Flori de colt: Locul din Bucuresti in care nu platesti cu bani, ci cu fapte bune

Duminica, 13 Iulie 2014, ora 11:53
15338 citiri
Flori de colt: Locul din Bucuresti in care nu platesti cu bani, ci cu fapte bune

Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.

Noi le-am spus "flori de colt" si am decis sa scriem despre povestile lor impresionante.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Asadar, urmareste in aceasta vara pe Ziare.com campania "Flori de colt", povestile unor oameni frumosi la suflet.

Undeva in buricul Bucurestiului, unde se impleteste atmosfera boema de odinioara cu larma teraselor moderne, exista un loc care te indeamna sa faci fapte bune.

In Centrul Vechi, privind catre caldaramul din spatele BNR, se afla Merci Charity Boutique, un butic - ceainarie, un spatiu cald in care ti se multumeste chiar inainte sa treci pragul si unde nu se plateste cu bani, ci cu fapte bune. Primesti o limonada, un ceai, hainute sau accesorii, iar banii ajung la cazuri sociale.

Merci Charity Boutique nu este doar un boutique - este o impletitura de idei, credinte si valori. Este despre oameni ce-si doneaza timp, energie si pasiune, pentru oameni, spun initiatorii. De fapt, casuta Merci este primul concept store caritabil din Romania, un loc cu o identitate proprie, ce combina intr-un decor inedit o ceainarie culturala, un anticariat cu decoratiuni si obiecte de arta si un magazin cu haine si accesorii.

Scopul? Acela de a oferi sprijin cauzelor umanitare legate de persoane cu dizabilitati, copii cu probleme medicale si diferite cazuri sociale.

Alina Tiplea, unul dintre voluntarii de la Merci care alina viata celor cu dificultati, a povestit pentru Ziare.com care este drumul de la intentie la fapte bune si cum a aparut aceasta forma de antreprenoriat social, care in Occident nu este deloc o raritate.

Alina este doar un om cu intentii bune, nu face parte din niciun curent sau din vreo miscare filantropica:

"Toate activitatile pe care le intreprind acum, la MCB, pornesc dintr-un impuls, dintr-o forta interioara pe care, uneori, nici eu nu mi-o pot explica. Nu am mai lucrat inainte in nicio alta organizatie. Pur si simplu, inainte de MCB, sprijineam case de asistenta sociala, donand diferite lucruri care nu imi mai trebuiau. Cum unele dintre aceste lucruri aveau, totusi, importanta pentru mine, m-am gandit cum sa le valorific, sprijinind si alte cauze, cum sunt cele medicale".

Oamenii care intra in micutul local din sanul Capitalei nu sunt clienti, voluntarii Merci le spun "prieteni". Hainele, bijuteriile si ceaiul nu se platesc cu bani, ci cu fapte bune.

"Pe prietenii care ne vor trece pragul pe Smardan 13 ii asteapta ceva la care nu s-ar fi asteptat. Buticul nostru este mereu surprinzator, chiar si pentru cei care trec saptamanal pe la noi, pentru ca la Merci primim mereu donatii de tot felul (obiecte de arta, accesorii, piese de mobilier, accesorii handmade, haine vintage etc).

Asadar, trebuie doar sa fie curiosi si sa-si doreasca sa faca o fapta buna pentru ca profitul buticului si al ceainariei merge spre cazurile medicale sau sociale pe care le sustinem in acel moment", ne spune Alina.

De regula, cei care ajung la Merci vin cu intentia precisa de a face un bine: "de a dona, de a-si oferi sprijinul pentru o actiune pe care o avem in acel moment, de a inchiria spatiul ceainariei pentru diferite evenimente (zile de nastere, ateliere, workshop-uri) donand astfel asociatiei suma destinata chiriei etc; sau, desigur, sunt cei care vin din curiozitate. De cele mai multe ori, ne imprietenim cu ambele categorii si ajungem sa facem lucruri frumoase impreuna".

Merci Charity Boutique nu are in spate nicio companie, trust media sau vreun prosper om de afaceri. "Suntem un concept-store caritabil alcatuit dintr-o ceainarie si un magazin caritabil care functioneaza pe baza de donatii si voluntariat. Deja de un an jumatate de cand existam, pot spune ca Merci este o comunitate de oameni buni si frumosi care se intalnesc si pun la cale fapte bune, in special pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni si IOB", ne explica Alina.

