Ziare.com

IPP: Romanii zic ca sunt toleranti cu persoanele cu dizabilitati, dar nu sunt

Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:42

   

IPP: Romanii zic ca sunt toleranti cu persoanele cu dizabilitati, dar nu sunt
Romanii se pretind toleranti fata de persoanele cu dizabilitati intelectuale, dar nu dau o sansa integrarii lor in societate, arata primul sondaj de opinie national privind perceptiile romanilor asupra persoanelor cu dizabilitati intelectuale si locul lor in societate.

Sondajul a fost realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) prin IPP DATA RESEARCH in perioada 9 - 16 aprilie 2011, pe un esantion de 1.018 persoane.

Cercetarea arata ca 75% dintre respondenti cred ca persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt in prezent discriminate in Romania. O alta concluzie este aceea ca romanii nu percep persoanele cu dizabilitati intelectuale ca fiind egale celorlalti oameni din societate, ci ca persoane nascute cu o anormalitate care le afecteaza gandirea (88%), persoane avand nevoie de sprijin in luarea deciziilor (64%), persoane ce nu pot fi facute responsabile pentru propriile fapte (59%), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Un sfert dintre respondenti cred ca persoana cu dizabilitati intelectuale nu poate trai in societate alaturi de oamenii fara dizabilitati, o situatie extrem de grava pentru sansele imediate de integrare in societate a acestor oameni, pentru respectarea dreptului lor la o viata normala", considera Elena Iorga, Director Programe IPP - Coordonatorul cercetarii.

Cercetarea, o premiera in domeniu, arata foarte clar ca desi formal se declara toleranti cu persoanele cu dizabilitati intelectuale, in realitate, romanii nu sunt de acord ca acestea sa se gaseasca si sa traiasca in imediata lor apropiere.

Astfel, 45% dintre respondenti resping probabilitatea de a locui cu o persoana cu dizabilitati intelectuale, iar 33% nu ar fi de acord sa lucreze impreuna cu o persoana cu dizabilitati intelectuale.

Romanii au tendinta de a raspunde cu un grad ridicat de conformism la intrebarile care privesc toleranta/nondiscriminarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale: 88% spun ca ar trebui sa avem un grad mai mare de toleranta fata de aceste persoane, 75% declara ca nimeni nu ar trebui sa separe de familie sau de societate persoanele cu dizabilitati intelectuale, 74% afirma ca cea mai buna terapie pentru aceste persoane este sa faca parte din comunitate.

In realitate, romanii au in continuare o atitudine segregationista, apreciaza autorii cercetarii.

Statul ar trebui sa aloce mai multi bani

Intrebati concret despre dreptul la un loc de munca ca al oricarei persoane din societate, 38% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 43% nu sunt de acord cu faptul ca persoanele cu dizabilitati intelectuale si-ar putea intemeia familii si creste copii.

Majoritatea romanilor considera ca statul ar trebui sa se ocupe mai mult de aceste persoane, peste 75% dintre respondenti considerand ca statul nu sustine suficient persoanele cu dizabilitati.

42% dintre respondenti considera ca statul ar trebui sa aloce mai multi bani, numai 27% apreciind ca trebuie sporit suportul pentru familie in vederea integrarii persoanei cu dizabilitati intelectuale in comunitate. Numai 16% sunt pentru cresterea accesului la educatie si la celelalte servicii publice, respectiv 15% considera ca ar trebui create locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Desi peste jumatate dintre romani declara ca locul persoanei cu dizabilitati ar trebui sa fie in familie (56%), exista inca un numar semnificativ care cred ca persoanele cu dizabilitati intelectuale ar trebui sa stea in institutii - in mijlocul comunitatii, dar cu supraveghere permanenta (24%).

7% dintre romani mai considera astazi ca persoanele cu dizabilitati intelectuale nu au dreptul la o viata normala in societate ci ar trebui sa fie izolate cat mai departe de comunitate si puse sub supraveghere.

In general, dizabilitatea intelectuala este perceputa ca o problema grava, dar dupa boala psihica (considerata cea mai grava problema de 33% dintre respondenti), respectiv dupa infectarea cu HIV/SIDA (23%) si consumul de droguri (14%).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romanii nu sunt toleranti

cu nimeni: handicapati, batrani, copii, homosexuali, unguri si mai ales cu ce n-au vazut poate niciodata: masoni

 

Altfel spus, sint toleranti numai cu ei insisi

.

nu inteleg ce vorbesc astia.....

normal ca sintem toleranti cu handicapatii.....doar le-am dat o tara sa se joace si un parlament unde sa doarma.
sa nu mai vobim de unguri ca in alte tari erau demult pusi la punct daca ar fi facut ce fac in romania.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor