Mandru ca sunt roman: Adevaratele valori ale Romaniei

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 21:08
7240 citiri
Mandru ca sunt roman: Adevaratele valori ale Romaniei
Foto: Facebook / Ansamblul Folcloric Dorul

Primul lucru la care ma gandesc cand spun ca sunt mandra ca sunt romanca este gimnastica. Cred ca toti romanii care urmaresc o competitie majora de gimnastica pe care o castiga o reprezentanta a Romaniei cunosc foarte bine sentimentul de mandrie nationala.

Incepand cu Nadia in 1976, gimnastica feminina romaneasca a obtinut mari victorii in competitiile internationale. Imi amintesc de podiumul de la JO Sydney 2000 cu trei romance si cu acelasi steag de 3 ori. Chiar daca a urmat o decizie nedreapta pentru Andreea Raducan, momentul ramane unic.

Dupa acel episod, Federatia Internationala de Gimnastica a limitat la 2 numarul de participante dintr-o tara in finala de la individual. Olimpiada de la Sydney a fost deplin razbunata la Atena, unde Romania a cucerit 4 medalii de aur din cele 6 posibile. Cred ca toti romanii care au urmarit finala pe echipe de atunci s-au bucurat enorm pentru fete.

Ne-am bucurat enorm si pentru medaliile de la JO din 2008 si 2012, cu Sandra Izbasa dubla medaliata cu aur la cele 2 editii si cu revenirea spectaculoasa a Catalinei Ponor. Un merit foarte mare in aceste performante il au antrenorii Mariana Bitang si Octavian Bellu care au intrat deja in Cartea Recordurilor pentru performantele lor.

O alta persoana cu care ne putem mandri este maestrul Radu Beligan, care la 93 de ani ne invata ca intotdeauna trebuie sa ne pastram statutul de elev. Nu cred ca mai exista in lume alt actor care la 93 de ani sa joace doua ore fara pauza asa cum joaca maestrul in "Egoistul".

In acelasi timp, devine o provocare pentru un spectator sa tina pasul cu piesele regizate de dumnealui. Cred ca Radul Beligan e un exemplu pentru toate generatiile, cu totii avem de invatat din perseverenta si deschiderea catre nou a maestrului.

Apreciez foarte mult si folclorul nostru, cu toate ca de multe ori nu stim sa il valorificam asa cum ar merita. Cati dintre noi stim ca Ansamblul "Dorul" din Pitesti a castigat Campionatul Mondial de Dans din Coreea?

Avem in Romania suficiente valori, dar poate nu intotdeauna stim sa le apreciem asa cum merita.

Sinziana Bibu

Acest material participa la concursul organizat de Ziare.com si Groupon, iar autoarea lui poate castiga o vacanta la munte. Incearca si tu!

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Cele mai interesante 3 propuneri vor fi premiate cu vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#gimnastica Romania, #gimnaste romance, #Radu Beligan Egoistul, #mandru roman , #romani
Comentarii