Cum supravietuieste totusi Merci? "Merci Charity Boutique se autofinanteaza si reuseste in fiecare luna sa sustina in jur de 3-4 cazuri medicale sau sociale. Avem posibilitatea pentru cei care vor sa ne ajute in mod constant un card de membru de Om Bun, cu anumite avantaje din partea partenerilor MERCI, care presupune o suma fixa platita lunar catre asociatie.

Ne dorim ca pe viitor sa avem o colaborare mai stransa cu autoritatile locale in vederea acordarii unui spatiu gratuit pentru un magazin caritabil intr-o zona defavorizata a Capitalei. In acest moment, avem o colaborare frumoasa cu Primaria Sectorului 4 care ne ofera de doua ori pe luna in Parcul Copiilor spatiul Foisorului de Apa pentru organizarea diferitelor workshop-uri pentru copii".

Toti banii stransi - de fapt, toate gesturile - sunt folositi pentru a indulci putin viata unor oameni cu probleme.

"In momentul de fata, colaboram cu Asociatia P.A.V.E.L din incinta Institutului de Oncologie Bucuresti, ei au la indemana toate rapoartele sociale si medicale ale celor pe care urmeaza sa-i sprijinim. Este de multe ori o pozitie ingrata de a fi in postura de a alege pe cine sa ajuti. Evitam cat putem aceasta situatie.

Atunci cand sunt urgente, ne mobilizam si ne straduim sa rezolvam cat mai repede cazul ca sa putem trece la urmatorul. In nici un caz sa nu va inchipuiti ca stam la un birou cu 10 cazuri in fata si ne gandim pe care sa-l alegem. Nu, asta nu se va intampla niciodata", ne explica Alina.

Faptele bune nu raman nerasplatite. Voluntarii de la Merci ajuta oameni in situatii dificile, dar si proiectul Merci i-a ajutat, la randul sau, pe voluntari: "prietenii Merci imi spun ca Merci-ul le-a schimbat viata. Eu nu pot vorbi in numele lor ca sa explic cum s-a intamplat aceasta. Dar stiu ca suntem o mare familie. Mie Merci-ul mi-a dat un sens pe care il descopar in fiecare zi. Mereu se arata altfel si mereu devine din ce in ce mai frumos".

Cate o fapta buna poate schimba lumea? Voluntariatul, caritatea schimba lumea?

"Intentiile bune, gandurile frumoase, gesturile de iubire pot schimba lumea, dar ce este mai important, ne pot schimba pe noi. Pe langa achitarea unui tratament medical a unui copil bolnav de cancer sau colectarea de alimente pentru familiile copiilor bolnavi (care se deruleaza pe toata perioada anului, nu doar de sarbatori), proiectul cel mai frumos al MCB-ului este 'Indeplineste o dorinta'.

Ne propunem sa le indeplinim o dorinta copiilor internati la IOB, care, traumatizati de vizite medicale, tratamente dureroase si griji permanente privind starea lor de sanatate, nu reusesc sa mai vada dincolo de aceste suferinte. Si atunci incercam sa le aflam in secret ce si-ar dori sa faca sau sa vada, dar nici nu indraznesc nici sa viseze. In acest mod, am reusit sa il aducem in spital pe CONNECT-R, Catalin Botezatu (pentru o fetita care visa sa devina creatoare de moda) sau chiar sa mergem la un film (o fetita nu fusese niciodata intr-un cinematograf).

Unele actiuni pot parea banale pentru unii, dar fac o diferenta enorma pentru copiii de la IOB. Oricand, in orice moment al zilei, putem alege sa facem bine sau nu. Uneori este mai simplu decat am crede sa alegem binele", marturiseste Alina Tiplea.

Ea spera ca faptele bune sunt molipsitoare. Ba mai mult, crede cu tarie ca fac bine la sanatate.

"Zambetul unui copil bolnav imi da energia si forta interioara pentru o saptamana intreaga. Pot spune cu mana pe inima ca este mai energizant decat cafeaua. Va asteptam pe Smardan 13 la o limonada aromata cu fapte bune!", incheie Alina.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Merci fapte bune, #Merci concept store caritabil , #romani