Eurobarometru: Doar 34% dintre romani considera ca tara merge in directia corecta

Luni, 16 Martie 2015, ora 12:43
2072 citiri
Eurobarometru: Doar 34% dintre romani considera ca tara merge in directia corecta

Marea majoritate a romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce 34% spun ca Romania merge in directia corecta, doar 17% percepand situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna, potrivit ultimului Eurobarometru.

74% dintre romani se declara optimisti in legatura cu viitorul UE (media europeana fiind de 56%), cu 11% mai multi in 2014 fata de 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, luni, de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

60% dintre romani au incredere in UE, iar 68% se simt cetateni romani, in crestere fata de 56% in 2013.

Marea majoritate a romanilor (74%) considera ca UE se indreapta in directia cea buna, in timp ce numai 34% spun ca Romania merge in directia corecta.

17% dintre repondenti percep situatia economiei nationale ca fiind buna si foarte buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru urmatoarele 12 luni, 35% se asteapta ca situatia economica sa se imbunatateasca.

53% dintre romani sunt multumiti de modul in care isi exercita drepturile democratice in cadrul UE, in timp ce doar 25% sunt satisfacuti de modul de functionare a democratiei romanesti, in crestere, totusi, cu 10% fata de 2013.

Totodata, romanii sprijina intr-o masura mult mai mare decat media europeana prioritatile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este sustinuta de 72% dintre repondenti, fata de media europeana de 39%, romanii situandu-se pe primul loc in acest sens.

La nivel national, romanii sunt preocupati de somaj si inflatie, precum si de starea sistemului sanitar si de asistenta sociala.

88% dintre cei chestionati apreciaza ca situatia locurilor de munca in Romania este proasta si foarte proasta.

Romanii apreciaza pozitiv drepturile lor in alitate de cetateni europeni, 84% fiind multumiti de dreptul de a lucra in orice stat membru.

Eurobarometrul a fost realizat in perioada 8-17 noiembrie 2014.

Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#romani incredere Uniunea Europeana Eurobarometru, #Eurobarometru 2014 romani directie Romania , #romani