Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 10:30
17724 citiri
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Foto: Facebook / Sam cel Roman

A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca romaneste, cu telemea si ceapa. Isi spune Sam cel Roman si s-a proclamat "regele Romaniei, mai roman decat tine".

E atat de indragostit de tara noastra, incat a scris si un ghid cu sfaturi pentru turistii straini care ne viziteaza.

"Ghidul complet al Romaniei" este scris in engleza, are vocabular, pronuntie si sfaturi practice: cum comanzi un pahar cu apa, de unde iti cumperi bilete pentru autobuz, cum iti cumperi o shaorma, care e treaba cu Dracula si cu mancatul de mici ori cum se prepara mamaliga. Nu uita sa mentioneze in ghidul sau farmecul pe care-l are simplitatea de la sat.

Cum a inceput aventura mioritica

Sam a ajuns in Romania in urma cu zece ani, dupa ce s-a plimbat prin mai multe tari din Europa. S-a distrat atat de bine la noi, marturiseste Sam pentru Ziare.com, incat a revenit in vizite tot mai lungi si in 2004 s-a hotarat sa se stabileasca definitiv aici.

Pentru autenticitatea dialogului, nu vom corecta, din punct de vedere gramatical, raspunsurile americanului indragostit de Romania.

"Bine, sunt an american, nascut in America, get beget american cum sa zice aici in limba romana. Bineinteles am ajuns in Romania cu avion. Glumesc, glumesc. Adevarul este ca am venit aici in vizita. Am calatorit mult prin Europe si aveam gand sa vin si in Romania. Dar m-am distrat asa de mult si am simtit atat de bine, ca m-am intors pentru inca o vizita si dupa aia m-am intors pentru inca o vizita. Si intr-un ceas bun am dat seama ca mai bine sa ma mut aici", ne-a povestit Sam cel Roman.

Primul cuvant pe care l-a invatat in romana a fost "opt". Si-a dat seama, intr-un final, ca modul "oficial" de a spune numerele este complet diferit de cel in care romanii le spun de fapt. Pai-spre-zece este pronuntia oficiala pentru 14. Pronuntia "reala" a romanilor este paispe, scria Sam cel Roman pe blogul sau.

Daca ramanea intr-un oras mare, ne-a spus Sam, nu avea nicio sansa sa ne invete limba: toata lumea-i vorbea in engleza. S-a mutat, asadar, intr-un sat de langa Cluj, unde nu era nicio persoana care sa cunoasca engleza.

"Pentru motivi foarte buni, oameni aici in Romania au mare chef sa invete limbi straine, inclusiv engleza. Daca am ramas numai intr-un oras mare, niciodata n-ar fi posibil pentru mine sa vorbesc romaneste cand toate lumea vorbeste cu mine in engleza. Din asta am stat intr-un sat unde nimanui nu vorbeau engleza si cu greutate am reusit (cumva) sa vorbesc limba romana.

Nu e usor sa invete o limba straina mai ales cand esti un adult, dar pentru mine a meritat sa invete limba romania ca traiesc aici si nu pot sa fi un ceteatean bun fara sa vorbeste limba folosit in tara respectiva unde stai", explica Sam cel Roman pentru Ziare.com

Regele Romaniei, mai roman decat tine

In tara noastra, Sam si-a pastrat numele oficial doar in acte si a devenit Sam cel Roman. "Impamantenirea" sub noul nume nu i s-a parut insa suficienta, asa ca si-a completat "cartea de vizita" cu "regele Romaniei, mai roman decat tine". Cum i-a venit ideea si de ce rege si nu, de exemplu, presedinte?

"In primul rand, trebuie sa fii un politician sa devin presidente si nimeni nu vrea sa baga in lumea politicienilor bineinteles. Cum am devinit mai roman decat vecinii? Cand m-am mutat aici, nici nu stiam limba, nici cultura, nici historia Romaniei. A fost un drum foarte lung sa invat limba si ce inseamna sa fii roman si a durat foarte multi ani de zile. Nu am vrut sa fiu mereu un strain aici printre romani, dar sa fiu un cetatean roman bun printre altii", ne-a raspuns romanul-american.

Indragostit de Romania si fericit cu viata sa de aici, Sam cel Roman nu-si ascunde insa supararile pricinuite de noii sau compatrioti: in timp ce el se straduia sa devina roman, romanii deveneau din ce in ce mai americani.

"'Problema' este ca, dupa ani grei de zile, cand am invatat sa vorbesc corect, cand am trait intr-un sat, cand am invatat sa dansez, sa cant si m-am obisnuit cu obiceurile romanesti, am dat seama ca vecinii romani in acelasi timp au devinit mai american. In timp ca eu mananc ceapa si telemea pentru mic dejunul, vecinii merg la un fast-food american. In timp ca eu am invatat versurile pusca si cureaua lata, vecini au uitat MTV si au ascultat muzica americana la baruri si cluburi.

