Ionel Palar (Comisia pentru UNESCO): Dosarul pentru includerea iei in patrimoniul mondial, blocat

Luni, 24 Iunie 2019, ora 22:48
3665 citiri
Ionel Palar (Comisia pentru UNESCO): Dosarul pentru includerea iei in patrimoniul mondial, blocat
Foto: Facebook / Muzeul Satului

Deputatul Ionel Palar, presedintele Comisiei parlamentare pentru relatia cu UNESCO, a spus, luni, ca dosarul de includere a iei romanesti in patrimoniul imaterial UNESCO, un proiect in colaborare cu Republica Moldova, este blocat.

"Cei care au ales astazi sa cinsteasca ia romaneasca ar trebui sa stie ca Dosarul 'Arta camasii cu altita - Ia, element de identitate culturala in Romania si Republica Moldova' intarzie sa fie depus la UNESCO, pentru a intra in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural al Omenirii. Disfunctionalitatile, lipsa fondurilor, dar si nepasarea autoritatilor au facut ca acest dosar care treneaza de cativa ani sa fie acum, din nou, blocat. Am facut apel la colegii mei parlamentari sa transformam acest dosar intr-un proiect comun, dincolo de ipocrizia patriotismului declarat prin campaniile electorale! Ia in patrimonial mondial UNESCO este adevarata dovada de patriotism!", a scris deputatul intr-un mesaj pe contul sau de pe platforma Facebook.

Intr-o alocutiune sustinuta luni, cu ocazia Zilei Universale a Iei, sarbatoare initiata in 2013 si marcata pe 24 iunie in Romania, Palar a spus ca dosarul realizat de Comisia Nationala pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, "aflat in subordinea Ministerului Culturii, trebuia finalizat in 2018, dar nu este gata nici acum. Anul trecut, Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO a constatat aceasta intarziere si a facut demersuri pentru deblocarea dosarului. Realitatea era ca, in lipsa de finantare, Comisia de salvgardare nu functiona. Am intervenit si comisia si-a reluat activitatea, dar numai pentru foarte scurt timp. In an centenar, Romania nu a fost capabila sa solicite la UNESCO introducerea ei in patrimoniul mondial al umanitatii".

In prezent, dosarul este din nou blocat, iar Comisia Nationala pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial este iarasi nefunctionala. "A avut un mandat de doi ani si si-a incetat oficial activitatea la inceputul lunii iunie a acestui an. Nimeni din Ministerul Culturii nu a anticipat situatia astfel incat activitatea sa poata continua fara intrerupere", a mai spus Palar.

Nu stim cat va dura situatia si nici in ce stadiu se afla dosarul, a mai spus acesta. Palar a adaugat ca a vorbit cu specialisti in domeniu, care sunt de parere ca, pentru realizarea dosarului, ar fi necesara o perioada de cel putin jumatate de an.

"Ma tem ca mai pierdem un an, iar amenintarea ca si alte tari din spatiul balcanic sa inceapa propriile demersuri pentru inscrierea in UNESCO a camasii traditionale este una serioasa si reala", a incheiat acesta.

O colaborare la nivel oficial in vederea promovarii in comun, la nivel UNESCO, a camasii cu altita, ca piesa reprezentativa a portului traditional romanesc, purtatoare de valoare universala, a fost initiata in 2016, iar, in noiembrie 2018, la Bucuresti, a fost semnat un Protocol de cooperare intre Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii din Republica Moldova si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale din Romania, potrivit tv8.md. Documentul prevede intensificarea colaborarii in domeniul culturii, inclusiv si cooperarea partilor in pregatirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru inscrierea in listele Conventiei UNESCO.

Republica Moldova si Romania au promovat deja trei dosare transnationale in Lista Reprezentativa UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii: "Colindatul in ceata barbateasca" (2013), "Tehnici traditionale de realizare a scoartei" (2016), "Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie" (2017).

Din 2013, pe 24 iunie, la initiativa comunitatii online La Blouse Roumaine, se sarbatoreste Ziua Universala a Iei, marcata de comunitatile romanesti din toata lumea. Femeile, in special, poarta in aceasta zi o ie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#dosar blocat ie Unesco , #romani