Maratonist roman, despre cum e sa alergi la Polul Nord, dar si in Africa - Tv Ziare.com

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 18:12
2213 citiri
Maratonist roman, despre cum e sa alergi la Polul Nord, dar si in Africa - Tv Ziare.com

Andrei Rosu, maratonistul roman care a alergat in competitii extreme pe cele sapte continente, a vorbit cu cititorii Ziare.com despre cum s-a apucat de alergat, cum reuseste sa gaseasca sponsori si cat de frig e la Polul Nord.

Andrei Rosu se descrie ca fiind "un om obisnuit cu munca de birou, tata a doi copii", care in timpul liber se antreneaza pentru competitii "care il fac sa-si descopere limitele". Acesta spune ca s-a apucat sa se antreneze pentru maraton pentru a-si inspira fiul sa nu ajunga o "leguma de canapea", mai ales ca, la un moment dat, devenise chiar el o astfel de leguma.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Andrei Rosu

"M-am apucat de alergat acum un an si jumatate, motivul pentru care am inceput sa alerg fiind ca eram un 'couch potato', stateam pe canapea cu telecomanda in mana. Initial am vrut sa-l inspir pe fiul meu sa nu ajunga un 'couch potato', insa pe parcurs motivele s-au diversificat, strang si fonduri pentru trei fundatii, de asemenea din ce in ce mai multi oameni mi-au spus pe blog ca ii inspir", a declarat Andrei Rosu, la Tv Ziare.com.

Acesta a povestit cateva din aventurile petrecute in cadrul competitiilor la care a participat si spune ca temperaturile extreme nu i-au pus viata in pericol, deoarece fiecare sportiv e preocupat de siguranta sa si totul se desfasoara in conditii controlate.

"O experienta inedita, pe care n-as vrea sa o repet, este cea a w.c.-ului polar: la Polul Nord nu exista toalete ecologice, e doar un butoi pus in calota glaciara. La minus 40 de grade si cu un vant de 50 de kilometri la ora e destul de greu", spune Andrei Rosu.

Acesta adauga insa ca, si la temperaturi de minus 30-40 de grade, omul are o capacitate foarte buna de a se adapta.

"Cand ajungi acolo nu lasi nimic neacoperit, ca ai impresia ca ingheata, dar vazandu-i pe rusi cum merg printre corturi pe acolo total dezbracati parca prinzi curaj si mai dai jos cate ceva. Dupa 4-5 zile te plimbi cu un tricou printre corturi, deci te obisnuiesti", povesteste Andrei Rosu.

Intrebat de cititori care a fost cel mai frumos maraton la care a participat, Andrei Rosu raspunde ca cel din Africa de Sud, unde exista un peisaj fantastic.

"Este foarte greu sa raspund, imi amintesc fiecare experienta si cand am ales destinatia aveam anumite asteptari, mi-a placut foarte mult Antarctica, mai mult ca Polul Nord. Mi-a placut foarte mult Sahara si cel mai mult mi-a placut in Africa de Sud, ultramaratonul din Cape Town, se numeste Two Oceans Ultra, este o cursa de 56 de kilometri intre Oceanul Atlantic si Oceanul Indian, este un drum de coasta ai muntele intr-o parte, cele doua oceane se intrepatrund la un moment dat, vezi plaja cu pinguini, vezi struti si emu, babuini, e fantastic", povesteste acesta.

Intrbat care a fost cursa de care s-a temut cel mai mult, acesta sustine ca a fost cea din Himalaya, unde a fost nevoit sa lipseasca cel mai mult de acasa (doua saptamani), pentru a se acomoda cu altitudinea. "Era o altitudine de 5.000 de metri, e destul de greu sa alergi la altitudine atat de mare, pentru ca ai oxigen 50% din cat ai la nivelul marii", adauga acesta.

As aduce in Romania relaxarea din alte tari

Intrebat ce ar aduce in Romania, din tarile pe care le-a vizitat, Andrei Rosu spune ca atitudinea oamenilor este ceea ce ar schimba: in alte tari, oamenii sunt mai relaxati.

"As aduce pinguinii, in primul rand. As aduce relaxarea pe care am intalnit-o in multe tari, indiferent ca erau mai sarace sau mai bogate, as aduce stilul de viata pe care il au australienii si cei din Chile si as aduce ziua de 24 de ore din Alaska", adauga Andrei Rosu.

Despre imaginea romanilor in lume, spune ca fiecare este responsabil pentru ceea ce face. Cei care participa la maraton in conditii extreme insa sunt oameni "deschisi la minte", care au calatorit foarte mult si "acest gen de oameni nu au prejudecati".

"Eu cred ca fiecare dintre noi, ma refer la cetatenii tarii, in momentul in care au trecut granita, promoveaza Romania. Cum o fac, asta depinde de fiecare si nu trebuie neaparat Ministerul Turismului sa ne invite sa facem asta. Atunci cand un strain intra in contact cu unu, doi sau trei romani, isi face o parere sau o prejudecata despre noi toti si avem de castigat sau de suferit ulterior", a declarat acesta.

Romania are potential pentru a organiza cat mai multe competitii sportive, sustine Andrei Rosu, adaugand ca tara noastra are un peisaj superb.

"Avem o tara frumoasa, si daca din punct de vedere al infrastructurii sau al nivelului de trai avem un nivel mediu, nu trebuie nici sa spunem ca suntem ultima tara de pe pamant, am vazut cazuri mult mai grave. La partea de peisaj stam foarte bine, pe Transfagarasan se organizeaza un maraton si un ultramaraton anul viitor, acolo ai patru anotimpuri intr-unul singur, exista potential.

(...) Mi-as dori sa fie sute de romani care alearga la astfel de competitii. La ultramaraton vin grupuri mari de americani, australieni, nemti, romanii sunt exceptie, mi-as dori sa fie mai multi", adauga acesta.

In ceea ce priveste partea financiara, Andrei Rosu spune ca obtine o mare parte din fondurile pentru competitiile sale din sponsorizari, insa ca maratonul este o optiune ideala pentru cei care vor sa calatoreasca.

"Maratonul este cea mai accesibila modalitate de a ajuge la Polul Nord. Daca organizezi singur o excursie platest- 50.000-100.000 de euro, aici pretul este de putin peste 10.000 de euro si mai exista costuri legate de echipament", spune acesta.

Andrei Rosu face parte din clubul Seven Continents, al persoanelor care au alergat distanta unui maraton sau mai mult pe fiecare din cele 7 continente, dar si la Maratonul de la Polul Nord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Andrei Rosu, #Andrei Rosu Polul Nord, #maraton Polul Nord , #romani