Din Romania in Venezuela si retur

Autor: Alexandru Coman - preot
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 10:43
9245 citiri

Am fost hirotonit preot in prima jumatate a anilor '90, in seama unui sat vechi din judetul din Buzau, sat ramas in mare parte numai cu batrani, oameni credinciosi ce avusesera mult de suferit de pe urma regimului comunist, care aveau o multime de povesti de spus.

Una din ele era cea a preotului plecat din acel sat la Bucuresti, de unde, dupa oarece cariera politica in anii '40, a fugit in Venezuela ca sa scape de comunism.

Venezuela, Rai pe pamant. Tara extraordinar de bogata, cu oameni de calitate, feriti cat de cat de nebuniile politice ale Europei, dar cu o multime de europeni ajunsi acolo dupa Al Doilea Razboi Mondial, atrasi de cel mai ridicat nivel de trai din toata America Latina inca de la mijlocul anilor '30.

Lucrurile au cam ramas asa multa vreme in Venezuela, in ciuda tulburarilor politice, iar criza petrolului din anii '70 a adus un nou val de bunastare tarii care nu o ducea deloc rau...

Cum e acum tara asta, am cam aflat toti. Bolivarianul (a se citi comunistul) Hugo Chavez a initiat o serie de reforme politice socialiste, cu nationalizari si consolidarea sectorului de stat in economie, apoi linia politica a fost pastrata de actualul presedinte Nicolas Maduro, pana cand s-a ajuns la o situatie familiara noua din perioada comunista.

Astfel, in luna aprilie a anului asta, oficialitati ale Adunarii Nationale din Venezuela au admis ca lipsurile din cosul de baza de alimente se ridica la 83%!!!

Bun, lipsesc alimentele, bunurile de larg consum, medicamentele (90% din medicamentele folosite in Venezuela sunt din import, deci buna parte din ele lipsesc), asa ca nu ar fi mare minune daca ar disparea si combustibilii pentru autoturisme, cat de curand, chiar in tara cu cele mai mari rezerve de petrol de pe continentul american. Sa nu uitam ca in Romania anilor '80 era o aventura sa cumperi o paine...

Ce putea sa mai mearga rau acolo? Pai ce mai era important, anume siguranta populatiei. In prezent, in Venezuela, rata criminalitatii a ajuns la cel mai mare nivel masurat pe planeta si inca urca in grafice.

Cartierele din Rio par acum pasnice pe langa cele din Caracas, iar daca vrei sa scapi intreg dupa o seara in oras, mai degraba iesi prin Juarez (Mexic) decat prin frumoasele orase ale Venezuelei. Cat despre Bagdad, Kabul, Cape Town, toate au ramas in urma la criminalitate.

Bun, asa cum pentru lipsurile alimentare si ale bunurilor de larg consum guvernul a gasit ca vinovati sunt, logic, producatorii, importatorii si comerciantii privati, la fel, pentru criminalitatea fantastic de ridicata a fost gasit vinovat capitalismul!!!

Asadar, in Venezuela e viata anilor comunisti de la noi. Raposatul preot fugit acolo poate fi adus inapoi, acum Romania e tara libera de comunism, socialism sau oricare alt totalitarism al Stangii. Acum Parintele isi poate gasi odihna acasa.

P.S. Proiectele de legi aproape ceausiste, ca cel cu vanzarea obligatorie a cel putin 51% produse din lantul apropiat in supermarketuri, nu au cum sa fie admise intr-o tara libera, membra UE si populata cu oameni cat de cat lucizi. Asa ca fara grija, romani din Venezuela, de vreti, va puteti intoarce linistiti, comunismul e, totusi, terminat in Romania.

Alexandru Coman este preot, psiholog si editorialist al platformei "In linie dreapta".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#criza Venezela, #comunism Romania, #comunism Venezuela , #romani