Discriminarea femeilor in politica si afaceri - Cum sta Romania intr-un top mondial

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:47
5441 citiri
Discriminarea femeilor in politica si afaceri - Cum sta Romania intr-un top mondial
Foto: Women Tomorrow

Accesul tot mai mare al femeilor la politica si prezenta tot mai mare pe piata muncii a acestora a micsorat diferenta de gen din ultimii 10 ani, in lume, insa Romania este departe de tarile fruntase ale acestui clasament.

Studiul anual al World Economic Forum (WEF) a confirmat schimbarile importante din multe tari, 105 din cele 142 de tari inregistrand o imbunatire a situatiei femeilor, din anul 2005, potrivit BBC.

Islanda ocupa primul loc al acestui top, pentru al saselea an la rand, in timp ce Yemenul se afla pe ultima pozitie.

Pe locurile 2-4 se afla cele trei tari scandinave, Finlanda, Norvegia si Suedia, urmate de Danemarca si Nicaragua, din America Centrala. Pe locul 7 este Rwanda, o prezenta surprinzatoare in top, datorita faptului ca este singura tara cu mai mult de jumatate din parlamentari femei, respectiv aproape doua treimi dintre alesii din Parlament.

Irlanda, Filipine si Belgia incheie top 10. Canada si SUA se afla de-abia pe locurile 19 si 20, iar Marea Britanie (locul 25), Spania (locul 29) si Austria (locul 36) se situeaza sub Bulgaria (locul 22).

Angela Merkel, din nou cea mai puternica femeie din lume. Surpriza de pe locul 2

Romania se afla pe locul 72, insa nu este ultima tara europeana prezenta in top, aceasta fiind Cehia, pe locul 96 in clasamentul privind egalitatea de gen.

Ultimele parte a clasamentului este dominata de tari africane si din Orientul Mijlociu, in timp ce in doar sase tari: Sri Lanka, Mali, Croatia, Macedonia, Iordania si Tunisia s-a inregistrat o crestere a diferentei de gen, in ultimii 10 ani.

In raport au fost inclusi factori economici, legati de sanatate si de educatie, precum si participarea politica a femeilor din cele 142 de tari analizate.

In ce priveste clasamentul luand in calcul doar participarea la viata politica, primul loc este ocupat tot de Islanda, iar in top 10 exista doar doua modificari - Filipine si Belgia sunt inlocuite de Olanda si Bangladesh.

Si aici Romania este departe de primele locuri, respectiv pe pozitia 91, in timp ce Ungaria este tara europeana cel mai jos clasata - locul 128.

Cuba, Suedia, Africa de Sud si Senegal ii urmeaza Rwandei in clasamentul celei mai mari ponderi de femei in parlamentul national, in timp ce Nicaragua si Suedia conduc in topul celor multe pozitii ministeriale acordate femeilor, peste 50 la suta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#top tari egalitate de gen, #clasament tari egalitate gen, #discriminare femei politica , #romani