Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Guvernul loveste si in voluntarii care fac treaba statului: 80% din firmele cu profit nu vor mai putea face sponsorizari deductibile catre ONG

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 18:36
6860 citiri
Guvernul loveste si in voluntarii care fac treaba statului: 80% din firmele cu profit nu vor mai putea face sponsorizari deductibile catre ONG

Impozitarea companiilor pe baza cifrei de afaceri, in locul impozitului pe profit, are efecte secundare care destabilizeaza societatea civila: 80% dintre firmele cu profit din Romania nu vor mai putea face sponsorizari deductibile, deci nu vor mai putea sustine ONG-urile.

Organizatiile neguvernamentale au reactionat si au propus Ministerului de Finante un mecanism prin care si companiile care platesc impozit pe venit, si nu pe profit, sa poata efectua sponsorizari deductibile: posibilitatea de a directiona 20% din impozitul pe venit catre cauze sociale in comunitatile din care fac parte.

In Romania functioneaza din 1994 Legea Sponsorizarii, un mecanism a carui filozofie este ca statul intelege ca exista nevoi la nivelul comunitatilor pe care nu poate ajunge sa le rezolve suficient de bine sau de rapid. De aceea a permis firmelor care au profit sa poata directiona o parte din impozitul pe profit datorat statului catre proiecte cu impact in societate.

Astfel, companile pot directioneze 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre diverse cauze sociale, prin sponsorizari. Daca valoarea sponsorizarii nu depaseste 0,5% din cifra de afaceri intreaga suma a sponsorizarii se deduce din impozitul pe profit. Este modalitatea prin care firmele din Romania pot sprijini fara niciun cost sectorul neguvernamental. Microintreprinderile, care nu platesc impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, nu pot beneficia de aceasta facilitate.

Conform datelor de la ANAF, in 2016 din cele 119.594 de companii platitoare de impozit pe profit, o treime au folosit facilitatea fiscala, directionand peste 270 de milioane de euro catre organizatiile eligibile.

Din pacate insa, la inceputul anului 2017, Ordonanta 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal, prin care limita maxima a cifrei de afaceri care defineste microintreprinderile a fost crescuta de la 100.000 euro la 500.000 euro, a redus dramatic numarul de societati comerciale care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala.

Au fost afectate aproape 50.000 din firmele care anterior erau eligibile, conform unei estimari facute de Asociatia pentru Relatii Comunitare pe baza datelor pe baza datelor disponibile pentru anul fiscal 2016, pentru peste 108.000 de companii privind cifra de afaceri, profitul, numarul de angajati, domeniul de activitate si capitalul social.

Aceste firme, care avusesera un potential total de sponsorizare de aproximativ 40 de milioane de euro, au devenit supuse impozitului pe venit, si nu pe profit, implicit pierzandu-si posibilitatea de a directiona un procent din impozitul pe profit catre cauze sociale.

Avand in vedere si anuntul Ministerului de Finante din 26.10.2017 despre schimbarea termenilor de impozitare pentru companii cu cifra de afaceri pana la un milion, scenariile legate de finantarea proiectelor cu mii de beneficiari copii, batrani, persoane cu dizabilitati si alte grupuri vulnerabile capata proportii dramatice.

Aceste schimbari reduc dramatic numarul de firme care puteau folosi facilitatea acordata de stat de a directiona o parte din impozitul pe profit catre cauze sociale, prin sponsorizari, si care puteau astfel sa actioneze imediat si direct pentru schimbari in bine in comunitatile in care isi desfasoara activitatea.

In urma modificarilor aduse Codului Fiscal, scade cu peste 40% numarul de companii care pot utiliza facilitatea fiscala si scade cu aproximativ 8% suma de bani care se poate directiona catre cauze sociale, prin sponsorizari.

Chiar daca potentialul valoric al facilitatii nu se reduce dramatic, impactul negativ asupra sectorului neguvernamental este semnificativ.

