Lasati in tara, copiii emigrantilor romani gasesc singuri calea spre succes

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 14:08
5367 citiri
Lasati in tara, copiii emigrantilor romani gasesc singuri calea spre succes
Foto: Ziarul de Iasi

In ciuda rapoartelor sumbre despre copiii lasati in Romania de parintii plecati la munca in strainatate, se pare ca situatia este mai complexa, iar unii dintre acestia reusesc sa se descurce singuri cu succes, sustin cei de la Balkan Investigative Reporting Network.

Intr-un articol publicat de Christian Science Monitor este prezentat cazul Madalinei Oprisan, care la varsta de 13 ani a fost lasata singura de mama ei plecata la munca in Israel.

In cei 13 ani in care Madalina si sora ei mai mica Ioana au trait la matusi diferite, tanara a "inflorit", scrie autorul articolului.

A participat la concursuri scolare, a avut propria pagina in ziarul local, a absolvit unul dintre cele mai bune licee si a studiat jurnalismul in Bucuresti, avand o bursa.

"A fost greu pentru mine sa cresc asa, pe Skype. In acelasi timp, asta m-a facut mai puternica", a declarat Madalina, acum in varsta de 26 de ani.

Copiii romani, "orfani ai migratiei" in strainatate - Sa fie Skype solutia?

Nu este un caz izolat. Cu prilejul documentarii acestui articol, autorii au intervievat zeci de tineri care au crescut singuri din cauza ca parintii se afla la munca in strainatate.

Unii au ajuns ingineri de sistem, directori de vanzari, artisti, muzicieni sau studenti in diverse domenii, de la economie la arhitectura.

Psihologii spun ca, desi este foarte greu sa cresti fara parinti, iti poti dezvolta astfel aptitudini care te vor ajuta mai tarziu in viata.

"Sunt si cateva cazuri tragice izolate pe care media le-a exploatat pentru a-si aduce audienta. Dar sunt si multe avantaje", a comentat Victoria Nedelciuc, expert in migratie la Fundatia pentru o Societate Deschisa din Bucuresti.

Aceasta a precizat ca banii pe care parintii i-au trimis in tara le-au permis copiilor sa isi cumpere calculatoare si sa se obisnuiasca cu tehnologiile avansate, sa mearga la licee mai bune sau la universitati, dar si sa calatoreasca in strainatate.

De exemplu, dupa absolvire, Madalina a lucrat ca reporter la o televiziune, iar acum este manager de comunicatii la un ONG. Ea isi aminteste cat de greu se descurca mama ei in oraselul din Moldova vanzand ziare si tigari.

"Daca ramanea sa lucreze pentru cei circa 300 de euro lunar, nu ar fi avut cu ce sa imi plateasca facultatea, cursurile suplimentare sau calatoriile. Am vazut Parisul inaintea Bucurestiului", spune Madalina.

Conform Departamentului pentru Protectia Copilului, peste 84.000 de copii au cel putin un parinte la munca in strainatate, dar organizatiile non-guvernamentale estimeaza ca numarul real este de circa 350.000, cel mai mare din comunitatea europeana.

"Nu m-am simtit niciodata abandonat si nu i-am urat. Stiu ca au plecat si au facut aceste sacrificii pentru mine, pentru noi", a declarat Andrei Dobra, in varsta de 28 de ani, ai carui parinti au plecat in urma cu 15 ani in Spania, lasandu-l in grija unei matusi.

Totusi, studiile arata ca adolescentii pot suferi traume emotionale severe daca sunt lipsiti de unul sau de ambii parinti.

15% dintre acesti copii sunt inregistrati cu probleme la politie, comparativ cu doar 10% dintre copiii care cresc in familia lor.

De asemenea, 36% dintre copiii care cresc la distanta de parintii lor spun ca se simt singuri, iar 22% cred ca nu ii iubeste nimeni, releva un alt sondaj.

Un alt risc major este cel al deteriorarii relatiei dintre parinte si copil.

In septembrie 2013, la finalul unor intense dezbateri, Parlamentul Romaniei a adoptat legea pentru protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede amenzi de pana la 1.000 de lei in cazul parintilor care isi abandoneaza copiii in tara fara a informa autoritatile si a-i lasa in grija unor adulti responsabili.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#copii parinti plecati strainatate, #romani munca strainatate copii , #romani