Vecinii sunt imbracati de la piciori pana la cap cu haine de firma din vest. Si am intrebat: cine e mai roman, eu sau ei?

Mai ales pentru mine e foarte important pentru prietenii si vecinii mei aici in Romania sa recunosc ca nu este niciun pacat sa fii mandru ca esti roman. Cand eu, un american, sunt mandru ca eu am invatat sa fiu roman, oamenii aici in tara vede (poate pentru prima oara) ca nu este nici un rusine sa fii roman", ne-a mai spus Sam.

"Ma simt ca acasa in Romania"

S-a acomodat cu traditiile si mancarea romaneasca si a ajuns sa se simta "acasa in Romania", adauga Sam si atrage atentia ca mai putin dezvoltat nu inseamna "mai rau sau mai prost, ci mai bun, mai pur, mai sanatos".

"Pur si simplu ma simt acasa aici si alte cuvintele sau explicatii nu trebuie deloc. Cunosc o gramada de straini care a venit aici in vizita sau s-a mutat aici si 99 la suta din ele recunosc imediat ca se poate gasesc o viata de calitate aici. In alte tari mai bogate, a fost o mare miscare sa "modernizeze" si sa "dezvolteze", dar acum foarte multi oameni se simte ca a fost cam o greseala, ca prea mult din trecutul a fost pierdut, ca obiceiurile au fost uitati, ca mancarea sanatoasa nu se mai gaseste etc.

Multi romani simt dezamagiti ca tara lor nu a dezvoltat atat de mult ca in alte tari, dar straini care vin aici (inclusive printul Charles din Anglia) recunosc imediat ca mai putin dezvoltat NU inseamna mai rau sau mai prost, ci mai bun, mai pur, mai sanatos", opineaza Sam.

"Toti romanii stiu 50 de motive pentru care sa isi urasca tara"

Isi iubeste tara si nu isi explica decat printr-un singur mod faptul ca romanii vad patria in culori mult mai negre decat o vede el: in clasa intai, sigur trebuie sa exista un curs cu "50 de motive pentru care sa urasti Romania", crede Sam.

"Am facut aproape tot ce a facut un roman, dar niciodata nu am fost un elev aici. Si eu sunt convis ca este o cursa, poate la clasa intai sau clasa doua, nu stiu, dar este o cursa obligatoriu pentru toti elevi romani si se numeste '50 de motivi de ce romana este o tara proasta si saraca'.

De ce sunt convins ca exista clasa aceasta? Pentru ca toti romani, indiferent daca sunt tarani din Maramures sau bucurestieni, toti romani au invata 50 de motivi de ce sa urasc tara lor. Dara 99 la suta de straini care vin aici trage o alta concluzie, ci ca Romania e o tara frumoasa si viata e buna aici. Cum se poate fi ceva asa, atat de mare diferenta in privire romanilor si strainilor?

Pentru noi, straini, venim cu ochii deschisi. Nu stiam ca o sa gasim aici, ca Romania nu e prea cunoscuta in vest. Si pentru noi, vedem pahar jumatate plin, cum se zice, cu optimism si speranta. Dar majoritatea romanilor incepe cu paharul jumatate gol. Daca sa intampla vreun necaz, imediat un romani o sa zice 'la noi ca la nimeni', cand noi straini stim ca sunt si acelasi probleme in alte tari", a mai declarat Sam cel Roman pentru Ziare.com.

"Cand tot timpul sunteti obsedati cu ce se intampla in tari mai bogati e normal

ca o sa te simti falit si sarac"

Romanii ar trebui sa isi iubeasca tara, care a facut "o gramada de lucruri buni, dar ele nu sunt recunoscut niciodata de nimanui". Supararea cea mare a lui Sam este ca, in tara noastra, se vorbeste numai despre greseli, iar lucrurile bune nu sunt scoase niciodata in evidenta.

"Romania este inconjurata de 5 tari, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia si Bulgaria. Stiti ceva? Romania ACUMA este mai bogata decat 4 din ele. Numai Ungaria e mai bogata si doar un pic mai mult decat Romania. Daca nimeni nu vorbeste despre asta. De ce? Tot timpul la stiri, tot timpul intre politicieni, privirea nationala este numai spre anumite tari mai bogate.

Milioane de vecinii in regiunea aceasta as vrea sa are o viata atat de bine ca aici in Romania, sa castiga atat de bine ca un roman. Dar romani gandesc numai in ce se intampla in Anglia sau Germania sau in America.

