Flori de colt Mandra din Ileana, care vrea sa revigoreze satul bunicilor

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 09:09
22200 citiri
Flori de colt Mandra din Ileana, care vrea sa revigoreze satul bunicilor
Foto: Arhiva persoanala a Oanei Calarasu/ Oana Dumitrescu

Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.

Noi le-am spus Flori de colt. Anul trecut v-am prezentat o parte dintre ei, iar vara aceasta scriem povesti noi ale altor oameni deosebiti, care au ales sa isi ajute semenii.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Urmareste si in aceasta vara pe Ziare.com campania Flori de colt, povestile unor oameni cu suflet frumos.

Oana Calarasu e o "mandra a Ilenei", care-si doreste sa contribuie la schimbarea din comunitatea rurala in care a copilarit. Proiectul Ileana, spune ea, a venit ca o chemare fireasca de a da inapoi o parte din lucrurile bune pe care, la randul sau, le-a primit in satul bunicilor. "Ileana este locul in care as reveni la nesfarsit, tocmai de aceea am constientizat ca oamenii se schimba, locurile se transforma, iar trecutul poate sa se piarda odata cu ultimii batrani si povestile lor despre viata. Astfel, vreau sa adun tot ce se poate pierde, tot ce se poate transmite mai departe... sa nu se uite!", marturiseste Oana.

Tanara stie ca Ileana nu este deloc perfecta: "este exemplul clar de sat, comuna din Baragan, in care oamenii au uitat sa mai priveasca spre trecut si sa valorizeze stradania bunicilor si strabunicilor".

Pentru tanara voluntara, Ileana are un mare potential, acela de "a te reconecta cu Glia", iar Oana este de parere ca "senzatia de picioare goale in tarana nu se poate compara cu nimic".

Foto: Oana Dumitrescu

Din punct de vedere istoric, satul Ileana este datat in 1790, intr-un certificat de nastere inregistrat, dar Oana Calarasu a descoperit ca asezarea este mult mai veche. "Cercetarile arheologice realizate de domnul profesor Done Serbanescu postate pe www.cimec.ro dovedesc apartenenta locului printr-o asezare geto-dacica din secolele II-I, inaintea erei noastre, cu locuire continua", puncteaza mandra.

Suntem neaosi pe campiile acestea, iar lucrul acesta este foarte putin cunoscut, valorificat si respectat. Descopar de fiecare data Ileana sub o alta forma, fie ca este o ulita de tarana, o cruce de piatra veche, o fantana in camp cu numele cuiva, Ileana mi se arata frumoasa si ma indeamna sa o arat si altor oameni care iubesc satul si amintirile lor de la bunici. Aici este punctul meu de echilibru...
Oana Calarasu

Pasiunea pentru voluntariat

Intr-o zi de vara, tanara s-a reintors in Ileana cu niste lucruri pentru o familie cu o situatie financiara modesta. "Am adus niste jucarii folosite, iar atunci cand am dat jos sacii din masina, copiii au venit sa ne ajute. Erau un baietel si o fetita, Valentin si Andreea; aproape ca nu pot sa explic emotia pe care am simtit-o atunci cand Valentin l-a luat pe Mickey Mouse, usor rupt la un piciorus, l-a strans in brate puternic si a inceput sa topaie de fericire ca este al lui. In momentul acela am realizat ca bucuria vine din dorinta de a darui, neconditionat si neinteresat. Sunt atatia copii care au cate un munte de jucarii pe care efectiv nu le folosesc, si sunt atatia copii care nu au uneori nici ce sa manance...", ne-a povestit Oana.

De atunci, copiii din sat au primit jucarii, carti, hainute sau daruri de Craciun, iar Oana s-a implicat de fiecare data. "Toate proiectele au inceput efectiv de la firul ierbii, dar cel mai important este ca nu eu le-am sustinut integral. Eu am fost doar omul de legatura, omul care s-a gandit la nevoile din sat ale copiilor, dar care n-ar fi reusit fara prieteni de nadejde, fara toti acesti oameni minunati! De multe ori, atunci cand aveau ceva de oferit, imi spuneau: 'Am hainute pentru copii, am jucarii pentru copii, am carticele pentru copii, si m-am gandit la copiii din Ileana', poate ca fara sprijinul lor, nici eu n-as fi adus atatea zambete pe chipul celor mici", puncteaza tanara.

Oana Calarasu a sustinut si un training - "Responsabil de pusculita mea" - pentru elevii Scolii Gimnaziale din Ileana, pe care i-a invatat sa-si gestioneze banutii.

"A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit! Este o experienta extraordinara sa lucrezi cu copiii. Sunt ca niste buretei care absorb informatie, pun intrebari si au deschidere. M-au surprins, m-au facut sa ii indragesc si sa le promit ca nu ma voi opri aici", marturiseste mandra.

In demersul sau, Oana e sprijinita de familie si de profesoroara Ionita Tocu Maria, de la scoala din sat. "Ce este foarte ciudat este ca sprijin am primit in general de la oamenii din afara comunitatii Ileana, prieteni foarte buni, oameni de bine, care au pus umarul la ceea ce imi place sa cred ca poate sa devina in viitor, o Ileana nu doar frumoasa, ci si educata", spune Oana.

"Portretul meu de voluntar s-ar putea sa nu fie cel mai reusit. Se intampla de multe ori sa muncesc in fiecare zi a saptamanii, iar printre picaturi, sa reusesc sa strecor si momentele acestea de bine in care dorintele se implinesc si lumea da semne ca revine la normal. Sunt un voluntar care simte si care n-are nevoie de recunostinta pentru ceea ce face. Sunt constienta ca, desi rezultatul actiunilor intreprinse nu este imediat, acolo unde am plantat o samanta, sigur va incolti o idee, un alt proiect, un strop suplimentar de educatie si asta ma face sa merg inainte", marturiseste mandra din Ileana.

Uneori, Oana oboseste si nu mai e la fel de motivata, insa mereu se intampla ceva care-i aminteste cata bucurie ii aduce sa ii ajute pe altii.

"Un semn am primit acum doua saptamani de la Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, prin care propunerea mea de a sprijini niste copii cu posibilitati materiale reduse a fost luata in calcul. Este momentul acela in care nu tu contezi, ci conteaza niste copii care merita!

(...) iar oboseala, stresul sunt nesemnificative atunci cand copilul caruia i-ai daruit candva un Mickey rupt, pe care el l-a adorat, vine si te ia in brate, spunandu-ti: 'Nu mai plange, vrei sa iti dau tie asta?'. Avea in manuta o gentuta de jucarie, stia ce inseamna sa oferi", isi aduce aminte tanara voluntara.

Oana e convinsa ca o fapta buna la timpul ei poate schimba lumea. "Eu abia astept ziua in care Ileana o sa insemne mai mult: a darui educatie, emotie, sanse de dezvoltare si stimulare pentru tineri, fara a uita de trecutul ei", conchide mandra.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Ileana flori de colt, #Oana Calarasu comuna Ileana , #romani