Ei sunt Romania: Cercetatoarea care a revolutionat depistarea cancerului, intre arta si stiinta

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 17:10
4114 citiri
Ei sunt Romania: Cercetatoarea care a revolutionat depistarea cancerului, intre arta si stiinta
Foto: Arhiva personala

Desi cele mai multe minti stralucite aleg sa paraseasca Romania, exista si oameni de stiinta sau artisti pasionati care aleg sa ramana in tara si sa faca performanta aici.

Este si cazul Ralucai van Staden, cercetoarea romanca cu studii in tara si in strainatate, renumita pentru inventarea senzorului care depisteaza cancerul in doar cateva minute, autoare a circa 200 de lucrari publicate in tara si in strainatate. Totodata, aceasta se poate lauda ca numele sau apare pe 12 carti publicate la edituri cu renume international.

Romanca Raluca van Staden a vorbit pentru Ziare.com despre activitatea sa de pana acum, precizand ca a fost invitata sa sustina conferinte de specialitate la universitati de mare prestigiu, cum ar fi Universitatea din Viena, Universitatea California Berkeley sau de catre societati reputate precum Societatea Americana de Chimie si Societatea de Electrochimie din Statele Unite.

Raluca van Staden s-a nascut intr-o familie de profesori din Campulung Muscel. Tatal preda chimie, iar mama limba si literatura romana. De la ei a mostenit dragostea pentru stiinta, arta si educatie, asa ca nu s-a putut limita sa urmeze studii intr-un singur domeniu.

Intre arta si stiinta: Doctor in chimie, maestra la pian

Astfel, a absolvit Facultatea de Chimie la Universitatea din Bucuresti, in 1992, si pedagogie muzicala si pian la Academia Nationala de Muzica din Bucuresti, in 1996. Nu s-a oprit la cele doua diplome de licenta, asa ca a ajuns sa mai faca un doctorat in chimie si un master in muzica, care i-a adus ocazia sa sustina numeroase recitaluri de pian in Romania si in strainatate.

Vreme de sase ani a predat la catedra de Chimie Analitica a Facultatii de Chimie de la Universitatea din Bucuresti, iar in 1998 la Universitatea din Pretoria, una dintre cele trei Capitale ale Africii de Sud. Acolo a urmat Scoala Postdoctorala, dupa care a fost profesor asociat in cadrul Universitatii.

In 2007 s-a intors in tara, cu tot cu barbatul vietii sale, Jacobus van Staden, cel care i-a devenit si sot. El nu este roman, dar a ales sa o insoteasca in Romania, tara in care amandoi fac cercetare. "Sotul meu iubeste foarte mult Romania. Impreuna am cladit o echipa de cercetare de care se vorbeste in intreaga lume", a spus Raluca van Staden.

"Preocuparile din domeniul cercetarii au facut posibila intalnirea dintre mine si sotul meu, cu care fac o echipa buna si in laborator si in viata. Amandoi ne-am dorit sa venim si sa lucram in Romania", a declarat Raluca van Staden pentru Ziare.com.

Senzorul de depistare a cancerului, inventia premiata international

Probabil unul dintre cele mai importante merite pe care cuplul de cercetatori van Staden l-au adus adus Romaniei este descoperirea senzorului care ajuta la depistarea cancerului in doar cateva minute.

"Noi am dezvoltat in laborator un senzor capabil sa identifice concentratii foarte mici ale biomarkerilor specifici cancerului, direct din sange. Premiile obtinute pe plan international si national reprezinta o recunoastere a acestui senzor. Cea mai mare recunoastere a fost la Geneva, in 2010, cand am primit premiul acordat de Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala pentru Cea mai buna femeie inventator. (...)

Cele mai mari realizari au fost legate de o noua teorie a senzorilor ion-selectivi, obtinerea unei noi clase de senzori utilizati in enantioanaliza, a senzorilor bazati pe pasta de diamant si recent a senzorilor care pot fi utilizati in domeniul biomedical pentru screeningul unor biomarkeri specifici cancerului, obezitatii, hepatitei B si a altor molecule de interes clinic", a explicat cercetatoarea romanca.

Totusi, acestea nu au fost singurele premii din activitatea stiintifica a Ralucai van Staden. Aceasta a primit trei distinctii de prestigiu in Africa de Sud, medalii de aur si premii speciale la saloanele de inventica din Romania si din strainatate. Despre premiile primite in Romania, precum distinctia de cetatean de onoare al orasului natal sau Ordinul Stiintific Gogu Constantinescu in grad de Comandor, cercetatoarea spune ca ii sunt "cele mai dragi sufletului".

Despre mandria de a fi romanca si despre intoarcerea acasa

Chiar si in conditiile in care cercetarea din tara noastra este slab finantata, Raluca van Staden a ales sa-si dedice activitatea Romaniei si sa isi asocieze numele cu locul din care a venit.

"Oriunde am mers am spus cu mandrie ca sunt romanca. M-am intors in Romania pentru ca este singurul loc unde ma simt acasa si unde simt ca pot imbina armonios stiinta si arta. Sunt mandra de toate realizarile romanilor. Am inceput in 2007 sa cladesc un laborator cu tineri masteranzi si doctoranzi care acum a inceput sa aiba si roade: recunoasterea internationala", a spus Raluca van Staden.

Totodata, aceasta a tinut sa spuna ca activitatea unui cercetator nu se rezuma la cele opt ore de munca pe zi si ca este o munca continua, o munca dusa zi si noapte, sambete si duminici.

"O astfel de munca este destul de greu de recompensat financiar in Romania si chiar in afara. Dorinta de a ajunge intr-un anumit punct, de a realiza ceva si faptul ca ai ajuns in punctul final te fac sa uiti de taieri bugetare, de slaba finantare. Desigur, este nevoie de o finantare corespunzatoare si continua a activitatilor propuse, de aparatura de ultima ora pentru a putea face o cercetare la cel mai inalt nivel", a mai spus Raluca van Staden.

Cercetatoarea se mandreste ca a reusit sa invinga cu optimism dezamagirile si greutatile pe care le-a intampinat pana acum si are un sfat pentru cei care vor sa o apuce pe drumul cercetarii: "Nu cautati solutii complicate unei probleme - oricat de complexa ar fi. Istoria a dovedit ca Premiul Nobel s-a acordat pentru formule/solutii foarte simple".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romanca cercetare senzor cancer, #Raluca van Staden cercetatoare , #romani