Jurnalism iresponsabil (Opinii)

Vineri, 26 August 2011, ora 23:57
6492 citiri
Jurnalism iresponsabil (Opinii)
Foto: Content Channel

Intotdeauna am socotit ca meseria de jurnalist, de la reporterul incepator, la cel mai mare analist al neamului, presupune, inainte de toate, multa responsabilitate. Iar ea inseamna sa cumpanesti foarte bine consecintele fiecarui cuvant, care-ti iese pe gura. Sa fii constient ca poti distruge o cariera, o viata, o institutie sau poti crea un fals model extrem de nociv.

Ei bine, pe zi ce trece, ma conving ca responsabilitatea este ultima care mai conteaza in aceasta meserie. Si am sa va ofer spre studiu cazul supramediatizat al tanarului tembel care, in urma cu cateva zile, a fost prins de radar gonind cu 185 km/h pe un bulevard din Bucuresti.

Stirea a fost prezentata pe lung si lat, cu poze ale masinii care a obtinut aceasta performanta, cu detalii despre familia impricinatului si cu reactiile lui si ale prietenilor sai, postate pe Facebook. Asa am aflat ca este vorba de un tanar care conduce un BMW, fiul unui medic de la spitalul Elias, ca a mai luat nu stiu cate amenzi si ca este mandru de performanta sa.

Care e relevanta acestei stiri, care este interesul public caruia ii raspunde? Eu nu le-am gasit. Ca un BMW poate atinge o asemenea viteza, nu e o noutate. Si ce daca e fiul unui medic? Daca ar fi al unui ospatar, al unui om de afaceri, al unui politician sau al unui benzinar ar fi altceva? Numai intr-o tara bolnava la cap bogatia unui medic poate fi enervanta. Numai o tara complet devianta isi poate dori medici saraci, dar ma tem ca noi ne inscriem in acest profil, asa ca detaliul referitor la tata era esential pentru a mai ascuti putina lupta de clasa.

Ne spune cumva stirea, provenita desigur de la politie, cu inregistrarea atasata, ca politistii romani isi fac datoria? Mi-ar placea sa si-o faca si in toate intersectiile unde masini scumpe si rable deopotriva depasesc pe sina de tramvai coloanele oprite la stop, chiar prin stanga refugiului de tramvai.

Mi-ar placea sa-i vad pe langa masinile parcate, pe unde da Domnul, in zona cafenelelor de fite din Piata Dorobanti. As vrea sa-i vad atunci cand taximetristii opresc sau intorc pe unde ii taie capul. Dar nu stiu cum se face ca nu-i prea vad.

Si nu inteleg cum de acest extraordinar record de viteza a aparut chiar in perioada in care politia rutiera a inceput o campanie sustinuta pentru modificarea Codului Rutier. Daca tot vor sa faca ordine pe sosele, si bine ar fi sa vrea cu adevarat, de ce capii politiei nu introduc in acest proiect prevederi speciale pentru cazuri ca ale vitezomanului tembel din stire? De exemplu, dupa trei astfel de abateri sa-i fie anulat permisul de conducere fara dreptul de a face din nou scoala de soferi, decat dupa vreo 10 ani. Pun pariu ca o asemenea prevedere i-ar ingheta rasul in gat.

Asa, insa, tanarul are toate motivele sa rada, caci pentru un pret modic (o amenda si o suspendare de 3 luni) a ajuns vedeta TV, dupa cum se lauda pe Facebook. Si tot acolo se lamenteaza ca nu a fost prins decat cu 185 de km, caci aceata ar fi fost doar viteza de franare. Si picati in admiratie n-au fost doar prietenii sai tembeli, ci toti tembelii care se uita sau chiar produc astfel de stiri si care, pun pariu, viseaza si ei sa obtina o astfel de publicitate gratuita.

Asadar, ce am castigat cu stirea aceasta? Un model negativ in plus, care maine ar putea face victime pe sosele. Dar ce conteaza, cat timp imaginile au facut rating si cativa arginti in plus au curs in buzunarele unor jurnalisti iresponsabili.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#jurnalist iresponsabil, #rating televiziune, #limita legala viteza, #cod rutier, #formatori opinie , #romani