Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani

Marti, 01 Decembrie 2015, ora 12:00
16890 citiri
Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani
Foto: Fundatia CAESAR

Sebastian Enache, un tanar antreprenor (owner/manager director la AtelierulTau.ro si ColtulColectionarului.ro), are ca tel crearea unei companii cu prezenta regionala (Europa de Est/Centrala) in urmatorii 5-7 ani.

Crede ca, indiferent de noroc sau oportunitati si talent, munca este esentiala: "Proverbul '1% inspiratie si 99% transpiratie' este oricand si in (aproape) orice domeniu la fel de valabil (intr-un mediu competitiv si profesional, caci sunt zone care nu au aceste proprietati).

Pentru a reusi la nivel inalt, talentul si oportunitatea sunt esentiale, dar niciodata suficiente. Ele trebuie dublate de efort si implicare puternica. Performanta se atinge prin munca, iar prin talent si noroc este doar posibila", crede Sebastian.

A studiat si a lucrat doar in tara, insa, ca simplu observator, poate spune ca diferentele intre noi si societatile dezvoltate "sunt profunde" si "au la baza un substrat istoric, bazat pe o rafinare a procesului de selectie al perfomantei si al meritelor".

Romania inca nu are o piramida evidenta a valorilor, niste indicatori ai perfomantei, ai meritocratiei, ai selectiei. Societatii ii lipsesc reperele clare, valori care sa o defineasca si la care sa se raporteze. Traim (din nou) o perioada a formelor fara fond. Sistemele politice si sociale atat de dure si de diferite care au traversat Romania de-a lungul generatiilor au impiedicat formarea unei tesaturi sociale solide, cu reguli si valori clare. Practic, Romaniei ii lipseste un sistem de valori. Aceasta este diferenta esentiala. Din fericire, vad germenii acestui sistem, care se construieste cu generatia mea, si care imprumuta sistemul vestic.
Sebastian Enache

Natiunea romana, ca un copil orfan

La nivel istoric, puncteaza Sebastian, Romania este o natiune foarte tanara, iar daca ne uitam in jurul nostru, la Europa, care reprezinta comparatia noastra, vedem ca natiunile din Vest (Franta, Anglia, Spania, Germania) au un nucleu national si o identitate nationala vechi de aproape 1.000 de ani.

Citeste si interviurile din campania Ziare.com "Elite fara granite - Ei sunt Romania"

"Chiar si in Europa Centrala si de Est, Ungaria a fost imperiu, Polonia a avut perioade in care era o mare putere in Europa, pana si Bulgaria are o istorie nationala mai veche si mai profunda decat a Romaniei. Noi ne-am format ca natie, din punct de vedere politic, in jurul anilor 1850-1880, adica acum 150-170 de ani. Pana atunci Romania nu a existat. Cum sa comparam acesti ani cu istoria de 1.000 de ani a Frantei sau a Angliei?

In plus, pozitia geostrategica nefericita a impiedicat o continuitate culturala si sociala, iar in scurta noastra istorie am fost "calcati" de prea multi. Daca ar fi sa vorbim metaforic, vad natiunea romana ca un copil orfan, batut de soarta. Privind lucrurile in acest context, nu as fi asa de dur cu starea noastra actuala, chiar as spune ca in conditiile date ne-am descurcat foarte bine si astazi suntem relativ departe, daca ne gandim de unde am plecat si cat de greu a fost drumul", subliniaza tanarul.

Nu e corect, spune el, sa ne intrebam "cu ce gresim noi, romanii?", pentru ca lucrurile trebuie intelese in context istoric larg.

"Noi avem pretentia sa ne comparam cu imperii de sute de ani, care au definit lumea, care au un rol in istorie. Cred ca, in mare, locul in care ne aflam noi este logic si nu putea fi altul. Nu se putea mai mult, caci sunt forte istorice care transced natiuni si imperii. Ce puteam sa schimbam ca natiune in Al Doilea Razboi Mondial? Ce ii poti cere unui copil orfan de, sa zicem, 10 ani in fata unor barbati maturi, puternici?

Generatia actuala si viitoare trebuie sa inteleaga contexul mondial in care se afla: o era a globalizarii, a tehnologizarii si sa obtina maximul de avantaje ce ii sunt permise. Ca un jucator de poker, nu poti schimba cartile pe care le ai in mana, tot ce poti sa faci este sa obtii maximul din ce ai in mana", continua Sebastian.

Inainte de orice, ar trebui sa ne gandim cum ne cream punctele forte: "Nu cred ca avem elemente asa de puternice si diferite incat sa faca diferenta la nivel de natiune. Avem unele avantaje relative, cum ar fi o pozitie geografica si un context geopolitic care ne permit sa jucam, o structura economica solida si potential uman puternic (atat in tara, cat si diaspora). Ele nu sunt suficiente daca nu reusim sa ne cream avantaje pas cu pas, sa acumulam, sa construim".

Corectarea formelor fara fond

Ce ar face, insa, Sebastian daca ar avea putere de decizie in Romania? Care ar fi primul lucru pe care l-ar schimba?

"Un lucru pe care l-as face ar fi corectarea formelor fara fond. Am importat institutii si valori din Vest, dar le-am golit de esenta. Aceste forme sunt bune, sunt esentiale, dar ele trebuie umplute si acest lucru se poate face cand ai putere de decizie", raspunde Sebastian.

Transparenta, meritocratia si competitivitatea sunt cele trei elemente de business de peste hotare pe care antreprenorul le-ar implementa in Romania.

"Antreprenorilor ar trebui sa li se acorde un rol mult mai important in societate. Sa existe o separatie clara intre antreprenori, cei care construiesc, aduc valoare adaugata si implicit bogatie, si speculatori. Tara noastra nu intelege rolul pe care antreprenorul il joaca intr-o economie de piata, nu intelege valorile capitalismului, unde acest tip este esential pentru reusita sistemului.

Trebuie sa existe o educatie a societatii despre valoarea antreprenoriatului si in mod natural lucrurile vor evolua", continua Sebastian Enache.

Romania, pe drumul cel bun

In ultimii 25 de ani, puncteaza tanarul, Romania a evoluat enorm: "Eu am venit in Bucuresti in anul 2005, acum 10 ani. Si imi aduc aminte cum arata orasul. Schimbarea este puternica. Ma uit pe cifrele economice si vad dublari, cresteri cu 2 cifre. Am parcurs un drum lung, dar rezultatul nu e asa de evident pentru ca am pornit de jos si, inca o data, ne uitam la fruntasii clasei, in loc sa comparam relativ.

Vazand astazi societatea romaneasca, nu cea din prim plan, ci in 'undeground', acolo unde lumea nu prea se uita, dar de unde incepe schimbarea, imi dau seama ca Romania este pe drumul cel bun".

Exista o generatie, care se apropie de maturitate si care este libera de blestemul trecutului, ce se pregateste sa isi atinga potentialul maxim si care va schimba profund societatea romaneasca. Orizontul de timp il vad la 10-20 de ani. Marea amenintare este inca un ghinion istoric care sa se abata asupra Romaniei si sa modifice cursul actual al lucrurilor. Aici ma refer la redefinirea sferelor globale de putere si imi este frica sa nu cadem iar in partea care nu trebuie.
Sebastian Enache

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Romania de maine, #solutii Romania tineri, #Sebastia Enache Fundatia CAESAR, #interviuri Romania , #romani