Depopulare masiva, ca pe timp de razboi, a tarilor din sud-estul Europei. Romania e foarte afectata

Joi, 28 Martie 2019, ora 15:55
20737 citiri
Depopulare masiva, ca pe timp de razboi, a tarilor din sud-estul Europei. Romania e foarte afectata
Foto: Arhiva Pixabay

Tari ca Romania, Bulgaria, Letonia, Polonia, Croatia si Ucraina si-ar putea pierde pana in 2045 peste 20% din populatia activa, capabila sa lucreze. Aceasta este concluzia unui studiu al unui institut din Viena.

Institutul vienez pentru Studii Economice Internationale (wiiw) avertizeaza asupra formelor drastice in care se prezinta in tarile din sud-estul Europei fenomene si asa periculoase precum lipsa fortei de munca si reducerea populatiei.

Expertul wiiw Richard Grieveson a declarat la prezentarea prognozei acestui institut pentru anii 2019-2021: "Asa ceva nu s-a mai vazut in vremuri de pace". Pierderi comparabile de populatie s-ar inregistra doar in timp de razboi si in perioade de foamete.

Riscuri majore pe termen mediu si lung

Concluzia wiiw este ca tarile din centrul, estul si sud-estul Europei se vor confrunta cu provocari masive in anii ce urmeaza. Pe langa depopulare, este vorba si de lipsa acuta a personalului calificat, care ar influenta deja major in anumite tari productivitatea si potentialul de crestere economica.

Cel mai rau ar sta deja la acest capitol Ungaria, Polonia si Bulgaria, conform sondajului intreprins de wiiw in randul firmelor din aceste tari. In comparatie, mult mai putine companii din Romania s-au plans de aceasta problema in cadrul acestui studiu.

Alte probleme in crestere in cele 23 de tari examinate de institutul din Viena sunt accentuarea autoritarismului, periclitarea statului de drept, interferentele in activitatea justitiei si a altor institutii.

De asemenea, in comparatie cu Europa de Vest, SUA si Asia, regiunea nu ar fi la fel de bine pregatita educational si tehnologic pentru a se integra intr-o economie globala digitalizata. Nivelul de automatizare in estul si sud-estul Europei ar fi, de asemenea, mult sub media din Vest si Asia, sustine studiul wiiw.

Cresterea economica incetineste. Romania a dat deja inapoi

Tari ca Ungaria si Polonia, confruntate cu lipsa personalului calificat si foarte dependente de exporturi (mai ales Ungaria, unde exporturile reprezinta aproape 90% din PIB), vor inregistra probabil scaderi deosebit de puternice, dupa ani cu crestere substantiala, se asteapta Grieveson.

Expertul wiiw crede ca unul din motive pentru evolutiile negative prevazute este reducerea cererii pe piete de export importante pentru aceasta regiune, precum China si Germania.

Alte tari puternic dependente de exporturi sunt Cehia, Slovenia si Slovacia, toate cu 70 pana la 90 de procente din PIB asigurate de exporturile de marfuri si servicii.

Economiile regionale, foarte dependente de exporturi

Serbia a inregistrat, de asemenea, in 2018 un an bun, cu cea mai solida crestere economica din ultimul deceniu. Romania si Turcia insa au avut reculuri semnificative in 2018, dupa supraincalzirea economiei in anii precedenti, arata wiiw.

Potrivit institutului din Viena, dupa cresterea de 4,2% din 2018, prognoza pentru cresterea economica a Romaniei ar fi de 2,8% in 2019 (ajustata negativ cu 0,8%), 3% in 2020 (ajustata negativ cu 0,7%), respectiv 3,2% in 2021.

Institutul din Viena prognozeaza ca economiile cu cresterile cele mai pronuntate in 2019-2021 vor fi Kosovo, Albania si Moldova, cele mai sarace tari din Europa in prezent. Rusia va continua sa stagneze, in ciuda majorarii preturilor la titei, in principal din cauza problemelor structurale din economie si a sanctiunilor occidentale.

Concluzia ar fi ca perioada de boom economic pentru centrul, estul si sud-estul Europei, din anii 2017-2018, a ajuns la final si ar urma trei ani de avansuri economice mai scazute.

Sfaturile wiiw pentru evitarea blocarii totale a cresterii economice

Institutul vienez pentru Studii Economice Internationale sfatuieste guvernantii si companiile din aceste tari sa ia masuri imediate pentru a evita stoparea totala a cresterii economice in anii care vin.

In primul rand, pentru o regiune care se confrunta cu un declin demografic atat de accentuat si care se bazeaza in masura prea mare pe exporturi industriale, automatizarea rapida ar fi o prioritate.

In al doilea rand, guvernele ar face bine sa intareasca si sa sprijine calitatea si independenta institutiilor, ceea ce nu se intampla pe moment in mai multe state din aceasta regiune.

In tarile membre ale UE unde institutiile si statul de drept se afla sub asediu in prezent, Bruxelles-ul ar trebui sa intervina mai dur pentru a asigura respectarea standardelor comunitare. In fine, investitii mai mari si mai bine orientate in educatie si pregatire vor fi cruciale pentru a pregati regiunea central-est-sud-est europeana pentru noua economie digitala.

Ovidiu Suciu

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#scadere populatie romania, #crestere economica Romania , #romani