Deutsche Welle, despre orfanii Romaniei si adoptiile internationale

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 15:33
7949 citiri
Deutsche Welle, despre orfanii Romaniei si adoptiile internationale

Multi copii romani si-au gasit case noi in Occident cu mult inainte ca traficul cu copii sa conduca la o interzicere a adoptiilor internationale. Cum multi sustin ca au avut de pierdut copiii, unii cer o regandire a adoptiilor internationale.

Asa incepe reportajul jurnalistului Tom Wilson pentru Deutsche Welle, despre orfanii Romaniei.

Wilson reaminteste cum acestia au intrat in atentia opiniei internationale dupa caderea lui Nicolae Ceausescu si cum televiziunile straine a transmis imagini socante din orfelinatele romanesti. Multe familii din Occident si-au dorit sa adopte un copil din Romania insa, desi intentiile acestora erau bune, scrie reporterul, sistemul adoptiilor internationale a fost exploatat si de grupurile de trafic de copii.

Cum conditiile in orfelinate s-au imbunatatit, practica adoptiilor internationale din Romania a fost intrerupta in 2001 si, la presiunea UE, a fost adoptata o legislatie care sa cimenteze moratoriul din 2001. Baroneasa Emma Nicholson a fost una din persoanele care au presat adoptarea acestei legislatii, de la inaltimea pozitiei de raportor special pentru aderarea Romaniei la UE.

Dansa sustine ca a dezvaluit o uriasa retea globala de coruptie si trafic de copii, dand drept exemplu un copil roman care a fost traficat la Londra cu un pasaport fals, doar pentru a fi trimis in SUA, prin intermediul unui urias cerc de pedofilie. Nu se mai stie nimic despre acel copil.

Sunt insa si voci care cred ca moratoriul a fost o reactie exagerata si ca cei care au cel mai mult de pierdut sunt chiar copiii, care ar putea avea un camin iubitor in Occident. Organizatia Catharsis insista ca blocarea adoptiilor internationale face ca acei copii care ies din sistemul de stat si care n-au fost adoptati pana la acea varsta sa ajunga pe strazi.

Azota Popescu, reprezentanta Catharsis, sustine ca este timpul sa se schimbe legea, spunand ca baroneasa Nicholson nu are niciun exemplu clar de coruptie in sistemul romanesc de adoptii, sistem care este de incredere pentru a relua adoptiile internationale.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#adoptii internationale, #reluare adoptii internationale, #orfelinate Romania , #romani