Despagubirile pentru detinutii politici ar putea fi marite

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 20:52
3222 citiri
Despagubirile pentru detinutii politici ar putea fi marite
Foto: Arhiva

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei pe OUG 62/2010, care limiteaza la 10.000 de euro daunele pe care instantele le pot acorda detinutilor politici, in baza Legii 221/2009, pe motiv ca ordonanta incalca principiul egalitatii in fata legii, informeaza institutia.

Potrivit unui comunicat, Avocatul Poporului a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolul I punctul 1 si a articolului II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.

Articolul I punctul 1 al ordonantei contestate prevede ca instantele pot acorda fostilor detinuti politici daune in valoare de maxim 10.000 de euro, rudelor de gradul I ale acestora maxim 5.000 de euro, iar descendentilor de gradul al II-lea maxim 2.500 de euro.

Totodata, articolul II din OUG 62 prevede ca noile reglementari sunt valabile in procesele in care nu s-a luat o decizie definitiva pna la intrarea in vigoare a ordonantei.

Executivul a adoptat la inceputul lunii iulie o Ordonanta de Urgenta care plafoneaza sumele pe care instantele le pot acorda cu titlul de despagubiri fostilor detinuti politici la 10.000 de euro, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

In ordonanta de urgenta se precizeaza ca, la stabilirea cuantumului despagubirilor, instanta judecatoreasca va lua in considerare durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursa de la condamnare si consecintele negative in plan psihic, fizic si social produsa de respectiva condamnare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#despagubiri detinuti politici, #limita despagubiri detinuti politici , #romani