Mandru ca sunt roman: Elena Cuza, doamna care a primit cu demnitate loviturile vietii

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:59
17645 citiri
Mandru ca sunt roman: Elena Cuza, doamna care a primit cu demnitate loviturile vietii
Foto: Google

Elena Cuza, sotia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost o femeie cum rareori s-a vazut, nu numai in zona noastra balcanica, dar si in intreaga Europa, indurand cu abnegatie suferintele pricinuite de sotul ei, mai ales din cauza comportarii sale libertine in ce priveste femeile.

Doamna Elena a mers pana acolo, incat a luat sub ocrotirea sa cei doi copii nelegitimi pe care domnitorul ii facuse cu principesa sarba Maria Obrenovici, etichetata ca amanta pe bulevardele bucurestene, sau ca tiitoare pe ulitele satelor.

O casatorie invidiata

Prin grija parintilor ei, postelnicul Iordache Rosetti si Catinca, fiica logofatului Dimitrie Sturza, Elena Rosetti primise o educatie aleasa, mai intai sub indrumarea si supravegherea guvernantelor si profesorilor, iar mai tarziu la pensionul pentru domnisoare Burlat, din Iasi.

La 19 ani, adica prin 1844, s-a casatorit cu Alexandru Ioan Cuza, abia intors de la studiile facute in capitala Frantei. Poate ca vanitatea ii dadea o anumita satisfactie la gandul ca ea este aleasa celui mai impozant, atractiv si ravnit barbat din capitala Moldovei.

Poate ca nu stia atractia lui irezistibila fata de farmecele femeilor din protipendata ieseana. Poate stia, dar educatia o invatase sa fie resemnata si sa primeasca drept in fata loviturile soartei, acceptandu-le fara ca macar sa se apere.

Mai curand stia, dar a evitat scandalul, care nu-i facea bine in societate nici ei, dar nici sotului aflat in acea vreme parcalab de Galati. Dovada sta in faptul ca, atunci cand faptele au devenit chiar scandaloase de tot, ea a evitat sa i se citeasca supararea pe fata, a trecut in defensiva si s-a retras la Paris.

Macar stia ca arunca un con de umba in urma ei si nu da un prilej in plus, pentru raspandirea clevetirilor pe seama parcalabului. Poate ca lipsa sotiei ii va da lui circumstante atentuante in fata lumii.

"Nu stiu eticheta"

Dar s-a intors. Familiarizata prin educatie cu ideile Revolutiei Franceze, a simtit nevoia sa-si sustina sotul in desfasurarea evenimentelor prerevolutionare pasoptiste, iar atunci cand Mihai Sturza a ordonat arestarea revolutionarilor, s-a implicat activ in elibearea lor, negociind cu reprezentantul britanic Cuninghan.

Amandoi sotii au plecat in exil la Cernauti, Viena, Paris si amandoi s-au intors, cand urgia a trecut. Dar, la putin dupa alegerea sotului ca domn al ambelor principate, s-a simtit din nou lovita de trasnet: legatura exctraconjugala a lui Cuza cu Maria Obrenovici devenise notorie.

Doamna Elena a luat din nou drumul Parisului, neacuzandu-si sotul cu nimic si luand asupra ei vina pentru cele intamplate. Intr-o scrisoare adresata mamei sale, scria:

"Am trait mai totdeauna departe de societate si nu stiu nici eticheta, nici indatoririle pe care trebuie sa le am". Deci, ea se simtea vinovata pentru faptul ca sotul o insela!

La insistentele lui Vasile Alecsandri si ale lui Constantin Sturdza, accepta sa se intoarca in tara, pentru ca asa cerea interesul tarii, chiar daca ibovnica ii facuse intre timp sotului ei doi copii. Era hotarata: va demonstra pana unde merge cu generozitatea si va tutela ea copiii rivalei sale, ceea ce a si facut.

A cautat refugiul in opere caritabile

Din acel moment, doamna Elena a incercat sa-si caute linistea in opere caritabile. A inaugurat in anul 1862 azilul care ii poarta numele, s-a ingrijit de problemele sociale ale varstnicilor, detinutilor, alienatilor, orfanilor.

Dand un nou curs vietii mondene bucurestene, dadea baluri de caritate, prezida dineuri si, din fondurile adunate, sprijinea financiar tinerele talente, asa cum vazuse ca fac doamnele distinse din capitala Frantei.

Abdicarea sotului ei, atras in cursa poate tocmai de rivala Maria Obrenovici, cu care de altfel fusese surprins noaptea in dormitor de catre agentii monstruoasei coalitii, a fost inca o lovitura primita din plin si accepata cu demnitate de sotie.

Si-a insotit sotul in exil la Heidelberg, unde au ramas impreuna pana la moartea acestuia. Singuratatea a trimis-o inapoi in tara, mai intai la mosia familiei de la Ruginoasa, apoi la Piatra Neamt.

A ramas retrasa departe de lume, pana la sfarsitul zilelor, convinsa ca si-a facut datoria fata de societate, fata de tara, fata de sot si chiar fata de tiitoarea ai carei copii i-a adoptat si crescut.

S-a stins din viata in 1909, fiind inmormantata la Solesti, locul copilariei, cu o slujba simpla, tinuta de un singur preot, asa cum a lasat ea cu limba de moarte, socotind ca, mai ales in acest moment suprem, ii sta bine cu modestia.

A dorit ca, la funerariile ei, sa nu asiste niciun oficial, ci doar saracii pe care i-a ocrotit, si numai daca socotesc ei de cuviinta.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Elena Cuza, #Maria Obrenovici principesa sarba, #Elena Cuza prima doamna, #Alexandru Ioan Cuza domnitor, #ne mandrim cu ei , #romani