Mandru ca sunt roman: Poveste din Muntii Apuseni

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 11:00
3554 citiri
Mandru ca sunt roman: Poveste din Muntii Apuseni

Ce provocare interesanta... as putea sa propun mii de romani care ne onoreaza, ne fac cinste prin CEEA CE SUNT EI.

De la istorici, poeti, scriitori, matematicieni, filozofi, pana la oamenii despre care nu se stiu foarte multe amanunte: dascali, agricultori, mineri, pescari, preoti, actori, dansatori, cei care au o poveste, care daruiesc ceva, care ne ating inima, care ne imbogatesc spiritul, oameni care au demnitate, care iubesc, care stiu sa fie altruisti, care aduc EMOTII in vietile noastre.

Ii iubesc pe Mihai Eminescu, pe Mihail Sadoveanu, pe Nicolae Iorga, pe Ion Creanga, ii admir Stefan cel Mare, pe Constantin Brancoveanu, pe Mihai Viteazu, dar ii apreciez si pe dascalii mei, pe cei care muncesc pamantul, care se ocupa cu cresterea animalelor, cu albinaritul, dar si pe cei care slujesc in manastirile noastre minunate. Cate nu sunt de spus, iar dumneavoastra aveti atatea povesti minunate de publicat.

Unul dintre motivele pentru care sunt mandra de faptul ca sunt romanca este acesta: cunosc romani cu un puternic simt national, cu o dragoste nastavilita pentru taramurile natale, cu o pasiune de netagaduit pentru artam pe care le daruiesc din inima celorlalti.

Iar daca acestea se impletesc cu iubirea pentru copii si cu dorinta ca acestia sa poarte in suflet cantecul, dansul popular romanesc, traditia si obiceiurile din popor, am gasit ori am regasit esenta sentimentului de apartenenta la tara noastra, Romania.

Ce poate sa fie mai pur si mai autentic decat cantecul copiilor si pasiunea lor pentru arta? Un invatator dintr-o comuna cu nume de erou din Tara Motilor, care ii invata pe copiii din localitate tainele cantecului la un instrument de legenda, tamba sau titera si care le ofera atata dragoste, ne da o lectie de civism, de simt national, de BUCURIA DE A FI roman.

Sunt romanca, ma numesc Codruta Mihaela si va prezint o poveste din Tara Motilor, ca semn de apreciere pentru oamenii valorosi ai tarii noastre.

In Muntii Apuseni copiii canta la un instrument unic in tara noastra, tamba

Sper ca aceasta poveste sa ajunga sa fie citita, ar fi un motiv in plus de bucurie.

Codruta Mihaela

Acest material participa la concursul organizat de Ziare.com si Groupon, iar autoarea lui poate castiga o vacanta la munte. Incearca si tu!

Viziteaza Romania frumoasa! Ziare.com si Groupon te trimit in vacanta la munte

Propune un roman de care putem fi mandri sau spune de ce esti tu mandru sa fii roman si poti castiga o iesire la munte, pe Valea Prahovei, dar si in alte destinatii romanesti de vis.

Cunosti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spune-ne povestea lui si o vom publica!

Te fascineaza un personaj sau o intamplare care a marcat istoria Romaniei? Trimite-ne un documentar pe aceasta tema si-l vom publica!

Trimite-ne propunerea ta, in perioada 2 noiembrie - 29 noiembrie, pentru a te inscrie in concurs. Cele mai interesante 3 propuneri vor fi premiate cu vacante la alegere, oferite de Groupon.

Ne poti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Propuneri ale cititorilor Ziare.com - vezi participantii la concurs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#tamba Apuseni, #traditii Apuseni, #muntii Apuseni folclor , #romani