Ei sunt Romania: Povestea lui Radu Gologan, mentorul de aur al olimpicilor romani

Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 09:04
3368 citiri
Ei sunt Romania: Povestea lui Radu Gologan, mentorul de aur al olimpicilor romani

De 11 ani, Radu Gologan pregateste copii pentru care matematica este cel mai fascinant joc. Mentorul olimpicilor romani la matematica a strans pana acum un adevarat tezaur de medalii.

El insusi olimpic international, spune ca matematica este o filosofie utila vietii. A ales sa nu plece si, marturiseste profesorul pentru Ziare.com, nu crede ca ar fi plecat din tara nici daca ar fi avut ocazia.

Profesorul s-a nascut la 7 iunie 1952, la Brasov. Parintii - mama profesoara de matematica, iar tatal inginer - au fost cei care l-au ajutat sa isi descopere pasiunea pentru matematica.

Matematica, o filosofie

"Eu am descoperit matematica fara sa vreau, inca din copilarie, prin cifre si numere, asa cum se intampla de obicei. Dupa aceea am descoeprit-o prin placerea de a rezolva probleme la matematica si dupa aceea, mult mai tarziu, am descoperit acea frumusete intrniseca a matematicii care o face sa fie o filosofie, de altfel o filosofie foarte utila vietii", ne-a povestit mentorul olimpicilor.

A fost olimpic international la matematica in 1970 si 1972, obtinand la olimpiadele din Ungaria si Cehoslovacia, medaliile de argint, respectiv bronz.

Acum, descrie matematica drept "o filosofie a interpretarii realitatii, a felului in care vezi realitatea, probabil cea mai exacta filosofie legata de dialogul mintii cu natura care ne inconjoara", iar educatia "inseamna cea mai importanta etapa in viata unui om. Sigur, ea se petrece pe tot parcursul vietii. Este cea mai importanta perioada in viata unui om, care ulterior se reflecta in activitatea si in comportamentul lui social". Cunoaste ca-n palma hibele sistemului de invatamant din Romania, dar cea mai mare problema, spune el, este "stabilitatea".

Peste 100 de medalii

De 11 ani, Radu Gologan este coordonator al lotului olimpic. "Fiind si eu pe vremuri olimpic, mi-am dorit intotdeauna sa fac lucrul asta, am lucrat cu copii superdotati cam dintotdeana dupa ce am terminat facultatea si din anul 2000 coordonez activitatea olimpiadelor de matematica. Desigur, acesta este un hobby, de fapt nu este meseria mea. Meseria mea este cea de profesor, de cercetator si de conducator al Societatii de Matematica, dar ramane hobby-ul cel mai apropiat de sufletul meu", explica Radu Gologan.

Prin olimpicii romani, profesorul a adus Romaniei peste 100 de medalii, abia daca le mai stie numarul.

"Un singur lucru stiu sigur, cand am fost eu. Eu am fost olimpic international de doua ori. Cred ca anul acesta am fost a 11-a oara coordonator al lotului olimpic. Si cred ca in fiecare an, cu rare exceptii, cei sase copii au luat toti medalii. Sa zicem ca in acesti 11 ani au fost cam 15 medalii de aur sau poate mai mult, vreo 20 de argint si restul bronz. Inmultiti 11 cu sase, deci 66, cam astea au fost. Dar sigur, au mai fost si alte competitii, cum e Balcaniada de juniori si de seniori. Si ele aduc medalii", ne-a mai declarat Radu Gologan.

Profilul olimpicului roman

Cum se pregatesc olimpicii in mod obisnuit? Exista un profil al olimpicului la matematica?

"Exista profilul copilului doritor de a cumula informatii si de a fi concurent cu ceilalti in diferite domenii. Asa e si la matematica. Sigur, ca iti descopera o deschidere si un mod privilegiat de a rezolva probleme de matematica si de a vedea matematica si in momentul in care intra in competitie cu ceilalti - acesta este primul motiv pentru care se apleaca asupra matematicii, abia ulterior descopera adevaratul sens al matematicii. Pe de alta parte, trebuie inteles ca a fi olimpic la matematica, deci a fi concurent la olimpiade de matematica, nu este tot una cu a fi matematician sau a fi bun la matematica.