Aceste schimbari vor afecta cel mai mult organizatiile de dimensiuni mai mici, din localitati mai mici, care nu pot accesa finantarile marilor corporatii sau fondurile publice si care depind tocmai de sponsorizarile pe care le pot obtine de la agentii economici locali, in marea lor majoritate microintreprinderi.

Se genereaza astfel un mediu neechitabil pentru micii intreprinzatori care pentru un comportament identic nu beneficiaza de acelasi facilitati fiscale ca societatile comerciale impozitate pe baza profitului.

In plus, micii intreprinzatori sunt cei care au nevoie si mai mult ca aceste comportamente de solidaritate si implicare sociala sa fie incurajate.

"Asociatiile care au participat azi la conferinta de presa au ilustrat cu exemple concrete finantarile pe care au reusit sa le atraga prin facilitatea de 20% din impozitul pe profit, pana in prezent. Schimbari de mare impact in viata semenilor nostri au fost pana acum posibile, in foarte multe cazuri, tocmai datorita finantarilor oferite de acest segment, de companii mici si mijlocii, care ofera sponsorizari cu o medie de aproximativ 1000 de euro. In unele cazuri, proiecte de anvergura deja initiate de ONG-uri sunt intr-un real pericol de a fi stopate", a declarat Madalina Marcu, Director Dezvoltare de Resurse ARC Romania.

Impreuna, ARC Romania si asociatiile partenere au propus Ministerului Finantelor Publice un mecanism alternativ prin care microintreprinderile cu cifra de afaceri intre 100.000 euro si 500.000 euro pot face sponsorizari catre ONG-uri: directionarea a pana la 20% din impozitul pe venit. Pe data de 11 octombrie a fost trimis catre Ministerul Finantelor Publice o petitie pe aceasta tema, insotita de cateva intrebari. Termenul pentru a primi un raspuns este 1 noiembrie. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

"Asociatia Daruieste Viata a obtinut in 2016, prin facilitatea fiscala de 20%, sponsorizari de peste 1,9 milioane de euro, de la 987 de companii. Fondurile atrase in ultimii 2 ani au fost similare. Sponsorizarile vor fi investite in cel mai provocator proiect al Asociatiei, reprezentand totodata cel mai ambitios proiect de responsabilitate sociala al momentului: construirea de la zero a primei Clinici Integrate de Oncologie si Radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer, la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti.

Incepand cu data de 12 septembrie 2017 se executa lucrari de demolare anexe si deviere a traseelor de utilitati. Asteptam obtinerea avizelor de la PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), ISC (Inspectoratul de Stat pentru Constructii) si ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta), urmand ca apoi sa cerem autorizatia de constructie de la Primaria Sectorului 4. Statisticile arata ca in Romania, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare. In Europa, 80% traiesc. Vrem sa ajutam la schimbarea acestei realitati dramatice!", spune Carmen Uscatu - Presedinte Asociatia Daruieste Viata.

"Pentru organizatiile mici, facilitatea fiscala de 20% este o importanta sursa de finantare. Asociatia Niciodata Singur - Prietenii Varstnicilor, alaturi de partenerii sai, deruleaza in fiecare an campanii de strangere de fonduri pentru companii, bazate pe aceasta facilitate.

In 2016, asociatia a reusit sa stranga peste 100.000 de euro, sponsorizari provenite de la peste 100 de firme cu profit din Romania. Cu ajutorul acestei sume, am reusit sa venim in sprijinul a aproape 1000 de varstnici, atat in caminele de batrani, cat si la domiciliu, alinandu-le singuratatea cu ajutorul activitatilor organizate de voluntari, dar oferindu-le si sprijin material, pachete de alimente sau produse, aniversari si mese festive de sarbatori sau mici excursii de cateva zile.

Misiunea asociatiei Niciodata Singur - Prietenii Varstnicilor este aceea de a diminua sentimentele de singuratate si inutilitate in randul varstnicilor. Conform unui studiu realizat in 2015 de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, unul din doi varstnici din Romania se simte singur, intr-o mai mica sau mai mare masura", spune Beatrice Culda - Director Executiv Asociatia Niciodata Singur - Prietenii Varstnicilor.

