Institutul pentru Fericire, proiectul care vrea sa ne scoata din topul celor mai nefericiti europeni

Joi, 25 Iulie 2013, ora 10:28
1485 citiri
Institutul pentru Fericire, proiectul care vrea sa ne scoata din topul celor mai nefericiti europeni

Dupa ce un raport din 2012 al Organizatiei Natiunilor Unite a aratat ca Romania este cea mai nefericita tara de pe batranul continent, un ONG si-a propus sa scoata tara noastra din fruntea acestui negru clasament.

De aproape un an, Asociatia Initiativa pentru Fericire organizeaza in toata tara evenimente in cadrul carora oamenilor li se vorbeste despre fericire si despre manifestarile ei. Folosindu-se de concluziile studiilor din domeniul psihologiei, initiatorii proiectului si-au propus sa-i reuneasca intr-o comunitate si intr-un spatiu fizic pe romanii care vor sa invete sa fie fericiti - Institutul pentru Fericire.

Malina Chirea, presedinte-cofondator al Asociatiei a vorbit pentru Ziare.com despre misiunea Institutului pentru Fericire si despre cum isi propune acesta sa-i faca pe romani mai fericiti.

"Institutul este primul spatiu fizic dedicat educatiei pentru fericire din Sud Estul Europei. (...) Punctual, ne dorim ca Institutul sa devina un spatiu preferat de intalnire pentru cei dornici de evenimente de calitate, iar obiectivul nostru principal este sa oferim oamenilor sansa crearii unei comunitati din care ei sa faca parte", a explicat Malina Chirea.

Astfel, celor care vor sa intre in cercul aspirantilor la fericire li vor pune la dispozitie resurse pentru lectura si vor putea lua parte la difuzari de documentare, discutii de comunitate, workshop-uri, jocuri de societate, seri de improvizatie.

De ce are Romania nevoie de un Institut pentru fericire

"Romania are nevoie de fericire, in primul rand, pentru ca ii lipseste: ONU arata ca suntem cei mai nefericiti din Europa si ca, pana si Vietnam sta mai bine. Un raport publicat in 2012 arata ca mai mult de jumatate dintre romani considera ca nu fac parte dintr-o societate. Avem nevoie de o initiativa care sa trateze direct aceasta problema. In definitiv, oamenii isi doresc sa fie fericiti in mod instictiv.

De ce sa nu mergem atunci direct catre aceasta dorinta? In acest context, Institutul este spatiul in care noi ne putem desfasura activitatile si putem incuraja comunicarea umana" a precizat, pentru Ziare.com presedintele organizatiei care a demarat proiectul.

Aceasta a precizat ca persoanele de orice varsta pot lua parte la activitatile Institutului, de la elevi de liceu pana la varstnici.

Fericirea, o "cauza" o vietii bune, nu o consecinta

Initiatorii proiectului sustin ca fericirea nu este un lucru abstract si ca efectele ei sunt vizibile in cazul celora care o experimenteaza. "Fericirea - starea de bine - are cinci componente: emotii pozitive, implicare (sau stare de flux), relatii (cea mai importanta trasatura), sens (meaning) si reusita.

Fericirea nu este un lucru abstract, exista sute de studii facute pe mii de oameni care arata clar ca oamenii fericiti sunt mai sanatosi, au cariere de succes, relatii mai bune si chiar mai multi bani. Toate aceste concluzii arata insa inca un lucru esential: fericirea este o 'cauza' a vietii bune, nu este o consecinta", a mai spus Malina Chirea.

Medicamentele, solutia pe termen scurt a celor nefericiti

Depresia, stresul sau frustrarea sunt neajunsuri cu care se confrunta tot mai multi dintre noi. Cum sa le alungam? Cu medicamente sau cu terapie specializata? Desi am vrea sa gasim o solutie universal valabila, este greu, dupa cum a explicat reprezentanta Institutului pentru Fericire.

"Nu exista o reteta gata facuta pentru toata lumea. Unii oameni sunt O.K. doar daca stau de voba cu prietenii, altii au nevoie de coach, altii de terapie. Asta poate fi verificat de oricine are o minima experienta pentru a putea fi ulterior luate masuri in cauza.

In ceea ce priveste medicamentatia, ea este un prieten bun doar pe termen foarte scurt. Pe termen lung, studiile arata ca terapia are efecte mult mai bun decat medicamentatia, ca sa nu mai vorbim despre adictiile la medicamentatie care creaza, la randul lor, alte traume. Deci, noi promovam rezolvarea traumelor din efort mental si emotional propriu, introspectie si asumarea resonsabilitatii vietii fiecaruia. In cazuri extreme insa, este nevoie de medicamentatie", a conchis cofondatoarea Institutului.

Institutul pentru Fericire este o initiativa romaneasca, inspirata de proiecte implementate cu succes in SUA sau Marea Britanie. Fondatorii asociatiei sunt persoane specializate in schimbare comportamentala si colaboreaza cu specialisti din strainatate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Institutul pentru Fericire, #comunitate romani fericiti, #sfaturi psihologie fericire , #romani