Flori de colt: Oamenii care aduc la viata povestile din Transilvania

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 12:03
18678 citiri
Flori de colt: Oamenii care aduc la viata povestile din Transilvania
Foto: Prin Transilvania

Goana zilnica pentru supravietuire ne face pe multi sa uitam de semenii nostri mai putin norocosi. Exista insa si romani care isi dedica existenta celor mai napastuiti, oameni care traiesc pentru a-i ajuta pe altii.

Noi le-am spus "flori de colt" si am decis sa le scriem povestile impresionante.

De ce flori de colt? Pentru ca floarea de colt este o raritate in Romania, fiind intalnita pe stancile aproape inaccesibile omului. Extrem de rara si delicata, floarea de colt este protejata prin lege si infloreste in iulie si august.

Asadar, urmareste in aceasta vara pe Ziare.com campania "Flori de colt", povestile unor oameni frumosi la suflet.

Andrei Crivat este un blogger pasionat de plimbari, de istorie, de gastronomie, de muzica lautareasca veche, de cetati, de povesti si legende. Si-a dat seama ca nu ai cum sa promovezi o regiune precum Transilvania fara sa ii stii locurile, oamenii si povestile si astfel a aparut proiectul Prin Transilvania.

A gasit o echipa de oameni entuziasti, alaturi de care bate-n lung si-n lat Transilvania, pentru a-i indosaria legendele, cetatile, ruinele - tot ce tine de farmecul si de istoria locurilor. Pe scurt, pentru a descoperi o Transilvanie asa cum putina lume o stie.

"Mie imi place sa spun ca Prin Transilvania e un inceput de poveste. O povestea a oamenilor, locurilor si legendelor din Transilvania, o zona cu o incredibila mostenire istorica si culturala.

Mai concret, Prin Transilvania e un proiect prin care incercam sa facem cunoscute si sa promovam lucruri atragatoare din aceasta regiune: cetati, castele, conace, legende, mestesugari, locuri frumoase, cultura gastronomica a zonei. Calatorim prin toata Transilvania, stam de vorba cu oamenii locurilor, cautam povesti faine si, apoi, le publicam", a declarat Andrei Crivat pentru Ziare.com.

Cum i-a venit ideea unui asemea proiect? Andrei vine din sudul tarii si cand a ajuns in Transilvania, spune el, a gasit un taram care i se pare de poveste: "Am vrut sa-l cunosc mai bine si am inceput sa-l explorez. Asta vreme de cativa ani. Apoi, in 2013, m-am gandit ca daca mie mi se par fascinante lucrurile pe care le descopar, poate si altora le-ar placea sa le afle. Asa a aparut proiectul".

In spatele proiectului se afla o echipa intreaga si toti fac asta din pura pasiune.

"In principiu, eu si fotograful Alex Dima calatorim si cautam povestile, dar mai sunt si alti oameni care ne-au ajutat. Oana Zainescu ne-a facut logo-ul, Ruben Kislaki ne-a facut site-ul, Razvan Antonescu ne-a ajutat cu tot felul de chestii tehnice, Dragos Asaftei ne-a ajutat cu fotografii aeriene. Repet, toti s-au implicat in povestea asta voluntar - si vreau sa le multumesc pentru asta", puncteaza Andrei.

Bloggerul recunoaste ca nu e usor sa gasesti oameni care sa spuna povesti din Transilvania, oamenii sunt circumspecti. "Dar, cand vine vorba sa povesteasca despre locurile frumoase din localitatilor lor, sunt insufletiti de mandrie locala si ne spun tot felul de lucruri interesante. Uneori, cand ne dau voie, ii filmam", adauga Andrei.

A intalnit o multime de povesti frumoase in calatoriile sale printre cetati si fortificatii, incat ii e foarte greu sa aleaga cea mai surprizatoare istorisire din periplul sau pe taram transilvanean:"De la un castel pierdut la carti, la Tulnicareasa Paraschiva din Patrahaitesti, jud. Alba, care ne-a aratat cum strangea Avram Iancu motii la lupta prin sunete de tulnic, pentru noi sunt povesti inedite, nu le gasesti oriunde".

Proiectul Prin Transilvania se sustine exlusiv din sponsorizari: "Cateva companii, care au inteles ca demersul nostru e si frumos, si util, ne sprijina. Cheltuielile sunt destul de mari, fara partenerii nostri nu le-am face fata".

Andrei Crivat nu intentioneaza sa extinda proiectul si la alte zone din tara. "In principiu, nu, vrem sa ramanem la Transilvania. Volumul povestilor faine de-aici e foarte mare. Ne bucura, insa, faptul ca in alte zone au inceput proiecte asemanatoare, cum ar fi Prin Banat. Ma bucura ca sunt din ce in ce mai multi oameni care vor sa promoveze Romania frumoasa".

Stiti oameni de bine, care fac sa se intample lucruri frumoase? Dati-ne un mail la adresa floridecolt@ziare.com si le vom scrie povestea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Prin Transilvania Andrei Crivat, #proiect Prin Transilvania, #Andrei Crivat flori colt , #romani