverseaza existenta, fara a pune intrebarile cuvenite si mai ales, fara a mai pune la indoiala raspunsurile in doi peri, confuze sau batjocoritoare pur si simplu pe care le primesc.

Sistemele de referinta in baza carora omul, presupusa fiinta rationala, ar trebui sa evalueze si sa se autoevalueze au devenit "prostioare" si au fost inlocuite cu sistematicile deturnari de sensuri, conceptii, credinte. Realitatea a devenit plastilina birourilor de presa, sinceritatea o vulnerabilitate, iar critica un "casus belli".

Minciuna, eroarea, insulta se justifica deoarece s-a inventat sintagma "da, dar aia". Si cu acest instrument la indemana oricine si orice este indreptatit, iar combatantii, niste cavaleri ai tristelor figuri, incalecand cai de lemn vopsiti in culorile partidelor ce i-a trimis in lupta, isi agita lancile, isi urla nevolnic jumatatea lor de realitate, captivi sarjelor meschine din imobilitatea unui carusel.

E corect sa remarci faptul ca cei alesi si numiti sa ne conduca ne-au mintit si au jucat tontoroiul pe banul public, cum singuri au recunoscut. E corect sa remarci si faptul ca minciuna si malversatiunea sunt transpartinice.

E corect sa remarci faptul ca legea pensiilor a trecut prin Parlament in dispretul Constitutiei, legilor si regulamentelor, dispret aruncat, in cele din urma, in obrazul cetatenilor. Cum la fel de corect este sa remarci faptul ca practica nu este una singulara si partidele de Opozitie isi joaca execrabil rolul politic.

E corect sa remarci faptul ca Vintu, in megalomania sa, isi inchipuie ca manipularea unor jurnalisti sau politicieni devertebrati inseamna si manipularea intregii societati. Cum nu mai putin corect este si sa remarci faptul ca institutiile statului oranduite a gestiona legea si ordinea devin instrumente ale unor jocuri politice, descalificandu-se astfel.

Realitatea ce o traim ca fiinte cugetatoare nu este intruparea unui adevar singular si in niciun caz acest adevar, iluzoriu de altfel, nu este trofeul unui om sau grup. Realitatea este un complex de observatii, experiente si proiecte diferite, chiar antagonice, si numai luandu-le pe toate in calcul putem concluziona cu minimum de eroare. Adevarul despre ceva sau cineva nu este doar ceea ce cred si stiu eu sau tu despre acel adevar, ci si ceea ce cred si stiu si altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stare politica Romania, #evolutie societate Romania , #romani