Doua milioane de romani, infectati cu hepatita cronica B sau C

Marti, 18 Mai 2010, ora 19:20
2937 citiri
Doua milioane de romani, infectati cu hepatita cronica B sau C
Foto: Arhiva

Aproximativ un milion de romani traiesc cu hepatita cronica B, iar tot atatia cu hepatita C, potrivit datelor prezentate de specialisti cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, sarbatorita anual pe 19 mai, marcata marti la Bucuresti prin evenimentul "Hepatita C - Abordare regionala si locala".

Romania este a patra tara din Europa in clasamentul deceselor cauzate de afectiunile hepatice, potrivit medicului Serban Radulescu.

"Discutam despre o boala pentru care estimarile nu sunt deloc incurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important in cresterea numarului de infectari cu virusul hepatitei C. Studiile evidentiaza faptul ca, in toate tarile supuse analizei, incidenta infectiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicata in grupul de varsta 30 - 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel in cadrul conferintei "Hepatita C - Abordare regionala si locala".

In Romania tratamentul pentru hepatita cronica B sau C este compensat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar pentru a intra in schema de tratament pacientii sunt inclusi pe liste de asteptare, pe baza dosarului medical.

"Accesul la tratament pentru hepatita cronica B sau C s-a imbunatatit in ultimii ani. Spre exemplu, prin comparatie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durata maxima a asteptarii de 2 - 3 ani (2008) la maximum 12 luni in 2009. Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparenta a prelucrarii dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o crestere importanta a numarului pacientilor tratati in 2009 - cu 2.433 pentru hepatita cronica C si cu 655 pentru hepatita cronica B. Mai mult, pentru hepatita cronica C, va pot spune ca pentru prima data de la initierea tratamentului antiviral lista de asteptare s-a redus cu peste 20%", a declarat dr. Oliviu Pascu.

Studiul "Hepatita C - incidenta si constientizare", ale carui rezultate au fost prezentate marti, arata ca 78% dintre persoanele nediagnosticate nu stiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C, iar dintre acestia 85% dezvolta hepatita cronica. 93% dintre cazurile de infectie cu virusul hepatitei C sunt in grupa de varsta productiva din punct de vedere economic 15-59 ani. 20% dintre cazurile de Hepatita cronica C se dezvolta in ciroza hepatica. La nivel mondia, o persoana din 12 sufera de hepatita virala B sau C.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani boli, #romani bolnavi hepatita , #romani