Ei sunt Romania: Cercetatoarea care dezleaga tainele universului la Magurele: Si aici se poate!

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 16:07
4737 citiri
Ei sunt Romania: Cercetatoarea care dezleaga tainele universului la Magurele: Si aici se poate!

Desi, de multe ori, cele mai multe minti stralucite ale Romaniei aleg sa paraseasca tara si sa isi faca o cariera in strainatate, exista si persoane care cred ca pot face cariera in domenii de anvergura in Romania.

Este si cazul Luciei Aurelia Popa, cercetatoare pricipal gradul I in cadrul Institutului de Stiinte Stiinte Spatiale de la Magurele (ISS). In 1978 a terminat liceul la Focsani, dupa care a venit la Facultate de Fizica la Bucuresti, la un an dupa inaugurarea Platformei de Cercetare de la Magurele.

A facut o scoala cum acum nu se mai face

Cercetatoarea considera ca generatia ei de la liceu chiar a fost una de aur. "Toti au intrat la facultate, toti sunt mari somitati. Chiar am facut o scoala foarte buna. O scoala cum azi nu se mai face", a declarat Lucia Popa pentru Ziare.com.

"In meseria asta daca nu esti printre primii, e foarte greu sa faci ceva. Si ca profesor de fizica e foarte greu", a mai spus Lucia Popa, amintindu-si de colegii de grupa din facultate, care erau foarte pasionati de acest domeniu.

Pentru ca s-a aflat printre primii sapte din an, dupa facultate a urmat un an de specializare in Fizica particulelor elementare, iar apoi au urmat cei trei ani de doctorat. Ulterior, Lucia Popa "s-a tot specializat": a avut ocazia sa lucreze in cele mai mari laboratoare din Europa si acum are contracte internationale cu universtati de prestigiu din strainatate.

Totodata, Lucia Popa se considera o norocoasa pentru faptul ca a avut ocazia sa ia parte, in 1992, la o misiune coordonata chiar de agentia spatiala americana NASA. "Aceea a fost prima misiune importanta. Am fost in echipa care a propus, a calibrat, a masurat si apoi a facut analiza stiintifica, care a stabilit ca universul este in expansiune accelerata, cum se formeaza galaxiile, cum se formeaza stelele", a explicat cercetatoarea.

Unul dintre cele mai mari merite ale sale il reprezinta premiul primit in luna septembrie in China, cand a primit diploma de membru corespondent al Academiei Internationale de Astronautica.

Era firesc sa raman in Romania: Nicaieri nu stau cainii cu colaci in coada

Desi dupa caderea regimului comunist a inceput sa iasa din ce in ce mai des din tara, ajungand sa fie plecata cate patru - cinci luni pe an si cu toate ca in perioada 2006 - 2009 a activat la Institutul de Astrofizica si Cosmologie din Bologna, Lucia Popa a ales sa isi faca o cariera in tara.

"Pentru mine, Revolutia a venit putin cam tarziu. Aveam deja 30 si ceva de ani, deci eram un cercetator matur. In general, cei care au plecat au plecat ca sa studieze. Imi face placere ca multi s-au si intors. Eu la momentul ala aveam doctorat, aveam familie.

Eu am adus aici contracte, am format un laborator, apoi un institut. Faptul ca am fost in foarte multe locuri si am vazut despre ce-i vorba... Nu chiar peste tot stau cainii cu colaci in coada. E destul de de greu si in alta parte sa poti sa-ti faci meseria. Alegerea fireasca a fost de a ramane aici", si-a motivat cercetatoarea optiunea de a ramane in tara.

Aceasta sustine ca subfinantarea din cercetarea romaneasca este doar una aparenta, chiar daca exista si institute sau laboratoare subfinantate. Aceasta a spus ca cercetatorii din laboratorul unde lucreaza au salarii mult peste media din Romania. Totul depinde de performanta in viziunea sa.

"Exista competitii de proiecte, unde sunt evaluatori internationali si unde chiar se vede calitatea proiectului si a celui care il propune. Sunt luate pe bune aceste contracte", a mai spus Lucia Popa, reiterand faptul ca nu banii sunt o problema, ci alocarea lor cu intarziere.

In ce consta munca unui cercetator

Cercetatoarea a explicat ca programul unui cercetator presupune, pe langa numeroase satisfactii, si foarte multe eforturi: zile de sambata si de duminica lucrate, o munca ce nu tine intotdeauna cont de un program fix.

"Fiind o chestie care bazeaza pe talent, pe inspiratie, e o chestie destul de aleatorie ca program de lucru. Cu siguranta exista aceasta mare facilitate in ultimul timp: Internetul. Principalul lucru pe care il fac dimineata este sa ma informez, sa citesc tot ce s-a publicat in domeniul meu cu o zi inainte si imi verific mailurile", a mai spus cercetatoarea, adaugand ca, in cadrul laboratorului pe care il conduce la Institutul de la Magurele se ocupa de partea de cosmologie si astrofizica.

Cu alte cuvinte, domeniul sau de specializare se ocupa cu studiul formarii universului. "Generic vorbind, este cunoastere. Si Galileo Galilei si Copernicus au vrut sa cunoasca. Tipul asta de cercetare este interdisciplinar si este avansat. Presupune cunostinte din mai multe domenii la un nivel destul de inalt.

Ca sa poti sa ajungi la o cunoastere adevarata in acest domeniu e nevoie sa dezvolti o tehnologie de precizie si acuratete a fenomenelor pe care tu vrei sa le investighezi. De la idei de genul teoriei Big Bang-ului se ajunge la a dezvolta detectoare, tehnologii de materiale, sisteme de comunicare, care apoi se transmit in societate in diverse moduri. Avem exemplul foarte bun al telefoniei mobile sau pe cel al Internetului", a explicat cercetatoarea.

Si in Romania se poate

Cercetatoarea a subliniat faptul ca, daca vrei sa obtii performante si daca vreo sa reusesti, poti sa faci acest lucru pornind si dintr-o tara ca Romania. Ea a dat exemplul fiului sau, care a studiat in Romania, dupa care a plecat in strainatate si a ajuns sa lucreze la o multinationala cu sediul in Cambridge, Marea Britanie.

"In ciuda faptului ca noi am avut posibilitatea sa plecam si sa-l luam cu noi, copilul nostru s-a format tot in Romania si nu a progresat decat prin propriile forte. Altii se duc la Cambridge sa studieze si se intorc acasa si poate ca n-au nici job. El a studiat in Romania si a fost chemat pentru un job acolo. Deci se poate si de aici", considera cercetatoarea.

Totodata, aceasta se arata indignata de popularizarea ideii ca "romanii nu pot si nu au", in conditiile in care atatia romani sunt recunoscuti in domenii de renume. "Ma revolta asa de tare, incat nu stiu, de fiecare data ca vreau sa imi demonstrez ca se poate si de aici. Nu se poate sa nu se poata. Cand te recunoaste o lume intreaga este o mare chestie", a spus Lucia Popa, adaugand ca, din pacate, aceste lucruri nu conteaza intotdeauna suficient de mult in societatea noastra.

Cu toate acestea, cercetatoarea Institutului de la Magurele s-a aratat increzatoare in evolutia Romaniei, mai ales in domeniul stiintific. De asemenea, aceasta se simte mandra ca a reusit sa aduca inapoi in Romania oameni de valoare care au plecat la masterat sau la doctorat in strainatate, facandu-i sa-si dea seama ca "se poate si de aici".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#cercetatoare Institut Magurele, #Lucia Aurelia Popa cercetator ISS, #Institut Stiinte Spatiale Magurele , #romani