Mandru ca sunt roman: Henry Haimovici, parintele roman al chirurgiei vasculare

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 16:58
9553 citiri
Mandru ca sunt roman: Henry Haimovici, parintele roman al chirurgiei vasculare

Va scriu despre unul dintre romanii care au contribuit semnificativ la dezvoltarea medicinei, pe care l-am gasit "ascuns" in prefata unei carti de referinta mondiala in Chirurgia Vasculara.

La un simplu search, nu am gasit nimic despre bibliografia dumnealui, cu o singura exceptie (cateva randuri)

Henry Haimovici (7 septembrie 1907-10 iulie 2001) s-a nascut "pe malurile Dunarii" (dupa cum este mentionat in prefata) si a urmat ciclurile scolare in Tulcea.

A plecat in Franta la 20 de ani, la Marseille, pentru a urma Facultatea de Medicina si Rezidentiatul in Medicina Generala si ulterior in Chirurgie Generala. Teza lui a starnit atunci admiratia si suportul superiorului sau, profesorul Jean Fiolle si claborarea cu alti pioneri in domeniul Chirurgiei Vasculare, precum Rene Leriche si Geza de Takats.

Dupa terminarea rezidentiatului, dr. Haimovici a fost ales sa conduca un departament de neurologie si neurochirurgie in Marseille, fiind trimis mai intai spre formare in Statele Unite. Acolo a studiat neurofiziologia sub tutela Dr. Walter B. Cannon de la universitatea Harvard, considerat cel prestigios fiziolog din America de Nord.

Planurile Dr. Haimovici au fost insa intrerupte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A fost inrolat in armata franceza, dar dupa ocuparea Frantei a reusit sa scape si a plecat in Boston, la Beth Hospital, unde a lucrat alaturi de oameni de stiinta ca Rene Dubos si Jacob Fine.

Dupa doi ani s-a mutat in New York, unde a cunoscut-o pe cea care avea sa-i devina sotie si alaturi de care va fi studiat metabolismul arterelor aterosclerotice. Acolo a trecut pe la Mount Sinai Hospital, iar in 1945 a preluat conducerea sectiei de chirurgie vasculara din cadrul Montefiore Medical Center.

In acest timp a combinat studiul neurostiintelor cu cel al chirurgiei vasculare si a publicat numerose articole in jurnale de prestigiu (200 de articole si capitole, 10 carti editate). Cea mai cunoscuta carte a sa, "Haimovici's Vascular Surgery: Principles and Techniques", a aparut pentru prima data in 1976 si a ajuns deja la editia a 6-a.

Cea mai importanta contributie a fost insa intemeierea Societatii Internationale de Chirurgie Cardiovasculara (ISCVS, acum American Association for Vascular Surgery), alaturi de Rene Leriche, in 1950. Din pozitiile de secretar-general, respectiv presedinte al organizatiei, cei doi au reusit sa "concentreze" personalitatile chirurgiei vasculare contemporane.

A contribuit semnificativ la aparitia revistei societatii, Journal of Cardiovascular Surgery, fiind editor-consultant pana la sfarsitul vietii (a fost, de asemenea, editorul revistei Angiology).

A fost ales ca presedinte al Departamentului Nord American al ISCVS in 1959 si 1960. A fost visiting professor la mai multe universitati din lume si a obtinut numeroase distinctii. In 1986 a fost ales membru corespondent al Academiei Nationale Franceze de Medicina.

S-a stins din viata pe 10 iunie 2001, la 93 de ani, in locuinta sa din New York.

Henry Haimovici nu numai ca a fundamentat Chirurgia Vasculara ca specialitate, dar a fost un mentor, editor si scriitor talentat a carui amprenta a definit profilul uneia dintre cele mai frumoase ramuri ale medicinii.

Sunt student in anul III la Facultatea de Medicina Generala, UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca. S-a intamplat ca accidental sa gasesc aceasta scurta biografie si campania dvs mi s-a parut cea mai potrivita pentru a aduce la cunostiinta existenta acestui om deosebit (cel putin profesional).

Ceea ce am scris mai sus este un rezumat la ce am citit in Enrico Ascher, Haimovici's Vascular Surgery: Principles and Techniques, 5th edition, Blackewell Publishing, 2004.

Tiberiu Popescu

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman. Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Henry Haimovici, #Henry Haimovici chirurg, #Henry Haimovici chirurgie vasculara, #ne mandrim cu ei , #romani