De la cititori: Soarele se invarte in jurul Pamnatului. Si petul de suc, la 5 litri, costa 2 lei

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 19:29
3768 citiri
De la cititori: Soarele se invarte in jurul Pamnatului. Si petul de suc, la 5 litri, costa 2 lei
www.lamosor.ro

Pentru 42 la suta, dintre romani, Soarele se invarte in jurul Pamantului, iar 4 din 5 romani nu cred in teoria evolutionista si sunt convinsi ca totul este creat de Dumnezeu. De asemenea, suntem pe primele locuri, in Europa, la increderea populatiei in numere norocoase si horoscop. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui studiu realizat de Facultatea de Sociologie din Bucuresti.

De ce romanii percep lucrurile intr-un asemenea mod? Suntem ignoranti sau excesiv de conservatori? Mai degraba, indiferenti, pentru ca nu putem acuza lipsa mijloacelor de informare in masa. Antenele satelit, de pe toate cocioabele din Romania, sunt folosite, in special, pentru dedicatiile de la Taraf tv sau pentru noptile interminabile ale lui Dan Diaconescu.

Cativa politicieni, in frunte cu Adrian Severin, se minunau, acum cativa ani, de existenta a doua molecule de hidrogen in formula apei. Erau ingrijorati si spuneau ca trebuie sa luam masuri urgente, iar romanii nu trebuie sa mai bea asemenea apa" bihidrogenata". Mai sunt situatii, in care oameni politici si nu numai nu stiau sa explice ce inseamna initialele NATO, OSCE sau banalul ONU.

Suntem o tara predominant rurala, cu perceptii arhaice asupra vietii si a realitatii. Arhaismul si ignoranta sunt strans legate de stadiul de evolutie al societatii. Traim in tara in care vrajitoarele si vracii s-au autointitulat parapsihologi, papand banii naivilor, ajunsi in situatii dificile. Cate ziare, atatea horoscoape si cate televiziuni, atatea emisiuni astrologice. E drept ca nici mediile de informare nu si-au dat interesul, pentru a schimba situatia. Toata spectaculozitatea informatiei tabloide s-a transformat in adevar absolut pentru omul de rand, cititorul fidel al acestui tip de presa.

Teama de a merge la psihiatru a condus-o si pe Madalina Manole pe un drum fara intoarcere. Au contat mai mult prejudecatile sociale fata de un pacient, al unui medic, in fata unei suferinte sfarsite tragic. Popa si parapsihologul au fost principalii confidenti pentru ea. Probabil ca si aceste personaje considera ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Banalizarea unor lucruri serioase, precum mersul la un medic psihiatru, a dus la o asemena evolutie a lucrurilor. Daca te uiti la tv, nu poti distinge care-i psihiatru si care psiholog.

Aceste categorii s-au "vedetizat" peste noapte, iar la orice incident din cotidian se infiripa in fata camerelor de luat vederi si ne dau sfaturi, cu statut de consultatie. Celebra vorba a lui Mircea Badea dintr-o seara, referitor la cum decurge o consultatie la un psiholog, este cat se poate de reala. "Stai jos si vorbeste-mi despre ma-ta...ai terminat, treci la tac-tu"!, iti zice specialistul din fata ta.

Prapastia dintre urban si rural este enorma, un hau care nu se va umple in curand. Oamenii de la tara se indoapa cu otravuri denumite sucuri, la peturi de 5 litri si se bucura de pretul extrem de mic. 5 litri de licoare, cu aroma de trandafiri, la 2 lei? Bei fara sa rasufli. Parizerul are, inca, valoare de salam, iar Guta tine loc de Michael Bolton. Daca le canta cucuveaua pe casa, taranii au impresia ca a doua zi cineva din familie se va duce pe lumea cealalta. Daca ploua mai tare, batranii nu mai pot iesi pe ulita, ca sa mearga la paine sau la celebrul parizer. Si stau, si se holbeaza la OTV. Unde, dau peste Minerva sau Urania. Suntem la stadiul de ev mediu, in mediul rural si la periferia oaraselor. Deci, nu trebuie sa avem pretentii astronomice sau evolutioniste.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#studiu Soare Pamant , #romani