Dr. Eugen Hinescu: Nu e rau ca tinerii pleaca din tara - TV Ziare.com

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 18:04
11916 citiri
Dr. Eugen Hinescu: Nu e rau ca tinerii pleaca din tara - TV Ziare.com

Doctorul Mihail Eugen Hinescu, de la Institutul de Cercetare Victor Babes, sustine ca fenomenul migratiei tinerilor in alte tari nu este neaparat unul negativ, avand in vedere ca acestia se intorc in tara si aduc cu ei modele de organizare si cunostinte avansate, pe care le pun in aplicare in Romania.

Directorul-adjunct al Institutului de Cercetare "Victor Babes" din Bucuresti a discutat cu cititorii Ziare.com despre cercetarea din Romania, oportunitati pentru tinerii cercetatori si modul in care se obtin fonduri europene pentru cercetare.

Urmareste inregistrarea emisiunii cu doctorul Mihail Eugen Hinescu

Institutul Victor Babes a reusit, recent, sa obtina finantare europeana pentru trei proiecte de formare profesionala in domeniul medical, iar dr. Hinescu sustine ca finantarea europeana este capabila sa sustina eforturile cercetatorilor romani, care pot face performanta chiar si fara sa plece din tara.

"Nu este un lucru rau ca tinerii pleaca din tara. Multi pleaca pentru perioada limitata de timp. In consiliul de administratie al Institutului Victor Bases exista un cercetator care s-a format in Suedia si care a revenit in tara, acum e la universitate si incearca sa aduca acasa din practicile pe care le-a dobandit acolo.

Schimbul intre noi si institutiile europene de cercetare sau si mai indepartate are si o latura pozitiva. Prezenta cercetatorilor straini in universitatile romanesti este importanta si poate crea punti de legatura, astfel incat aparitia unor parteneriate cu universitati din strainatate sa devina mai facila", explica doctorul Mihail Eugen Hinescu.

"Miscarea in spatiul european este libera, dar numarul de contacte pe care institutele de cercetare sau universitatile le au cu variate institutii similare din Uniunea Europeana este mai mare si pentru ca oameni de calitate au plecat si s-au integrat pentru perioade mai scurte sau mai lungi. La nivelul programelor de cercetare si universitatilor de varf, tara noastra este privita cu ochi buni", adauga Hinescu.

Statul si-a facut treaba, proiectele trebuie sa fie bine scrise

Intrebat de cititorii Ziare.com daca statul si-a indeplinit rolul in sprijinirea solicitantilor de fonduri europene, dr. Hinescu raspunde: "Guvernul si-a facut treaba in ceea ce priveste fondurile europene, a elaborat acele programe operationale sectoriale care sunt gestionate de Ministerul Sanatatii, care coordoneaza aceste ample sisteme de atragere a fondurilor europene.

Acum sarcina este a institutelor care sunt implicate in domeniul sanatatii sa gaseasca acele domenii de interventie care li se potrivesc, iar proiectele sa fie bine scrise pentru ca pentru unele axe competitia a fost acerba. Au fost domenii unde am avut de doua ori si jumatate mai multe proiecte decat numarul de proiecte finantate pe axa respectiva".

In ceea ce priveste salariile cercetatorilor, doctorul Hinescu este de parere ca institutele de cercetare din tara ("Victor Babes" si "Cantacuzino"), dar si universitatile pot asigura un salariu decent.

"Sigur ca trebuie analizat ce poate oferi sistemul de cercetare pe fiecare domeniu in parte. Despre Institutul de Cercetare "Victor Babes" pot sa spun ca poate asigura unui cercetator care a lucrat in UE o retributie decenta. (...) Un om competent care chiar isi doreste isi gaseste locul si poate sa ajunga sa faca performanta in tara, chiar in conditiile actuale", conchide doctorul Hinescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Eugen Hinescu, #tineri pleaca tara, #Hinescu Victor Babes , #romani