In general, acesti copii se antreneaza sa rezolve in timp limita, in timp fixat, anumite probleme. Sunt si altii care rezolva la fel de bine problemele, dar nu sunt facuti ca intr-un timp sa zicem de trei-patru ore sa rezolve aceleasi probleme. E si o pregatire de gen sportiv a acestor copii", precizeaza mentorul olimpicilor.

Principala obligatie a profesorului este de a nu-l strica pe elev

Radu Gologan spune ca principala obligatie a dascalului este de a-l nu strica pe elev.

"Primul lucru pe care cred ca un profesor trebuie sa-l aiba - acesta este un lucru care se invata, dar trebuie sa-l si ai, deci e o combinatie - este harul. Un profesor care are acest har sigur va descoperi prin mijloacele lui proprii talentul unui copil si nu-l va strica. Un profesor care se duce plictisit la scoala si isi transmite, fara sa vrea poate, nemultumirile sociale sau personale in clasa va distruge multi copii.

Harul inseamna in continuare sa-l indrepte catre un loc unde exista niste oameni care il pot ajuta mai departe, catre centre in care se fac aceste lucruri, spre lectura care il poate ajuta", atrage atentia profesorul.

Olimpicii care pleaca din tara nu sunt o pierdere pentru Romania

Dascalul mentioneaza ca un procent mic din olimpici aleg sa ramana sa tara. Multi pleaca sa studieze in strainatate, lucru care nu ar fi neaparat o pierdere pentru Romania.

"Vorbesc despre acesti copii, care reprezinta varful performantei, asta inseamna 6-8 copii intr-un an. Cam 10-15% raman sa studieze in tara. Asta nu inseamna ca cei care pleaca sa studieze in afara nu se intorc. O parte din ei s-au si intors, sigur un procent mic. Iar daca situatia din Romania ar fi mult mai buna, s-ar intoarce mai multi. Iar din pucntul de vedere al olimpicilor la matematica, niciodata n-am considerat ca aceasta plecare a lor din tara este o pierdere pentru Romania.

Pentru ca au creat un lobby fantastic pentru Romania, deci impresia despre Romania, despre scoala romaneasca si potentialul intelectual al romanilor s-a schimbat datorita acestor copii. Doi la mana, chiar fiind afara in centre de excelenta si in centre de cercetare, impreuna cu cercetatorii romani sau cu matematicienii romani lucreaza la proiecte mari de cercetare, deci este un bun argument pentru cercetarea viitoare", subliniaza Radu Gologan.

Am ales sa raman in Romania

Radu Gologan a ales sa ramana in tara pentru ca, spune el, nu a avut alta posibilitate. Si chiar daca i s-ar fi oferit aceasta posibilitate, marturiseste profesorul, nu ar fi plecat sa predea in strainatate.

"Eu am ales sa raman in Romania pentru ca nu am avut alta posibilitate si nu stiu daca oferindu-mi-se vreodata as fi facut-o. Nu cred. Eu gandesc putin altfel despre rolul intelectualului in tara lui si ceea ce poate face. Si chiar daca faci foarte putin si nu se vede la nivel global, totusi cate ceva faci. Si chiar din influenta mea mica asupra Romaniei, totusi ceva ceva am realizat in ultimii ani si asta imi da incredere ca asta ar trebui sa faca cat mai multi. Si se poate, chiar daca societatea nu iti ofera intotdeauna cele mai bune conditii si nu te iubeste intotdeauna foarte tare", puncteaza Radu Gologan.

Romania, la ceas aniversar

In familie, povesteste mentorul elevilor olimpici, s-a nascut cu sentimentul ca "1 Decembrie este cea mai importanta si cea mai mareata realizare a istoriei Romaniei si care a fost facuta dintr-o dorinta de secole ca vorbitorii de limba romaneasca si iubitorii de traditie romaneasca sa se uneasca in acelasi teritoriu".

"Ii urez Romaniei sa ramana asa si cu totii sa intelegem ca desi patriotismul nostru ne spune uneori foarte multe si ne este foarte drag la inima, nu trebuie sa exageram in a nu considera ca si ceilalti au acelasi loc, chiar si plaiurile noastre, cum spune poetul, si aceleasi drepturi si sa nu ne erijam in singurii indreptatati sa traim normal aici", incheie profesorul Radu Gologan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Radu Gologan mentor olimpici, #poveste Radu Gologan , #romani