Majoritari minoritari in propria tara (Opinii)

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 20:04
4898 citiri
Majoritari minoritari in propria tara (Opinii)
Foto: Arhiva

In Romania, atat teroretic, potrivit Constitutiei, dar si practic, dupa cum simtim, zi de zi, pe propria noastra piele, am ajuns sa fim majoritari minoritari. In principal, atunci cand vine vorba de drepturi.

Asadar, cine ii apara pe romanii care nu sunt nici de etnie rroma, nici de etnie maghiara si nici de etnie evreiasca, cine ii apara pe romanii care nu sunt nici homosexuali, nici lesbiene si nici travestiti?

Cine are grija sa i se respecte drepturile romanului care nu este nici presedintele Romaniei, nici membru de guvern, nici membru de partid, dar care nu este nici sef pe la vreo agentie de stat, ca sa mai traga cate-o sfora pe ici, pe colo?

Rezultatele recensamantului: Romania a pierdut 2 milioane de locuitori

Cine ii apara pe romanii care nu sunt nici agenti sub acoperire in Serviciul Roman de Informatii (SRI), nici in Serviciul de Informatii Externe (SIE) si nici in alte asemenea "servicii" din afara, dar cu o activitate precisa in Romania?

Cine il apara pe romanul care nu este nici proxenet, care nici nu se prostitueaza, care nu se ocupa nici de traficul cu droguri, si care, prin nascare, n-a apucat sa fie nici beizadea de beizadea, noua categorie de criminali de pe sosele?

Nu in ultimul rand, cine ii apara pe cei care au avut nenorocul sa ajunga in lumea asta, in tara asta, in calitate de oameni si nu de caini fara stapan? Ca, dupa cum am vazut in motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), pana si maidanezilor li se respecta dreptul la viata intr-o mai mare masura decat romanilor mai mult sau mai putin "comunitari".

Dar, inainte sa ajungem la drepturile minoritatilor din Romania, fie ele etnice, sexuale sau de alta natura, hai sa facem o analiza pe drepturile noastre, ale romanilor de rand, care nu ne incadram in niciuna dintre categoriile de mai sus.

Sa vedem ce spune Legea fundamentala a statului roman, investita cu o forta juridica superioara celorlalte legi, care cuprinde principiile esentiale ale organizarii lui, stabileste drepturile si datoriile principale ale cetatenilor, sistemul electoral, organizarea organelor supreme si locale etc., reflectand astfel stadiul de dezvoltare sociala, economica si politica la un moment dat a statului respectiv. In cuvinte mai putine si mai putin pompoase, Constitutia Romaniei.

Asadar, in conformitate cu Constitutia, "Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate", "Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat" si "Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice".

Din acest motiv, cei care vor sa aiba copii trebuie sa puna la saltea cateva mii de lei bune daca vor sa aiba parte de un medic cat de cat competent, care sa aiba grija de gravida pe perioada sarcinii si sa nu le omoare copilul la nastere. Tot datorita grijii pe care statul o acorda cetatenilor s-au desfiintat sute de spitale la nivel national si mor oameni pe ambulanta pentru ca cea mai apropiata unitate sanitara este la zeci de kilometri distanta.

Tocmai pentru ca dreptul la viata este garantat, in jur de 20 de persoane mor, in medie, in fiecare saptamana pe soselele din Romania. Cauzele nu sunt, domnilor, doar viteza mare si soferii bauti la volan, ci si infrastructura. Adica drumurile, pentru care, la fel ca si in cazul serviciilor medicale, trebuie sa platim chiar si cand ele va sa zica nu exista.

Tot in categoria "morti pe sosele", daca nu murim din cauza infrastructurii, murim pe motiv de beizadea cu masina 4x4, primita cadou de la tata la implinirea varstei majoratului, ca o data face Goe 18 ani.

In aceeasi Constitutie exista cateva articole care spun asa: "Nimeni nu poate fi supus torturii si nici unui fel de pedeapsa sau de tratament inuman ori degradant", "Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile" si "Perchezitionarea, retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege".

Ma intreb: oare jandarmii care au dat cu atata patos si in stanga si in dreapta in Piata Universitatii ca sa asigure, chipurile, "siguranta cetatenilor", saptamanile trecute, au citit macar o data in viata lor carticica asta care se cheama "Constitutia Romaniei"? Au habar ca oamenii aia pe care ii snopesc in bataie au si ei niste "drepturi inviolabile" garantate de tara pe care ei o "servesc"!?

La fel de inviolabil este si secretul corespondentei. Mai exact, Legea fundamentala a Romaniei mai spune ca "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil". Si mai clar de atat: nu este normal sa sunati pe cineva si, dintr-o data, sa va ascultati o convorbire pe care ati avut-o in urma cu o saptamana... Iar daca tot nu ne respecta dreptul la intimtate si la viata privata, macar sa o faca mai cu perdea!

"Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri", mai scrie in Constitutie. Dar cum sa fie incitarea la separatism teritorial o incalcare a drepturilor romanilor cand cum, necum, nu exista guvern fara UDMR?

Potrivit unui alt articol "Dreptul la munca nu poate fi ingradit", iar "Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera". Asta indiferent ca, atunci cand te faci mare, vrei sa devii filosof sau nu...

Statutul minoritatilor nationale reintra in discutie

Aviz minoritatilor nationale din Romania, "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti" si "Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor".

"Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent". Mai mult, "Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii".

Cat despre minoritati, acestea au dreptul "de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege". Cam atat spune Constitutia Romaniei despre minoritari.

Teoretic, avem drepturi! Practic, noi, romanii de rand, am ajuns sa ne dorim sa ne fi nascut maghiari, rromi sau evrei, sa fi fost nu heterosexuali, ci homosexuali. Sau sa fi fost macar niste amarati de maidanezi si "Asociatia Cutu Cutu" sa lupte pentru dreptul nostru la viata pana in panzele albe! Dar, din pacate, nu ne-am nascut caini, iar "Asociatia Cutu Cutu" nu exista si pentru oameni. Iar statul... exista doar in Constitutie, nu si pe strada!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#majoritate minoritate Romania, #minoritati nationale Romania, #romani minoritari, #drepturi Constitutia Romaniei , #romani