De ziua ta, draga Romanie! (Opinii)

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 13:02
2529 citiri
De ziua ta, draga Romanie! (Opinii)
Foto: Wikipedia

Ce ii poti ura, la ceas aniversar, tarii in care te-ai nascut?

Atat de multe, cat n-au fost cuprinse in scrierile lui Ion Neculce, Miron Costin, Andrei Muresanu, Nicolae Iorga s.a. Capitole tratate definit sau in corpore. Bunaoara, sa ramana o poarta a latinitatii, o natiune mandra si flexibila ca o trestie perena, caci doar s-a aplecat lovita de stihiile dezlantuite de capcaunii lumii, fara sa se fi frant vreodata.

Apoi, sa adune in jurul unei mese imaginare toate figurile de referinta ale istoriei sale. Care, in tinute de gala, sa-si fixeze ceasurile de buzunar pentru ca Romania sa ticaie intr-o consonanta ireprosabila cu modernismul vremii pe care o parcurge la timpul prezent.

Conditia sine qua non este sa se vrea. Desi mai poticnit. De ce oarecum anevoie? Deoarece piedica regimului unic comunist a reusit sa niveleze in jos valorile autentice existente pana la damnata lui hegemonie. Ranile provocate acestui popor sunt inca hade cicatrici, iar sechelele neinlaturate deplin.

O mare majoritate a celor cu cetatenie "daco- geta" de astazi ar da cinci guverne postdecembriste pe un singur mandat de presedinte al lui Titulescu la ONU, ca institutie descendenta din Liga Natiunilor.

Insa, o zi festiva, cum este cea de 1 Decembrie, nu trebuie sa se asorteze cu nefaste aduceri aminte. De aceea, azi, il vad pe Eminescu parasind grabit redactia "Timpului" pentru a prinde un loc la parada militara de la Arcul de Triumf, pe care o trece in revista, sa zicem, Ferdinand Intregitorul.

In acelasi exercitiu de imaginatie, pe Caragiale renuntand la tichetul de tren catre Berlin. Coanda isi amana ultimele ecuatii fizico- matematice din laboriosu-i studiu asupra motorului cu reactie. Enescu sta rezemat de una din coloanele Ateneului solfegiind in registru scazut o uvertura la viitoarea simfonie inchinata Moldovei natale. Ion I.C. Bratianu, din postura de prim- ministru, isi propune o foarte verosimila paritate leu-dolar.

Pentru a scoate din joc suspiciunile elucubrative, ne intoarcem la prezent. Un Titulescu punctiform, impreuna cu "logofatul" de Teleorman si celebrul general cvadruplu stelat onoreaza ceremonia zilei nationale a Romaniei.

Pe intinsul ei, milioane de anonimi, multi dintre ei cu calitati net superioare ultimilor mentionati, cel putin din punct de vedere moral, ii ureaza admirabil de simplu, fara opulenta si falsa ipocrizie, tarii lor- Romania- LA MULTI ANI!

Subscriem cu dreapta pe inima.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#sarbatoare Ziua Nationala Romania, #1 decembrie Ziua Romaniei, #parada militara 1 decembrie , #romani