"Prin intermediul acestei facilitati fiscale HOSPICE Casa Sperantei a reusit sa atraga in 2016 peste 2,6 milioane de lei care reprezinta 16% din bugetul anual al Fundatiei noastre; bani care ne-au permis oferirea de servicii gratuite si complete de ingrijire paliativa pentru un numar de 671 de pacienti care sufera de o boala incurabila si familiilor acestora. Din pacate, la nivelul intregii tari, peste 160.000 de persoane - copii si adulti cu boli incurabile - au nevoie anual de ingrijire paliativa, dar doar 8% din aceasta nevoie e acoperita.

In aceste conditii, ne intrebam cu totii care va fi soarta celor care se lupta in Romania cu o boala incurabila, in conditiile in care statul nu poate raspunde nevoilor reale ale acestor oameni suferinzi. Ba mai mult decat atat, prin schimbarile fiscale adoptate, statul ne blocheaza si noua parghiile prin care cautam ajutor pentru cei aflati in nevoie. In mainile cui raman aceste destine?", spune Mirela Nemtanu, Director Executiv HOSPICE Casa Sperantei.

"Pentru majoritatea organizatiilor non-guvernamentale din Romania, inclusiv pentru Hope and Homes for Children, sponsorizarile obtinute prin mecanismul 20% reprezinta o importanta sursa de finantare a proiectelor pe care le desfasoara in diversele domenii de activitate. Reducerea numarului de companii care pot folosi aceasta prevedere inseamna o reducere a finantarilor si a interventiilor pe care le fac aceste organizatii in domenii sociale care nu sunt intotdeauna sprijinite, asa cum ar trebui, de stat.

In conditiile in care contributiile companiilor private sunt importante pentru investitiile la nivel social care pot duce la schimbari semnificative in societatea romaneasca, sa reduci sumele care ajung la ONG-uri si numarul si amploarea proiectelor sociale dezvoltate inseamna sa refuzi accesul la o viata mai buna beneficiarilor programelor acestor organizatii.

Ca exemplu concret, cu peste 1.860.000 euro adunati de la 110 companii private prin mecanismul 20%, Hope and Homes for Children a ajutat in ulitmii doi ani 7.097 de copii si 1.520 de adulti sa paraseasca orfelinatele sau sa se reintoarca in familie sau sa se integreze mai bine in societate sau sa fie mai bine pregatiti profesional. Nu cred ca ne putem permite sa pierdem aceste finantari", sustine Robert Ion - Head of Fundraising Hope and Homes for Children.

"Sponsorizarile obtinute de la companii reprezinta cea mai importanta sursa de finantare a proiectelor noastre. 60% din fonduri provin din aceasta sursa. In 2016, aproape 150.000 EUR au intrat in conturile Asociatiei direct prin intermediul facilitatii fiscale 20%.

Reducerea prin masuri fiscale a numarului de companii care pot folosi aceasta prevedere si a potentialului pentru astfel de donatii in general va curma o parte dintre planurile noastre de ajutorare a copiilor cu afectiuni grave!

Ajutorul pe care asociatii precum MagiCAMP il ofera nu este si nu poate fi inlocuit de catre stat. Ajutorul de care statul ii va lipsi astfel pe copii si pe familiile lor va reduce accesul si aderenta la tratament precum si recuperarea fizica si psihica a copiilor cu afectiuni grave", Melania Medeleanu - Presedinte MagiCAMP.

ARC Romania lucreaza de peste 15 ani pentru a incuraja filantropia ca mecanism de schimbare sociala. Lucram cu toti cei care cauta resurse pentru a-si ajuta semenii, cu cei care doresc sa ofere resurse pentru a transforma vieti si construim mecanisme care sa faca transferul acesta de resurse mai simplu si mai eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#sponsorizare deductibila ONG , #romani