Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii Ignoranta care ne leaga de picioare

Duminica, 01 August 2010, ora 11:52
5431 citiri
Opinii Ignoranta care ne leaga de picioare

Rezultatele studiului realizat de Facultatea de Sociologie in privinta gradului de alfabetizare stiintifica a romanilor ar trebui sa reprezinte nu numai un semnal de alarma, ci un autentic cod rosu din foarte multe puncte de vedere.

Numai 1% dintre romani au fost capabili sa raspunda corect la un chestionar cu intrebari de minima cultura generala. Iar rezultatele sunt cutremuratoare, unele cu iz de ev mediu. De exemplu, 42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Unele dintre lipsurile din cultura generala nu au o relevanta directa asupra vietii de zi cu zi. Altele, insa, au efecte grave.

Faptul ca majoritatea romanilor este convinsa ca antibioticele omoara si bacteriile, si virusii are drept consecinta abuzul de antibiotice, luate pentru orice raceala si dupa ureche, si, de aici, efectul lor tot mai redus. Dupa cum si necunoasterea faptului ca oxigenul provine din plante are drept efect defrisarile salbatice si lipsa de respect a romanilor pentru natura.

Aceste lacune fabuloase sunt caracterizate stiintific printr-o formula foarte dura - analfabetism stiintific de care sufera 99% din populatie. El este efectul unui invatamant dezastruos si darama inclusiv mitul scolii serioase care, pasamite, s-ar fi facut pe vremea comunismului.

Nici poveste! Si atunci, si acum, in scoala romaneasca se preda o cantitate imensa de materie inutila, din care elevii nu retin mai nimic si, in orice caz, nu retin esentialul, adica exact cunostintele de baza.

Cati dintre cei 99% de analfabeti stiintific au bacalaureat si chiar studii superioare? Cati dintre ei se pretind intelectuali? Cum pot astfel de oameni sa fie competitivi pe piata muncii acestui secol altfel decat cu spinarea, la nivelul muncii brute?

Si, vazand rezultatele acestui studiu, care releva o ignoranta curemuratoare, sa ne miram oare ca romanii ii voteaza mereu pe aceia care promit mai mult si mai aberant, ca sunt victime sigure ale oricarei manipulari, ca nu s-au adaptat economiei de piata si, majoritar, suspina dupa statul paternalist si asistential care sa aiba grija de ei, fara sa fie nevoiti sa-si puna mintea la contributie?

Si oare conducatorii nostri din ultimii 20 de ani fac parte din categoria de 1% sau din categoria de 99%? Pana la urma, ma tem ca avem exact soarta pe care o meritam, desi, sunt convins ca 99% dintre romani n-ar recunoaste asta in ruptul capului.

Probabil ca exact cei care cred ca miezul Pamantului e rece sau ca laptele radioactiv devine numai bun de baut dupa fierbere sunt cei care vor contesta cel mai abitir rezultatele acestui studiu, considerand ca el este opera unor oameni de rea credinta care vor sa mai dea o lovitura ilustrului si educatului nostru popor. Cum adica, noi suntem prosti?

Nu, nu suntem prosti. Ci ignoranti si suficienti, plini de pareri si aproape total lipsiti de cunostinte. Primitivi, dar smecheri. Studiul realizat de specialistii Facultatii de Sociologie ne pune in fata o oglinda neinduratoare. Putem sa contestam rezultatul si sa ne cocolosim in continuare inapoierea sau putem sa ne cutremuram si sa incercam sa schimbam ceva, incepand cu sistemul de invatamant. De aceasta optiune ne va depinde viitorul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ignoranta romani, #lipsa educatie romani, #studiu cultura romani , #romani
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Socola bat-o Brucan! Din cauza ei romanii cred in stelele securiste si KGB-iste de pe epoletii talharilor care au confiscat Romania in 1989 prădand-o si batjocorind-o fără răgaz! Astrele de pe epoletii dinozaurului Felix sunt de exemplu fatalităti.
Poza Feluc
Feluc
rank 3
Eu nu cred ca 1% dintre romani sunt capabili sa raspunda la un chestionar de cultura generala.