Editorial: Spre deosebire de UE, Romania nu se termina

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 14:31
3106 citiri
Editorial: Spre deosebire de UE, Romania nu se termina

Pe masa de operatie, Europa sta cu matele scoase, in asteptarea unui pansament steril. Furnica germana si greierele francez (nu am incredere in astia nici sa incaseze taxa la toaleta) construiesc un tub de drenaj prin care intentioneaza sa-i curete esenta tulburata profund.

Dupa care ii vor administra algocalmin, sperand ca statele non-euro sa nu reactioneze ca la distonocalm, iar restul sa-si stabilizeze pietele ca dupa o doza de ulei turnat intr-un motor secatuit.

Daca are cineva naivitatea sa creada ca scopul nu este consolidarea consumului de produse iesite de pe banda avansata, pusa la viteza mare, a economiilor functionale, ci aducerea saracilor la aceesi masa, inseamna ca traieste in alt film. In asta, pe care-l cunoastem, dar suntem dispusi sa ne mintim deoarece altfel am lua-o razna, unii au dreptul sa creasca, altii sa nu moara de foame. E clar pe unde ne situam noi, romanii.

Ce ar insemna, pana la urma, privind pana la capatul lantului, tulburarea arhitecturii macroeconomice a statelor avansate? Ca fixarea unui plafon al deficitelor presupune la toata lumea masuri drastice de austeritate. Adica vremuri tulburi pentru toti bugetarii din UE, deci un consum diminuat, deci productii mai mici.

Experienta pe care noi am trait-o deja si ne-am obisnuit atat de tare cu ea incat, daca de maine Sarkozy si Merkel ar decide ca trebuie sa mancam numai paine cu cartofi, n-ar fi niciun bai. Una e sa reduci 25 la suta din salarii in Romania, unde diferenta se masoara in felii de salam, si altceva sa tai 500 de euro dintr-o leafa de 2.000. Carnea costa le fel, sanatatea de asemenea.

Necazul este ca din cauza unor situatii pe care nu le-au provocat ei si in general nu au la origine greseli ale cetatenilor de rand din nicio tara, deoarece populatia nu s-a dublat intre timp, are aceleasi necesitati, romanii sunt condamnati sa prelungeasca agonia, in speranta ca un maine sau un poimaine nu-i va gasi la propriu cu matele scoase.

Dar daca francezul, sau belgianul, sau italianul vor inghiti hapul si isi fac de luna trecuta provizii, incercand sa consume cat mai putin curent, romanii o duc tot intr-o paranghelie.

Prin reprezentantii lor. Unii trantesc la vot suspendarea indemnizatiilor revolutionarilor, altii, la fel de debili, vor sa-i scuteasca pe bugetari de impozite si rate, (pe cand masuri pentru cei care produc?), altii trebuie sa strice o autostrada deoarece porumbeii s-au gainatat acid, altii construiesc sedii sau pleaca in delegatii exotice.

Exista si o veste buna: saracia. Cum nu avem un produs intern maret pe cap de locuitor, si daca am avea, oricum nu s-ar simti, deoarece s-ar gasi niste categorii sociale defavorizate care trebuie convinse sa vina la urne, nu avem de unde sa ne prabusim, ca francezii.

Aa, bancile straine si-ar putea retrage banii? Nu o vor face. Castiga bine in Romania. O tara este cu atat mai profitabila cu cat forta de munca e mai ieftina.

De ce nu se imbulzesc investitorii? Pentru ca sunt state si mai sarace, unde cetatenii au un dolar pe zi. Pentru ca exista inca o teama psihologica de a profita exact de criza pentru a te instala. Si pentru ca abia la anul trebuie anuntate niste investitii mari, doar sunt alegeri - complicitatile dintre autoritati si mari companii sunt in interesul tuturor partilor.

Prin urmare sa nu ne crizam. Indiferent unde se termina Uniunea Europeana, cu toate problemele legate de dobanzile aflate in crestere, Romania nu se afla in ea. Canta la nai, moarta de foame. Ghiurghiuleste!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Romania criza zona euro, #Romania salarii, #Romania saracie, #Romania foamete , #romani