Daca aveti o casa de 100 de mii de euro intr-un cartier plin de case de milioane de euro, o sa te simti sarac. Dar daca aveti o casa de 100 de mii de euro intr-un cartier cu case mici, o sa te timti bogat. Cand tot timpul sunteti obsedati cu ce sa intampla in tari mai bogati, e normal ca o sa te simti falit si sarac. Romania a facut o gramada de lucruri buni, dar ele nu sunt recunoscut niciodata de nimanui. Numai vorbesc oameni aici despre greseli", atentioneaza "romanul mai roman decat tine".

Cum a ajuns un american sa scrie un ghid despre Romania

Viata lui Sam s-a schimbat in urma cu doi ani, cand a venit la Bucuresti, la ambasada americana, si un angajat a crezut ca are de-a face cu un roman autentic. Atunci s-a decis sa scrie "The Complete Insider's Guide to Romania".

"Bine, acum 2 ani si ceva am fost in Bucuresti la ambasada americana sa fac ceva cu pasaport. Cand am intrat si iesit din cladirea, am vorbit cu paznici afara, cativa romani (si sincer habar n-am de ce e paznit ambasada americana de soldati romani). Dupa o zi lunga, in sfarsit am iesit cladirea pentru ultima oara cu zambet pe buze. Si paznicul mi-a intrebat 'vad va ai primit viza'. Ce viza? Sunt un cetatean american. N-am nevoie de o viza. Si am dat seamna ca el credeau ca eu sunt roman si am venit sa cere o viza sa ma duc in America.

Dupa aia am gandit mult despre tot ce am invatat si am vazut aici si am dat seama ca poate merita sa scriu o carte. Cum v-am spus, cand am venit aici prima data, nu am stiut nici un cuvant de limba romania. Si aveam in gand ca sunt milioane de oameni care vin fiecare an aici in Romania si o majoritate din ei nici nu prea stiu despre Romania. Eu ca un om care a invatat limba si a calatorit din Timisoara pana in Botosani pot scriu un ghid adeverat si folositor in limba engleza. Si asa am facut", povesteste Sam cel Roman.

Mare admirator al lui Stefan cel Mare, Sam cel Roman a pus poza cu domnitorul roman pe coperta cartii sale.

"A fost un domnitor roman care a invins pe dusmani lor (a batut mar pe tatari, de pilda). A fost unul dintre primi lideri romani care a fost mandru sa fiu roman si asta este foarte importante", se justifica Sam.

"Prea multi romani sunt inca adormiti"

Cel mai important eveniment pentru istoria Romaniei? "In 1848 un om care se numeste Andrei Muresanu a scris un cantec foarte importante", mentioneaza americanul indragostit de Romania.

"Sper ca toate lumea stie ca vorbesc despre 'Desteapta-te romane', imnul national. Pentru mini consider ca asta a fost incredibil de important pentru ca, (poate) pentru prima oara, romanii a inceput sa da seama ca asta e tara lor si ca poate fi in mainele lor. Numai trebuie sa se 'trezeste' din 'somnul cel de moarte'. Din pacate, gandesc ca in ziua de azi raman prea multi romani care inca sunt cam adormiti", crede Sam.

"Romania nu trebuie sa fie promovata in strainante, ci aici, in tara"

In America, Sam a fost politist si functionar la o agentie guvernamentala. Aici, insa, traieste exclusiv din banii pe care-i face din vanzarea cartii sale despre Romania, tara despre care spune ca ar trebui mai mult promovata in interior.

"Nu trebuie sa fi mai bine promovata Romania, pentru ca fiecare strain care vine vorbeste cu mai multi oameni acasa despre cat de frumoasa si buna e viata aici. Eu traiesc foarte bine din banii care primesc numai din straini care a venit aici si si-a indragostit de Romania si mai vreau. Majoritate de american nu prea stie despre Romania, dar vin anual sute de mii de americani si 99% din ele ii place la maxim tara aceasta.

Romania nu trebuie sa fi promovata in strainatatea, ci aici in tara unde majoritate de cetateni crede ca Romania este o tara saraca si plin de oameni prosti. Fiecare zi la stiri se vede numai probleme, numai greseli, numai infractori si smecheri si aproape niciodata nu se recunoaste oameni buni aici, care fac mai multi bunuri, ca inca exista oameni cinstiti si harnici.

E timp sa promoveaza ca paharul aici e jumatate plin si cu un pic de efort umplum paharul inca mai mult. In alte cuvinte, e timp sa gandim pozitiv sa reusim sa inbunatateste viata aici si nu gandim tot timpul in doar ce lipseste", a mai declarat Sam pentru Ziare.com.

In final, americanul care nu mai are de gand sa plece din Romania are un mesaj pentru toti romanii.

"Sa trezesc din somnul cel de moarte, sa implica in ce se intampla in jurul lor si sa faca ceva ca sa devine viata aici mai buna pentru toti romanilor", trasmite Sam cel Roman.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Sam Roman american ghid, #american iubeste Romania, #Sam regele romanilor , #romani