In Romania tot mai multi copii au probleme psihice

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 11:09
2979 citiri
In Romania tot mai multi copii au probleme psihice

Foarte multi copii din Romania manifesta probleme de sanatate mentala, au probleme emotionale, de dezvoltare sau de comportament, au reactii agresive, nu-si controleaza furia si au dificultati atunci cand vine vorba sa doarma singuri.

In ciuda acestor semnale unii parinti nu isi dau seama ca exista o problema, iar copiii ar trebui dusi pentru a fi controlati de un specialist, informeaza Cotidianul.

O analiza realizata de Centrul National pentru Sanatate Mintala arata ca unul din trei prescolari sufera de o boala mintala, iar unul din cinci elevi de la 6 pana la 18 ani are diferite tulburari psihice. Parintii ar trebui sa intervina cat mai repede pentru a ajuta la vindecarea copilului, pentru a nu fi prea tarziu.

In acelasi timp, OMS trage un semnal de alarma si avertizeaza ca doar unul din opt minori are o tulburare mintala diagnosticabila clinic.

Ingrijorator este faptul ca in Romania sunt aproximativ 212.504 bebelusi si copii mici care au nevoie de servicii de sanatate mintala. Alti aproximativ 221.761 copii prescolari au nevoie de servicii de sanatate mintala adaptate varstei lor.

Dintre acestia, 55.440 ar putea avea tulburari emotionale si comportamentale severe, de tipul ADHD, tulburare de opozitie, tulburari de anxietate, tulburari de atasament, spun specialistii.

Cat despre copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani, din cei aproximativ 2,5 milioane, 450.000 au nevoie de servicii de sanatate mintala. Interventiile preventive sunt eficiente la aceasta categorie de varsta, reducand depresia si sentimentele de neajutorare, comportamentele delincvente si consumul si abuzul de alcool si de substante", spun psihologii.

"In Romania, inca larga majoritate a parintilor solicita un consult psihiatric sau psihologic atunci cand problema s-a agravat ori are consecinte negative vizibile asupra copilului: ii scad performantele scolare, are dificultati mari la scoala, acuza in mod frecvent dureri de burta, dureri de cap, oboseala cronica etc. Sunt foarte rare situatiile in care parintii solicita sprijin pentru dificultati emotionale sau comportamentale care pot preveni tulburarile anterioare", mai sustin specialistii.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#copii probleme psihice, #creste numar bolnavi psihic , #romani